Na scherpe kritiek en diverse beschuldigingen gaat de gloednieuwe portal Instant-net op zwart. Maar de initiatiefnemers beloven een terugkeer. Instant-net zou maandag officieel worden gelanceerd, maar is slechts een korte tijd in de lucht geweest. Kort nadat het programma zaterdag beschikbaar kwam, barstte de kritiek los. Zo zou de software op illegale wijze gebruikmaken van de streams van zenders als Radio 538, Veronica, Kink FM, Sky Radio en RTL.
Dit stelt Raymond Garnier, directeur van de gelijknamige hostingprovider. De radiostreams van Radio 538, Veronica, Sky en Kink FM draaien bij Garnier. Instant-net lanceerde zaterdag een softwarepakket met onder meer een geïntegreerde radiozender. Hier gaat Instant-net in de fout, aldus Garnier.
“Zij gebruiken de streams die bij ons draaien en plakken daar vervolgens banners omheen. Dat mag niet.” Garnier wijst daarbij op voorwaarden zoals die door de SENA zijn geformuleerd. Dit is de organisatie die op aanwijzing van het ministerie van Justitie is belast met de uitvoering van de Wet op de naburige rechten.
Blokkade
Garnier is momenteel druk bezig de radioapplicatie van Instant-net te blokkeren. Ook heeft Garnier aangifte gedaan bij het KLPD. Verdere juridische stappen worden nog overwogen.
Aad de Groot, een van de initiatiefnemers van Instant-net, reageert onbewogen op de beschuldigingen. “We hebben dat door onze juristen laten uitzoeken en het mag wat wij doen. Alle streams op internet mag je gebruiken. Het is vrij verkeer. Maar als zij ons willen blokkeren, mag dat uiteraard ook.”
Toch stelt De Groot dat ‘uit voorzorg’ besloten is Instant-net uit de lucht te halen. “We gaan alles nog eens heel goed nalopen. Ook met onze partners.” Over twee � drie weken moet de site vervolgens weer bereikbaar zijn. Dit besluit heeft niet alleen betrekking op de kwestie met de streaming-rechten, maar ook op de kritiek op het gebied van privacy.
Privacy
Net als veel lezers van WebWereld heeft Garnier geen goed woord over voor het 11 MB grote softwarepakket. “Dit is spyware van het ergste soort. Er wordt constant allerlei informatie doorgestuurd. Het is een gevaarlijk pakket.”
De Groot verklaarde eerder nog tegenover WebWereld dat privacy juist hoog in het vaandel staat. “We houden ons verre van spyware. Ook verzamelen we geen mailadressen.” In de privacyvoorwaarden van Instant-net staat daarentegen dat het bedrijf wel degelijk gemachtigd is om onder meer mailadressen te verzamelen.
Hangjongeren
Ook nu benadrukt De Groot nogmaals dat er absoluut geen sprake is van spyware. “Uiteraard maakt het programma contact met internet, anders functioneert het niet. Maar we verzamelen geen informatie, juist omdat we weten hoe gevoelig dat ligt.”
De Groot zegt niet verrast te zijn door alle reacties op WebWereld en Geenstijl. “Met alle respect, maar het zijn altijd dezelfde mensen die zich laten horen. Ik beschouw ze als de hangjongeren van het web. We waren daar wel op voorbereid.” [Webwereld/Radio.NL]