Deense omroep blijft ‘Submission’ gebruiken

Ondanks een klacht bij de rechter zendt de Deense omroep DR maandag opnieuw fragmenten uit van de film Submisson van Theo van Gogh. Ze komen voor in een programma dat speciaal is gewijd aan de gevolgen in Nederland van de recente moord op de filmmaker Van Gogh. Raadslieden van een groep van circa twintig Deense islamieten hebben pas een klacht ingediend tegen de DR wegens het beledigende en opruiende karakter van het gebruik van de film.

De DR zou de film niet benutten om een bijdrage te leveren aan het publieke debat over vrijheid van meningsuiting en/of over de islam. De film is beledigdend voor moslims en door het veelvuldige gebruik van de beelden door de DR lijkt die omroep een strafbaar doel na streven, aldus een van de raadslieden, Laue Traberg Schmidt, tegenover het Deense persbureau Ritzau.

De DR zoekt geen nieuwe invalshoeken en levert geen bijdrage aan het debat. Ze vertoont de beelden herhaaldelijk om zo een klimaat te scheppen van confrontatie en om het publiek op te zetten tegen Deense islamieten, zo meende Traberg Schmidt. [Planet/Radio.NL]