Webradio concurrent voor etheromroepen

Internetradio is sterk in opkomst en kan zich ontwikkelen tot een concurrent van formaat voor omroepen die via de ether uitzenden. Het Continu Luister Onderzoek bevestigt de opkomst van webradio: in 2003 luisterde 11% van de Nederlanders van 10 jaar en ouder weleens naar een webstation, een stijging van 8% ten opzichte van 2000.

De VPRO-omroep behoort met ‘3VOOR12’ tot de initiatiefnemers van het eerste uur. Kink FM heeft Kink-ClassX online, Radio 538 start halverwege deze maand met Juize FM en BNN heeft al enige tijd enkele radiokanalen op de website actief. En meer partijen zullen spoedig volgen.

Afgelopen week verscheen het rapport ‘De Eindeloze Ether’ in opdracht van het technologietijdschrift De Ingenieur. Het rapport maakt duidelijk dat de opmars van mobiel breedbandinternet een bom legt onder het publieke omroepbestel. In dat bestel is slechts plaats voor negen landelijke zenders. Mobiel breedbandinternet maakt het mogelijk dat binnen 5 jaar letterlijk iedereen op internet kan uitzenden zonder dat daarvoor een zendmachtiging nodig is.

Erwin Blom, hoofd VPRO Digitaal, zegt er in een interview onder meer dit over: “De klassieke mediapartijen kijken naar elkaar als concurrent, maar de werkelijke dreiging zit elders. Op internet zijn honderden kleinschalige webradiostations te vinden, vaak met een specialistisch muziekaanbod. Het publiek wordt op maat bediend. De kanalen zullen individueel klein blijven, maar de optelsom is en wordt gigantisch. En snoept af van de aandacht van de gevestigde radiostations, of die nu via FM of internet uitzenden.”

Het volledige rapport is in te zien en gratis te downloaden op de website van De Ingenieur. [Breekpunt/Radio.NL]