Medianieuws Jaaroverzicht 2004

Wat gebeurde er allemaal in het jaar 2004. Natuurlijk te veel om allemaal op even op een rijtje te zetten. Hieronder een overzicht van het jaar 2004. Het jaaroverzicht is ook te zien in een dia-presentatie. [Radiowereld.NL]

Januari
– Spijkers Jaaroverzicht (VARA) is met 3,5 miljoen kijkers het best bekeken televisieprogramma van oudejaarsavond 2003.

– Peter R. de Vries is omroepman van het jaar 2003. Dat bleek in Bussum op de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van mediablad Broadcast Magazine, dat de prijs organiseert.

– De Nationale IQ Test 2004 is het best bekeken BNN-programma aller tijden. Naar de uitzending keken 1.715.000 Nederlanders.

– De Yorin-soap ‘Onderweg naar Morgen’ was aan de 2000ste aflevering toe. Dat betekent ongeveer 50.000 minuten Nederlands drama, pakweg 36.000 scènes, honderden gastacteurs en zo’n 8000 figuranten die in tien seizoenen op het televisiescherm voorbij trokken.

– Bløf wint Popprijs 2003. De jury koos voor Bløf omdat de band naar haar oordeel al jaren een rots in de branding is binnen de Nederlandse pop.

– Feel van Robbie Williams was in 2003 het meest gedraaide nummer op Europese radiostations. Ook op de Nederlandse radio kwam Feel het vaakst langs.

Februari
– Marco Borsato is de eerste artiest in de historie van de Top 40 die het presteert om met twee singles minimaal 8 weken lang op nummer 1 te staan. In 1994 stond Nederlands populairste zanger met de single ‘Dromen zijn bedrog’ 12 weken op nummer 1, tien jaar later voert hij met de single ‘Afscheid nemen bestaat niet’ al 8 weken de lijst aan.

– De Friese popgroep De Kast houdt er definitief mee op. Na een jaar hard werken zijn de bandleden tot de conclusie gekomen dat de band in deze samenstelling niet veel toekomst heeft.

– John de Mol krijgt op het Gouden Roos-festival in Luzern een speciale prijs. De televisie-producent ontvangt voor zijn verdiensten in de internationale entertainment industrie de zogeheten Honorary Golden Rose.

– Mini & Maxi stoppen als theaterduo.

Maart
– Productiehuis Holland Media House van HMG gaat grote veranderingen tegemoet. Niet alleen wordt de naam veranderd in Blue Circle ook de status van deze organisatie wordt er een van grote zelfstandigheid.

– Prinses Juliana is overleden. De tv-uitzendingen rond het overlijden van prinses Juliana zijn goed bekeken, maar hebben geen tv-records gebroken.

– NOS Journaal kost 330 euro per minuut.

– Marco Borsato ontving de Sky Radio Airplay Award. Hij kreeg de award omdat zijn nummers meer dan 17.500 keer op de zender te horen zijn geweest. Marco Borsato is daarmee de meest gedraaide artiest op Sky Radio 101 FM ooit.

April
– De Lintjesregen is dit jaar op 3150 mensen neergedaald. Onder de gelukkigen zijn de razend populaire zangers Marco Borsato (Officier in de Orde van Oranje-Nassau) en Frans Bauer (Ridder in dezelfde orde).

– Er werkt maar liefst 700 man achter de schermen van de TMF Awards. Dat is iedereen van artiest tot toiletjuffrouw, van podiumbouwer tot producent en van moderator tot event manager. Die 700 mensen eten in twee dagen 1000 kilo hapjes, broodjes en snoepjes. Om met elkaar te kunnen praten ligt er 80 kilometer kabel en slingeren er een kleine 1000 mobieltjes rond.

– TMF Awards 2004: 16 camera-registratie.

Mei
– Boris is de winnaar van Idols 2004. Het Nederlandse publiek stemde na de finale per sms en telefoon en verkoos Boris boven Maud. Aan Idols 2004 deden 16.731 kandidaten mee.

– De finale van het talentenprogramma Idols is zaterdagavond 1 mei door ruim 3,3 miljoen mensen bekeken. Het programma-onderdeel later op de avond waarin de uitslag bekend werd gemaakt, werd door ruim 3,4 miljoen mensen gevolgd.

– Tijdens de live-uitzending van Idols 2 is het een drukte van belang op de studiovloer. Voor en achter de schermen zijn zo’n 50 mensen bezig met de uitzending van Idols. De opnames worden verzorgd door 9 cameramensen, met 3 vaste camera’s, 4 mobiele camera’s en 2 camera cranes (1 Technocrane voor de shots van het publiek en 1 Jimmy Jib). Alle beelden komen bij elkaar in de DV 61, waar de regie wordt gedaan.

– Fox Kids Planet Live Award 2004 voor Ch!pz.

– De musicals ‘Mamma Mia!’ en ‘The Lion King’ kunnen zich de grote winnaars noemen van de vijfde editie van de John Kraaijkamp Musical Awards.

Juni
– Teletekst van de publieke omroep blijkt beter te worden bekeken dan de tv-programma’s zelf. De gemiddelde Nederlander kijkt per jaar 1041 minuten Teletekst, ongeveer 3 minuten per dag. Net als bij de tv-programma’s van de publieke omroep, blijkt ook Teletekst nauwelijks door jongeren bekeken te worden. De groep 35-49 maakt het meest gebruik van de dienst.

– Radio 2-luisteraars stellen Antenne 2’s TV-tunes Top 42 samen. ’s Werelds eerste hitlijst van herkenningsmelodieën werd op 4 juli helemaal gedraaid. De Top 5:  1. The Muppet Show, 2. The A-team, 3. M*A*S*H, 4. Studio Sport (origineel), 5. Cheers

– André van Duin zat donderdag 24 juni veertig jaar in het vak. Op 24 juni 1964 won hij de talentenjacht Nieuwe Oogst van de AVRO, de start van een rijke carrière als komiek.

Juli
– Een groot deel van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) komt in handen van United Broadcast Facilities (UBF). Het gaat om de bedrijven Cinevideogroep en NOB Decor, het Belgische Videohouse, NOB Duitsland, NOB Hongarije en een minderheidsbelang in het Nederlandse BTP.

– Ruim 330 bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen hebben een intentieverklaring ondertekend om hun website toegankelijk te maken voor gehandicapten. Twintig organisaties zitten nog in de pijplijn om de beoogde doelstelling van 350 te halen.

– Euro 2004 is het meest succesvolle internationale voetbalevenement sinds het WK van 1998 in Frankrijk. Volgens Initiative’s ViewerTrackTM werd er wereldwijd 20 procent meer gekeken naar Euro 2004 dan naar Euro 2000, georganiseerd door Nederland en België. Daarmee is het EK in Portugal het meest succesvolle Europese toernooi aller tijden.

Augustus
– Vanaf 2 augustus 2004 heet de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Yorin, RTL FM en Yorin FM) officieel RTL Nederland. Met deze nieuwe naam wordt de sterke band benadrukt met het moederbedrijf RTL Group, dat met 26 TV-stations en 24 radiostations in 9 landen het grootste televisie-, radio- en productiebedrijf in Europa is. Met de naamswijziging wordt tevens de eenwording van alle bedrijfsonderdelen onderstreept.

– Iets meer dan 1,4 miljoen mensen hebben maandagavond 30 augustus de laatste aflevering gezien van het consumentenprogramma ‘Ook dat Nog’.

September
– Villa Achterwerk bestaat dit najaar twintig jaar. In twee decennia jeugdtelevisie zonder brave boodschappen maar met absurditeit en experimenten, ontstonden klassiekers als Theo en Thea, Rembo & Rembo, Achterwerk in de Kast, Roos en haar Mannen en Zaai.

– Media-ondernemer John de Mol wil een eigen televisiezender gaan beginnen op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Nu zendt dat station in de avonduren tekenfilms en afleveringen van Bassie & Adriaan uit, maar die uren wil De Mol gaan invullen met een eigen zender.

Oktober
– Het programma ‘Kassa’ bestond vrijdag 1 oktober precies vijftien jaar. Het consumenten-programma trekt wekelijks anderhalf miljoen kijkers, heeft de Vara laten weten. De eerste aflevering werd op 1 oktober 1989 uitgezonden. 

– Zondag 3 oktober vierden Irene Moors en Jan de Hoop in Life & Cooking het feit dat zij 15 jaar bij RTL werkzaam zijn. Moors en De Hoop zijn de enige die dit jubileum kunnen vieren. De rest van de RTL-gezichten kwamen er later bij, zijn inmiddels vertrokken of zijn tussendoor weggeweest.

– Marco Borsato krijgt een eigen munt. Het Marco Borsato Waagje, met een waarde van 1 euro, wordt uitgebracht ter gelegenheid van het concert dat de zanger 9 oktober in Alkmaar gaf om het 750-jarig bestaan van zijn geboortestad te vieren.

– Marco Borsato heeft donderdagmiddag 14 oktober op de Rotterdamse Euromast zijn nieuwe live-dvd gepresenteerd. Op het schijfje staat een liveregistratie van een van de concerten in de Kuip, die Borsato afgelopen zomer heeft gegeven. Bij de dvd zit nog een cd, met daarop de door de fans gekozen favoriete livenummers van de concertenreeks. Borsato kreeg op de Rotterdamse toren uit handen van de directeur van Sky Radio de eerste platina dvd uitgereikt. Van de schijf zijn al 120 duizend exemplaren in de voorverkoop verkocht.

November
– ‘Kinderen voor Kinderen’ bestaat 25 jaar. Dit wordt gevierd door middel van een jubileum-uitzending.

– Georgina Verbaan in Playboy.

December
– Chris Zegers en zijn collega Katja Schuurman zijn gekozen tot respectievelijk ‘Aantrekkelijkste Nederlandse man’ en ‘Aantrekkelijkste Nederlandse vrouw 2004′. Katja gaf Journaal-lezeres Sascha de Boer en Chris’ vriendin Wendy van Dijk het nakijken.

– ‘3000 meisjes kicken op webseks‘, ‘Superman grootste held aller tijden‘, Chantal Janzen ‘babe van het jaar’ 2004, ‘Omroep.nl Website van het Jaar‘, ‘Moord op Theo van Gogh tv-moment van het jaar‘, Bas Muijs beste soapacteur 2004, ‘Patty’s Fort slechtste tv-programma’, Soaps populairst in Groningen en Drenthe. Beau van Erven Dorens Glamourman 2004

Overleden in 2004
– Adrie van Oorschot, Loek de Levita, Albert Mol  Mary Dresselhuys, Andre Hazes, Prins Bernhard, Bert Tigchelaar, Prinses Juliana, Bram Vermeulen, Ralph Inbar, Donald Jones, Thea Beckman, Fiep Westendorp, Theo van Gogh, Frits van Turenhout, Willem Oltmans, Guusje Nederhorst, Wim Rigter, Kees Hillen,

Verkiezingen
· Style Award voor Daniëlle Overgaag
· Froukje heeft de mooiste borsten
· ‘Kerstman’ en ‘verpleegster’ winnen figuranten-prijs
· Froukje gekozen tot TV Persoonlijkheid 2003
· Idols eindelijk in de prijzen bij BNN’s Hoofdprijs.
· De 10 populairste tv-programma’s: Allertijden 1.GTST, 2.Friends,3.Idols,4.Big Brother 1,5.Baantjer
· Ilse de Lange en Frans Bauer krijgen Edison
· Polleke wint prijs op Europees Jeugdfilmfestival
· Eer Gouden Roos voor John de Mol
· Tv-prijzen voor Paul de Leeuw en Theo Reitsma
· FHM-lezers: Bridget mooiste vrouw van Nederland
· Papaul wint Zilveren Nipkowschijf
· Janine Jansen wint Edison Klassiek Publieksprijs 2004
· Frans Bauer krijgt Gulden Vedel
· Mediaprijzen voor Nederlandse producties
· Emmy Awards voor Publieke omroep
· Tieners kiezen ‘coolste’ soapacteurs Inge Schrama & Joeri v.d. Velde
· Chris Zegers is de leukste van het land
· BNN mediabedrijf van het jaar
· Tom Mulder krijgt oeuvre Award 2004
· Radio 538 en Radio 1 winnen meeste Marconi Awards.
· Jeroen Pauw tv-persoonlijkheid van het jaar 2004
· ‘Kunststof’ beste radioprogramma van 2004
· Radio 538 en RTL 4 favoriete zenders.
· Hotel California favoriete jaren 70 hit
· Michiel Huisman geprezen als bestgeklede man 2004
· Derksen ontvangt Sigaar van het Jaar
· Moord Fortuyn belangrijkste moment
· Isa Hoes: lingeriedraagster van het Jaar 2004
· NCRV-leden kiezen lievelingsliedjes
· Peter R. de Vries wint ‘Het Gouden Slot‘
· Stil In Mij gekozen als beste Nederpoplied
· ‘The Muppet Show’ beste TV-tune
· Froukje de Both heeft meest ‘sexy lips’
· De Bauers wint Gouden TeleVizier-Ring 2004
· Pim Fortuyn ‘Grootste Nederlander’ (Na juiste telling Willem van Oranje)
· “Doom 3” winnaar beste spel op de TMF Game Awards

Onderzoeken
· Video blijft snorren in Nederlandse huishoudens
· Kinderen geraakt door geweld in nieuws
· Wekelijks 1600 grove taaluitingen op televisie
· “Eenvijfde Nederlanders zapt leed weg“
· Rob Stenders beste radio-dj
· Bløf blijft meestgedraaid op radio en tv (SENA)
· Kinderen sneller in puberteit door straling tv
· Bohemian Rhapsody beste nummer van Europa
· Kinderen krijgen trek van reclame.
· EK 2004 meest bekeken sinds WK 1998
· TROS en VARA spinnen garen bij omroepverkiezing
· Jamai populairste brildrager
· Peuters weten al of een merk cool is.
· 1.600 vloeken per week op TV
· Jaarlijks 1041 minuten teletekst
· Kijker ergert zich het meest aan Patty Brard en Joop Braakhekke.
· “Sacha de Boer beste nieuwslezer“
· De bachelor meest gezochte TV programma op internet.
· Honderdduizend stemmen voor Borsato-cd
· Edwin Evers populairste dj‘
· BNN populairste Nederlandse merk‘
· Oudere speelt in tv-reclame minder vaak opa of oma.
· Televisie profiteert meest van EK-reclame
· Horeca klaagt over TV-voetbal in sportkantine.
· RTL4 marktleider bij klusprogramma’s
· Ruim 330 sites toegankelijk voor gehandicapten
Omroep Zeeland best bekeken regionale omroep.

Met dank aan Erik Hunnego