Search
Close this search box.

China zet BBC op zwart tijdens ‘China Week’

Chinese censors volgen de aan China gewijde uitzendingen van het internationale kanaal van de Britse omroep BBC deze week met speciale aandacht, want telkens wanneer BBC World in China Week politiek of anderszins gevoelige onderwerpen aansnijdt, gaat het kanaal meteen op zwart.

Een bericht over de islamitische Oejgoeren in het uiterste westen van China werd al na enkele seconden afgekapt, nadat een BBC-correspondent had gezegd ,,Maar de Oejgoeren hebben weinig affectie voor hun Chinese bazen”.

China staat de doorgifte van BBC World en andere buitenlandse zenders toe naar hotels en appartementencomplexen voor buitenlanders. De signalen mogen niet via kabel worden doorgegeven aan gewone Chinezen, maar miljoenen huishoudens die over schotelantennes beschikken kunnen de signalen ook oppikken.

Censors volgen de uitzendingen nauwlettend, om de doorgifte te onderbreken zodra er gevoelige onderwerpen worden aangesneden. De kwestie van de Oejgoeren is zo’n onderwerp, omdat een deel van de minderheidsgroep strijdt tegen de Chinese overheersing. Volgens China is het verzet beperkt tot het internationale terreurnetwerk Al-Qaida, maar experts menen dat er meer aan de hand is. [Novum/Radio.NL]