6,4 Miljoen kijkers tijdens extra uitzendingen Bernhard

De extra nieuwsuitzendingen naar aanleiding van het overlijden van Prins Bernhard hebben gisteren 6,4 miljoen kijkers getrokken. Volgens de kijkcijfers van gisteravond vernamen 4.136.000 mensen het nieuws via de landelijke publieke omroepen, waarvan er bijna drie miljoen naar Nederland 2 keken (waar vlak voor de bekendmaking van het nieuws een voetbalwedstrijd werd uitgezonden). RTL (RTL4, RTL5 en Yorin) trok 1.293.000 kijkers en SBS (SBS6, Net5 en Veronica) informeerde 986.000 kijkers middels een ingelaste in memoriam uitzending.

Het nieuws verspreidde zich razendsnel. De in Memoriam uitzending op SBS6 trok nog 202.000 kijkers, terwijl de extra nieuwsuitzending van SBS6, Net5 en Veronica nog geen twee minuten later al 371.000 kijkers had.

De publieke omroepen hebben Nederland 2 de gehele avond in het teken laten staan van het overlijden van Prins Bernhard. Op Nederland 1 werd de normale programmering rond 23.30 uur weer hervat, terwijl Nederland 3 vanaf 22.00 uur het restant van de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Schalke ’04 uitzond en daarmee 1,4 miljoen mensen aan zich wist te binden.

RTL4 schakelde rond 22.50 uur weer terug naar de normale programmering met een aangepaste uitzending van het duo Barend en Van Dorp. De andere RTL zenders, RTL5 en Yorin, gingen rond 22.30 uur weer terug op de normale programmering. SBS6 bleeft tot 01.50 uur in het teken staan van Bernhard (met onder andere een extra lange uitzending van Hart van Nederland), terwijl Net5 de normale programmering nagenoeg onmiddellijk weer hervatte.

Ook verschillende radiozenders hebben hun programmering in de loop van woensdagavond aangepast. De meeste radiostations bleven wel gewoon commercials uitzenden. [MvD]