Headlines uit de krant: donderdag 1 juli

De private radiozenders 4FM en Q-music, en de netwerken Topradio en Radio Contact, hebben woensdagochtend bij de afdeling State-Aid van het Directoraat-Generaal IV (Competition) van de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de openbare omroep VRT.

“De private zenders worden daartoe gedwongen doordat de openbare radio-omroep reclameruimte verkoopt aan dumpingtarieven, naargelang de doelgroep in hoofdzaak op Radio Donna, Radio 2 en Studio Brussel. Op die manier probeert de VRT de private zenders uit de markt te drukken”, aldus een gezamenlijke persmededeling van Q-Music, 4FM, Radio Contact en TOPradio. Met de klacht willen de commerciële radio-omroepen naar verluidt hun leefbaarheid in het Vlaamse radiolandschap vrijwaren. Lees verder

TV
Trambestuurders mogen van het Amsterdamse GVB in de wachthuisjes op het eindpunt van de tram niet naar voetbalwedstrijden kijken.Zaterdagavond tijdens Nederland-Zweden werd op het eindpunt van lijn 9 in Diemen in opdracht van de leiding een tv in beslag genomen. Lees verder

192
De programmaraad adviseert Casema om in het basispakket de ruimte, die is opengevallen door het wegvallen van Radio 192 beschikbaar te stellen aan Radio 227. Daarnaast adviseert de programmaraad om Arrow FM tot reservezender te bestempelen. Dit wil zeggen, dat Arrow FM in het pakket wordt opgenomen op het moment, dat één van de zenders die nu worden doorgegeven, niet langer kan worden doorgegeven. Lees verder

BBC
De Engelse publieke omroep BBC is van plan zijn werkwijze drastisch te veranderen. Alle tv- en radioprogramma’s worden on demand beschikbaar en de omroep maakt zeventig jaar archiefmateriaal vrij downloadbaar en bewerkbaar. Lees verder

BNN
Jongerenomroep BNN is gered maar nog niet helemaal. De Eerste Kamer tilde de speciale BNN-wet gisteren over de zomer heen. Verbaasde BNN’ers kunnen de hogere wiskunde van het Binnenhof niet meer volgen. ,,Stelletje domme geiten”, zegt een BNN’er op de tribune van de Eerste Kamer. Dat is aan het adres van de Kamerleden die zojuist hebben besloten om het BNN-wetje nog niet aan te nemen. Het voortbestaan van de jongerenomroep werd ook gisteren niet definitief gegarandeerd. Lees verder

Orkest
De onduidelijkheid over de toekomst van het Radio Symfonie Orkest (RSO) blijft vooralsnog bestaan. In een nieuw voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media over de toekomst van het orkest, dat zij zondagnacht naar de Kamer stuurde, worden geen nieuwe voorstellen gedaan. Van der Laan kwam eerder met het plan het Radio Symfonie Orkest op te heffen. Zij achtte dit de beste oplossing om tot een volgens haar noodzakelijke bezuiniging van 6,5 miljoen euro bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) te komen. Lees verder

Afluisterstation
De Raad van State geeft toestemming voor de bouw van zes nieuwe schotelantennes op het terrein van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Zoutkamp in de provincie Groningen. Met de nieuwe antennes hoopt de inlichtingendienst wereldwijd terroristen te kunnen afluisteren. De Raad van State heeft de bezwaren van omwonenden, die vreesden voor tegenacties van terroristen in Zoutkamp, afgewezen. Bij het afluisterstation staan al twee antennes. Lees verder

CvdM
Het Commissariaat voor de Media heeft het beroep dat de programmaraad Friesland had ingesteld over het niet doorgeven van Eurosport door UPC afgewezen. Het Commissariaat blijft van mening dat UPC zwaarwichtige redenen heeft om van het advies van de programmaraad af te wijken. Lees verder

BNN
De Eerste Kamer heeft de behandeling van een voorstel om het omroepbestel te versoepelen en daarmee het voortbestaan van BNN te verzekeren dinsdag aangehouden tot een nader te bepalen datum. De fracties van het CDA en de PvdA willen eerst een garantie van staatssecretaris van Cultuur Van der Laan dat de nieuwe omroepwetgeving in 2008 klaar is en dat het besproken wetsvoorstel tot 1 september van dat jaar geldt. Lees verder

BNN
Met nogal wat politiek kunst- en vliegwerk lijkt het staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur) te lukken BNN in het publieke omroepbestel te houden. De Eerste Kamer toonde zich gisteren, na aanvankelijk gesputter van PvdA en CDA, ineens bereid het wetsvoorstel te aanvaarden dat het voortbestaan van de jongerenomroep tijdelijk zeker stelt. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email