Op bezoek bij: Xtra FM Spanje

Deze week was Radio.NL op bezoek bij het commerciële radiostation Xtra FM in Sant Feliu de Guíxols aan de Costa Brava in het noordoostelijk deel van Spanje. Het land heeft in totaal vijf publieke omroepen. In tegenstelling tot in Nederland zijn er in Spanje geen doelgroepgerichte zendgemachtigden zoals Nederland die kent in het publieke bestel. Een Spaanse variant van de KRO, NCRV en de AVRO (bijvoorbeeld) zult u er dus niet aantreffen. De Spaanse omroep is meer te vergelijken met het omroepsysteem van bijvoorbeeld BBC in Groot-Brittannië, waar de staat verantwoordelijk is voor de complete publieke omroep.

Radio 1 is een praatzender. Op Radio 2 is alleen klassieke muziek te horen. Radio 3 is de popzender. Radio 4 is ook een praatzender, maar dan uitsluitend in de Catalaanse taal. Radio 5 tenslotte is de nieuwszender.

Naast het publieke bestel kent Spanje ook zogeheten radioketens. Dit zijn de commerciële omroepen. Onderstaand een overzicht van de verschillende moedermaatschappijen, met elk hun operationele radiostations.

Landelijk
Ser
40 principales  (hits)
M80  (pop)
Maximafm  (dance)
Cadena dial  (pop en info)
 
Cope
Cope  (praat)
Cadena 100  (info en lichte muziek)
 
Onda Cero
Onda Cero  (praat)
Onda Rambla  (praat Catalaans)
Europafm  (pop)
 
Kissfm
Kissfm  (softpop)

Catalunya (Regio Catalonië)
Ona Catalana
Ona Catalana  (praat)
Ona musica  (soft / diverse)
 
Ser
40principales  (hits)
M80  (pop)
Maximafm  (dance)
Cadena dial  (pop en info)
 
Cope
Cope  (praat)
Cadena 100  (info en lichte muziek)
 
Onda Cero
Onda Cero  (praat)
Onda Rambla  (praat catalaans)
Europafm (pop)
Hitradio  (oldies)
 
Kissfm
Kissfm  (softpop)
 
Grupo Godo
Rac 1  (info)
Rac105  (pop)
 
Grupo flaix
Flaixfm  (dance)
Flaixbac  (pop)

Radio RM
Radio RM (levenslied)
 
Radio Teletaxi
Radio Teletaxi (levenslied)

Tenslotte heeft Spanje ook een aantal privézenders in Catalonië
XtraFM  (hits)
Gumfm  (pop)
Radio Marina  (info en pop)
Stylfm  (pop)

Bijna ieder dorp heeft zijn ‘radio municipal’ (lokale omroep). In Spanje bestaan vrijwel geen piraten. Wel houdt 45% van de zendgemachtigde er steunzenders op na zonder daarvoor een licentie te hebben. Voor het vermogen gelden regels maar daar houdt men zich meestal niet aan. Modulatie binnen het Stokkemasker is in Spanje niet verplicht.

Voor meer informatie verwijzen we graag door naar de Spaanse collega’s van Radio.NL. Voor een compleet verslag van ons bezoek aan Spanje klikt u hier.

Gerelateerde berichten