Zeezender Veronica op AM 828 [Update]

Dj’s en technici van de voormalige zeezender Veronica herdenken met een marathonuitzending van 16 augustus 07.00 uur ’s ochtends tot en met 31 augustus dat hun radiostation precies dertig jaar geleden moest verdwijnen. Op 31 augustus 1974 maakte het Verdrag van Straatsburg de uitzendingen vanaf zee onmogelijk. Inmiddels zijn de dj’s Hans Mondt, Stan Haag en Rob Out overleden. De rest van het team van toen keert met deze gelegenheidsuitzending nog eenmaal terug naar de ongekend populaire dagen van de zeezender.

Middengolffrequentie AM 828
Het Ministerie Economische Zaken verleent normaal gesproken een zendvergunning voor gelegenheidsuitzendingen. De Veronica-ploeg huurde er in Rotterdam een middengolfzender voor af (op 828 meter AM). Vanaf vandaag (16 augustus) worden  eerst historische programma’s van Veronica gedraaid van onder meer Jan van Veen, Tom Collins, en Gerard de Vries.

De laatste vier dagen zijn er live-uitzendingen vanuit Hotel Lapershoek in Hilversum, waar de zeezender in de jaren zeventig zijn hoofdkwartier had. Daar wordt uitgebreid teruggeblikt, net als vijf jaar geleden gebeurde. Toen bleek dat de luisteraars de zeezender bepaald niet waren vergeten. Bijna 10.000 van hen kwamen zelf kijken bij de programma’s.

Tineke de Nooij, Eddie Becker, Joost den Draaijer (Willem van Kooten), Lex Harding, Adje Bouman en Tom Mulder gaan ook nu uitgebreid in op hun vlegeljaren, toen ze het omroepbestel en de regering vanaf de Noordzee tartten met een Duitse coaster vol popmuziek. Speciale gast is oud Veronica-directeur Hendrik Verwey, door zijn medewerkers Ome Bull genoemd, inmiddels 95 jaar, die doorgaans slechts twee glaasjes jenever nodig heeft om met veel plezier op de veertien Veronica-zeejaren terug te kijken.

In naam bestaat Veronica nog steeds, al is het nu niet veel meer dan een merknaam voor een nieuwe onderneming, die in niets met de omroep te maken heeft, laat staan met de zeezender van toen. Het Veronica van nu draait vooral muziek uit de jaren tachtig en negentig, een tijdperk waarin de zeezender allang verleden tijd was.

Toch werken er twee mensen die het schip nog hebben meegemaakt: dj Bart van Leeuwen en nieuwslezer Arend Langenberg. Zij worden door Sky Radio (dat Veronica nu als radiostation exploiteert) uitgeleend aan de tiendaagse van de oude ploeg. Bart van Leeuwens Goud van Oud is op 31 augustus live op beide zenders tegelijk te horen.

Om zes uur ’s avonds worden de uitzendingen afgesloten. Net als dertig jaar ervoor wordt dan Veronica’s laatste uur herhaald. Met een dramatische speech van Rob Out en twee coupletten van het Wilhelmus verdween de zender toen uit de ether. [BN/DeStem/Radio.NL]

[Update]
Wegens verbindingsmoeilijkheden zal de officiele programmering Veronica 1959 – 1974 oftewel The Never Ending Story niet om 07.00 uur op maandag 16 augustus de lucht in gaan maar enkele uren later.