Zoek
Sluit dit zoekvak.

Journalisten zelf achter de knoppen

Bij Omroep Flevoland zijn de redacties volledig geïntegreerd: journalisten werken voor zowel radio als televisie en internet. De eerste omroep in Nederland met een volledig geïntegreerd digitaal nieuwsproductiesysteem.

Zeven jaar lang, sinds de komst van TV Flevoland in 1997, zaten de radio- en televisieredactie 36 kilometer gescheiden van elkaar in twee gebouwen. Radio in Lelystad en televisie in Almere. Van meet af aan was de wens om samen in een gebouw te zitten, maar dat lukte steeds niet. Verschillende nieuw- en verbouwplannen ketsten af. Maar uiteindelijk is het onder leiding van de vorige directeur Dink Binnendijk gelukt de financiering van een nieuw gebouw vlakbij de luchthaven Lelystad rond te krijgen.
 
Verbaasd
Het gebouw is sober en uiterst functioneel. Drie ruime radiostudio’s, waarvan een volledig selfsupporting, waar geen radiotechnicus meer bij te pas hoeft te komen en de presentator zijn eigen programma volledig kan verzorgen. Een ruime tv-studio en een grote gezamenlijke redactieruimte. Hoofd interne en externe contacten Gerard Hullegie: ‘Veel bezoekers zijn verbaasd dat het hier zo stil is: geen fax of ratelende telex of zoemende machines.’

Radio, tv, internet, fax zijn volledig geïntegreerd in een digitaal netwerk, waar met belangstelling naar gekeken wordt door andere regionale omroepen, landelijke redacties zoals Studio Sport en omroepen uit Duitsland en Frankrijk. Hoofd facilitaire zaken Bram Liplijn legt uit hoe het werkt: ‘Er waren in de oude situatie drie momenten waarop opstoppingen ontstonden: bij het spotten van het materiaal, het monteren en het dumpen. Nu is er één centraal montagesysteem, waar door journalisten op vijf verschillende werkstations kan worden gewerkt. Bovendien zijn er nog drie montagestudio’s. Dus in totaal acht plekken waar verslaggevers kunnen werken. Per dag lopen er negen verslaggevers rond. Dus opstoppingen zoals vroeger komen niet meer voor.’

‘Het Digital News Production systeem (DNP) waarvoor we gekozen hebben is een minder ingewikkeld systeem dan de Adobe, Media 100 of Avid en zeer geschikt voor nieuws- en sportitems. Redacteuren kunnen spotten, inladen en voormonteren. De editor doet de eindmontage in vijftien minuten tot een half uur. Vroeger duurde de eindmontage van een item een tot twee uur. Dus een enorme tijdsbesparing, waardoor de deadline tot vlak voor de uitzending ligt. Zelfs tijdens de uitzending kan op het laatste moment nog gemonteerd worden.’
 
Thuis
Een ander groot voordeel van het DNP-systeem is dat er ook op kan worden gewerkt voor radiomontages en dat het gekoppeld is aan het radio Dalet-systeem. ‘Journalisten die zowel voor radio als televisie een item moeten maken, hoeven niet meer van het ene naar het andere systeem te lopen om het materiaal te laden’, aldus redacteur en verslaggever René Vegter. ‘Het radioverslag werk ik ook af op het DNP-systeem, omdat ik daar beter op thuis ben dan op Dalet (het radio-systeem; red.).’

Van oorsprong is Vegter televisiejournalist, maar hij werkt nu ook voor radio. ‘Het zijn twee verschillende media. In het algemeen heb je voor tv meer korte quotes nodig, terwijl radio meer in de vorm gaat van een gesprek. Dat is een duidelijk verschil. Als ik vooraf weet dat ik zowel een tv- als een radio-item van hetzelfde onderwerp moet maken, dan neem ik dat apart op. Een voor tv en een voor radio.’ Vegter heeft ook evaring als camjo. ‘Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik heb zo’n twintig reportages zo gemaakt. Het lijkt wel of je scherper kijkt en meer interactie hebt met de mensen die je interviewt. Maar je moet er de tijd voor hebben. De reportage moet zich er voor lenen. Een cameraman levert betere plaatjes af en is sneller dan ik.’

Eindredacteur varia Johnbert Dijker: ‘Op de integratie tussen de radio- en tv-redactie ligt meer nadruk dan op camjo’s. Die integratie is interessanter. Ik heb het idee dat het ook meer oplevert. Een redacteur werkt zich in op één onderwerp en maakt daar dan een radio- en tv-verslag van. Díe winst kan een camjo haast niet opbrengen: en zelf camerawerk doen en monteren, en dan ook nog een radioreportage ervan maken. Dat is teveel gevraagd.’
 
Nieuwbouw
De rtv-redactie van Omroep Flevoland is met de verhuizing naar de nieuwbouw helemaal opnieuw georganiseerd. Rob van der Velden is een van de drie rtv-eindredacteuren: ‘Langzamerhand hebben we naar de integratie toegewerkt. Bij sport zijn we daar al vijf jaar geleden mee begonnen. Nu is er een redactie voor sport, varia en nieuws en twee redacteuren voor internet en teletekst, die ook weer verslagers zijn en bijvoorbeeld de planning doen. Een doornsnee verslaggever gaat er per dag twee keer op uit om een radio- en tv-item te maken en over dat item ook een tekst voor internet te schrijven.’ Het belangrijkste voordeel is de tijdwinst en besparing van kosten, voor een kleine omroep als Omroep Flevoland is dat van belang. De omroep brengt als enige regionale omroep dagelijks twee verschillende nieuwsedities: een voor de gehele provincie en een voor Almere. [Spreekbuis/Radio.NL]

Gerelateerde berichten