Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van september 2010

De uitbreiding van de zendtijd van MAX en BNN, en de komst van Powned en WNL zorgen voor behoorlijke verschuivingen in de programmering van de publieke radiozenders.

Nieuwe omroepen zorgen voor veel verschuivingen bij de publieke omroep.

Op Radio 1 zijn Echte Jannen Dijkgraaf en Roos nieuw voor Powned in de nacht van zondag op maandag. Zij trapten af met het maken van een nieuwe hit voor Dries Roelvink. WNL presteert iedere werkdag de Avondspits van half zeven tot zeven. En nee, niet die met Frits Spits. Van acht tot half negen heeft MAX het over Twee Dingen, en daarna mag BNN niet tot negen, maar tot tien uur doorgaan, tenzij er voetbal is. BNN krijgt ook wat uren erbij in de zazondagnacht.

Omdat een grote NOS nieuwsredactie toch maar eng is, is de NOS druk bezig met het creëren van nieuwe eilandjes. Na het aparte Headlines en 3FM nieuws, krijgt nu ook Radio 2 zijn eigen NOS nieuwsredactie en stemmen. Radio 2 twee moet verjongen, en doet dat door Frits Spits te laten zitten en de jongere Hans Schiffers naar het weekend te schoppen, terwijl de even oude Daniel Dekker mag blijven zitten. Schiffers wordt door de week vervangen wordt door Jan-Willem Roodbeen met de Roodshow. Knooppunt Kranenbarg wordt een uur verlengd. De zondag verandert behoorlijk. Hand Schiffers krijgt twee programma’s en Jeanne Kooijmans drinkt High Tea voor MAX. Op zondagavond krijgt cabaretière Sara Kroos een cabaretprogramma. Dat programma lijkt een goedmakertje voor alle verdwenen weekendprogramma’s. De zondagavond wordt afgesloten door Corné Klijn. Radio 2 krijgt ook nieuwe jingles.

Op 3FM schuift Gerard Ekdom naar de lunch, terwijl Domien Verschuuren tussen Giel en Gerard voor BNN @work presenteert. Rob Stenders, die graag naar Radio 2 wilde, verdwijnt uit de middag en wordt hoofd radio bij Powned en maakt daarvoor iedere vrijdagmiddag van 14 tot 16 Robradio, en van 22-01 Stenders Late Vermaak. Ook krijgt Powned de vroege ochtenduren, want Bert van Lent mag iedere nacht van 4-6 los. De KRO krijgt op zondagavond een nieuw programma van 20-22: PS Radio, over liefde, sex en relaties, gepresenteerd door Paul Rabbering en Sophie van den Enk. Vroegah had de KRO ook al een dergelijk programma, toen nog gepresenteerd door Paul van de Lugt en ene Paul de Leeuw.

Op Radio 4 krijgt Ernst Daniël Smid zendtijduitbreiding in het weekend als de Barbier van Hilversum. Ook nieuw in het Radio 4 weekend is Verzoek op 4, uiteraard van de TROS met Miranda van Kralingen.

De Arbeidsvitaminen duiken op op Radio 5, en Tineke de Nooij komt in de middag. De avonden en weekenden blijven een samengeraapt zootje van religieuze en interviewprogramma’s die nergens anders terecht konden. Radio 6 is ook in het nieuw gestoken en is nu niet meer de Jazz en World zender, maar de Soul en Jazz zender en heeft een slogan die bijna rijmt.

Ook bij de internetomroepen levert het nieuwe seizoen nieuwe programma’s op. Bij KX zat Rob Stenders bijvoorbeeld precies op de uren die hij nu op 3FM krijgt, en dus is de hele programmering wat opgefluft. Nieuw is onder andere Nico Dijkshoorn. Bij 538 Juize komen er langzaam maar zeker toch ook weer wat gepresenteerde programma’s. Zoals nu Jamrock Radio met de beste reggae en dancehall. Binnenkort starten 538 en VI ook nog met een nieuw internetstation: VI Radio 538.

Radio 538 zet Ruud de Wild, die totaal onverwacht stopte op Q, weer in de middag en schoffelt de rest van zijn programmering om zodat die vrijwel identiek is aan die van een paar jaar geleden, met Jeroen Nieuwehuize in de middag en Dennis Ruyer en Barry Paf in de avond. Er gaan roddels dat Armin van Buuren ook naar 538 komt.

Aan het eind van de maand werd nog net de inboedel van het opgeheven Llink geveild.

Transfertombola

– Omdat Pia Dijkstra naar de Tweede Kamer is verhuisd en Hans Schiffers door de weeks nu veel tijd heeft, is hij nu haar opvolger als voice over van het programma de Centrale Huisartsenpost en de Vakantiedokter.
– En hop, we hebben er naast Powned en WNL nog een nieuwe omroep bij. De NTR. De NTR is een fusie van de ledenloze NPS, Teleac en de RVU, waardoor al hun medewerkers een transfer krijgen. Officieel is de fusie om meer efficiënt te zijn, en bij de Teleac leverde dat wat gedonder op omdat het personeel het idee had dat de directeur harder zijn best deed om zijn eigen baan te houden dan die van andere medewerkers. De NTR kreeg gelijk gedonder met de PVV omdat ze aandacht gaven aan het Suikerfeest.
– Paul Rosenmoller is de nieuwe presentator van Obalive op Radio 5 voor de uren die voorheen van de NOM waren. Er is een hoop gedonder met de moslimomroep door interne ruzie met als gevolg dat de omroep inmiddels door de rechter verboden is.
– Karel van de Graaf wordt door MAX uit de oude doos gehaald om ouderen te leren internetten, een actie die parallel loopt aan een actieweek op Radio 5 Nostalgia.
– Humberto Tan ging naar BNR om On the Move in de ochtend te presenteren, terwijl Robert -Jan Knook juist vertrekt bij BNR om naar het ANP te gaan.
– Erik de Zwart werd invaller voor Albert Verlinde bij RTL Boulevard.
– Edvard Niessing gaat een programma op MeerRadio in de Haarlemmermeer presenteren.
– Claudia de Breij keerde terug van ziekteverlof.
– Mr Soulshow Ferry Maat vertrekt bij Veronica, en Patrick Kicken neemt zijn uren in de middag over.
– Jan Dijkgraaf stapt binnen een maand alweer op als hoofdredacteur bij Powned. Hij blijft wel radio maken voor de omroep.

Kort nieuws

– Het gaat goed met 538. Over het eerste halfjaar van 2010 maakte 538 M€9 winst, een miljoen meer dan vorig jaar. 538 zorgt daarmee voor de helft van de winst van RTL Nederland en is daarmee het meest winstgevende station van Nederland, voor Sky en Veronica.
– Zeldzaam modenieuws, want 100%NL is gestart met een eigen kledinglijn.
– TMF Radio, TMF HitRadio, HitRadio, en nu is het weer HitRadio Veronica, met ongekend slechte jingles. Pffff. Weddenschappen over de volgende naam kunnen afgesloten worden via podcast@radiowereld.nl.
– De legendarisch wielerjournalist Jean Nelissen is overleden. Rust zacht Jean.
– Wessel van Diepen presenteerde nog een keer de Top 40 op 538. Bij zijn afscheid vier jaar geleden, maakten wij een uitgebreide podcastserie over zijn carriere. LINK LINK LINK.
– Classic FM deed weer een dagje Classic at the Movies.
– Op Radio 4 voerde Maartje van Weegen actie voor een arm klassiek station in Georgië. Jaap van Zweden doet ook mee, net als de oorsponkelijk Nederlandse vrouw van de Georgische president Saakasjvili. Luisteraars zonden duizenden CDs op.
– De Sena geeft eindelijk toe dat ze maar willekeurig facturen sturen, en daarmee gewoon fraude plegen.
– 538 jocks Jens Timmermans en Jeroen Nieuwenhuize gingen voor War Child naar Sierra Leone.
– Ping FM heeft de etherfrequentie van Radio Decibel in Limburg overgenomen. De andere Radio Decibel is inmiddels van een hele berg kabelaars verdwenen om te voldoen aan een rechterlijke uitspraak.
– Gerard Arninkhof gaat met vervroegd pensioen.
– Commerciële omroepen zijn tegen extra aanbodkanalen voor de NPO. Ze vinden die marktverstorend.
– Onder druk van de bezuinigingsdrift van de eeuwig onderhandelende coalitiepartijen vindt de ledenloze NOS ineens dat tien omroepen wel genoeg is.
– Relletje bij DWDD. Jort Kelder had een hoog oplopende discussie met Pieter Storms over het onfatsoen van de journalistiek. Na de uitzending toonde Storms zijn fatsoen door Kelder een paar tikjes op de wang te geven, aldus Kelder. Een open briefwisseling volgde in diverse media.
– Radio Hollandio zit een jaar in de ether van Den Bosch.
– Radio Gelderland deed weer een Gelderse Top 100.
– De programmering van Omroep Zeeland krijgt nog meer nieuws, zowel op radio als op tv.
– Coen en Sander spelen een bijroletje in de soap van Jan Smit.
– Jeroen van Inkel krijgt de Marconi Oeuvre award. Het werd tijd.
– 3FM deed een weekje 90s request.
– De baas van de NPO liet net voor de plannen van het nieuwe kabinet bekend werden weten dat de publieke omroep maar minder aan amusement en voetbal moest doen om te bezuinigen. Uiteraard was de TROS hier heel boos over.

Buitenland

Duitsland
– Het radiostation Eins Live heeft een nieuw presentatieduo. Om de week zijn nu Jan Böhmermann en Simon Beeck in de middag te horen op de jongerenzender van de WDR.
– Onze oosterburen hebben er een achtste Energy station bij. Sinds deze maand is de zwarte panter namelijk ook in in de regio Frankfurt/Wiesbaden/Mainz te ontvangen. Energy Rhein-Main vervangt Main FM, dat gestopt is met uitzenden.

Denemarken
– Niet alleen Duitsland heeft er een nieuw radiostation bij. Ook een groot deel van de inwoners van Denemarken heeft er een keuze bij: Pop FM. Deze zender brengt hits van de jaren ’60, ’70, ’80 en 90 en zendt uit op het oude kavel van Radio 100FM.

Ierland
– Het houdt niet op met nieuwe stations. In Dublin is de classic rockzender Radio Nova van start gegaan.

Verenigd Koninkrijk
– Tony Blackburn vertrekt bij Smooth Radio en gaat aan de slag bij BBC Radio 2. Op het populairste station van het Verenigd Koninkrijk gaat hij op zaterdagmiddag Pick of the Pops, een van de langstlopende nog bestaande programma’s, presenteren. Vroege ochtendpresentatrice Sarah Kennedy daarentegen vertrekt bij Radio 2.
– Er komt een einde aan het bestaan van het ‘Galaxy’ netwerk en het ‘Hit Music’ netwerk. Eigenaar Global Radio gaat deze 10 radiostations volgend jaar omdopen tot Capital FM. Sinds jaar en dag is Capital FM al te ontvangen in Londen.

Luistercijfers

Radio 6, KINK, Arrow Jazz, Decibel, BNR, Arrow Rock op 19 tot 14. Classic FM stijgt een plek en komt op 12 samen met Radio 4. Slam op 11, en Radio 10 zakt terug van 9 naar 10. De rest van de lijst is onveranderd met Radio 5, 100%NL, Veronica, Q, Radio 1, Sky, Radio 2, 3FM, Radio 538 op 9 tot 1.

Missende maandoverzichten

“Waar zijn de maandoverzichten van juni, juli en augustus dan gegebleven?”, denk je misschien. Nou, die zijn er even niet omdat we  grote computerproblemen gehad hebben hier in de Amerikaanse vleugel van het internationale Radio.NL studio- en redactiecomplex.

De teksten van de ontbrekende maandoverzicht komen er aan, maar helaas liggen de podcasts stil. We krijgen onze podcastsoftware namelijk niet aan de praat op onze nieuwe computer met Windows 7.

We gebruikten Castblaster, maar dat doet het niet meer. Onze Samson CO1U wil ook al niet communiceren met Windows 7. En dat ondanks alle mooie reclame over backwardscompabiliteit met XP.

Als je tips hebt, laat het ons alsjeblieft dan weten. Wij missen onze podcasts namelijk behoorlijk. Maill naar jasper@radiowereld.nl of podcast@radiowereld.nl.

Podcast

Oude maandoverzichten zijn hier als podcast te downloaden. Werkt u oude link in iTunes niet meer sinds Radio.NL een nieuwe website heeft? Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast