Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: woensdag 5 maart 2008

Ruim acht miljoen euro krijgt de ledenvereniging van de Evangelische Omroep elk jaar aan contributies en giften op haar rekening bijgeschreven. De omroep maakt op verzoek van deze krant inzichtelijk wat daar precies mee wordt gedaan en hoe de afweging tot stand kwam om de EO-Gezinsdag te schrappen. ,,Keuzes maken doet pijn.”

De EO is vooral bekend als omroep, maar met een trouwe achterban van zo’n half miljoen leden is het ook een vereniging van formaat. ,,Zonder leden zouden we niet kunnen bestaan”, zegt EO-directeur Arjan Lock. Letterlijk, want een publieke omroep heeft leden nodig om publieke omroep te kunnen zijn. Bovendien stroomt er jaarlijks ruim acht miljoen euro aan contributies, giften en legaten bij de omroepvereniging binnen. De zogenoemde ’tientjesleden’, die met hun jaarlijkse contributie van twaalf euro voor het grootste deel van de inkomsten zorgen, melden zich zelden tot nooit met de vraag wat er met hun contributie gebeurt. Maar desgevraagd willen de EO-directeuren Arjan Lock en Jaap Kooij daar best inzicht in verschaffen. Lees verder

Koranfilm
Geen enkele omroep of actualiteitenrubriek is bereid om de film Fitna van Geert Wilders integraal uit te zenden. Alleen SBS laat de deur op een kier staan. ,,We kunnen nog niet zeggen of we geïnteresseerd zijn. Mocht ons de film worden aangeboden, dan willen we hem eerst zien om een mening te vormen. Tot dat moment hebben we er geen oordeel over,’’ aldus woordvoerder Eric Dekker. De publieke actualiteitenrubrieken EenVandaag, Netwerk en NOVA laten alle drie bij monde van hun hoofdredacteur weten dat het ‘uiterst onwaarschijnlijk’ tot ‘uitgesloten’ is dat ze de omstreden film in zijn geheel uitzenden. ,,Wij zijn geen zendtijd voor politieke partijen,’’ aldus Carel Kuyl, hoofdredacteur van NOVA. Herman van Gelderen, NCRV-hoofdredacteur van Netwerk legt uit: ,,We willen niet aanzetten tot haat en discriminatie.’’ Lees verder

Klapvee
Naast het gebruikelijke ‘klapvee’ wordt televisiester Linda de Mol vrijdag ook omringd door kunstkoeien. Voor het televisieprogramma ‘Ik hou van Holland’ komt er een decor met zestig levensgrote kunstkoeien. Dat meldde Rendert Algra uit Jubbega, leverancier van de koeien, maandag. Vrijdag is de opname van de eerste aflevering van het RTL 4-programma. In ‘Ik hou van Holland’ worden twee teams met Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge als captain over hun kennis van Hollandse film, televisie, muziek, actualiteiten, sport en algemene Hollandse weetjes bevraagd. Lees verder

Brainstormen
Hollands Next Top Reporter en de WisselQuiz. Fictieve namen (de concurrentie leest altijd mee) van programma’s die misschien ooit op tv te zien zijn. Ze kwamen langs tijdens een dag brainstormen bij SBS. De locatie: een zaal in het Amsterdamse Hotel Arena. De aanwezigen: een bont gezelschap, met onder anderen een financieel directeur van een bekend reclamebureau, een grafisch ontwerper, de directeur van een hippe Rotterdamse uitgaansgelegenheid en een journaliste van De Pers. Het doel: een fris succesvol internationaal televisieformat, zeg maar de nieuwe Big Brother. Lees verder

EO
De Evangelische Omroep heeft de afgelopen jaren haar overtollige programmareserves gebruikt voor ledenactiviteiten. Omdat dit extra potje leeg is, moest de directie snijden en viel de EO-Gezinsdag af. Dat zegt de EO-directie vandaag in deze krant. Op verzoek van het Nederlands Dagblad maken de EO-directeuren Arjan Lock en Jaap Kooij inzichtelijk wat er precies met het ledengeld gebeurt. Per jaar krijgt de omroepvereniging van de EO ruim acht miljoen euro aan ledengeld binnen. Daarvan worden onder meer de EO-dagen gefinancierd; de Nederland Zingt-dag en de Gezinsdag kosten elk zes ton, de EO-Jongerendag 1,1 miljoen euro. Lees verder

538
Op 1 maart 2008 is er wat veranderd aan het radiopakket van de Nederlandse satelliettelevisie aanbieder CanalDigitaal. Het thematische radiokanaal Radio 538 Nonstop 40 is gestopt, en daarvoor in de plaats is Radio 538 Dance Department gekomen. Lees verder