Search
Close this search box.

BVN in het teken van 25-jarig jubileum Beatrix

BVN, de wereldwijde publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, staat op 28, 29 en 30 april in teken van het 25-jarig jubileum van Koningin Beatrix en de viering van Koninginnedag. BVN zendt een aantal speciale programma’s van de Publieke Omroep uit.

25 Kroonjaren, Koningin Beatrix 1980-2005      
Op 28 april van 21.25 tot 0.00 uur (NL tijd) zendt BVN het NOS-programma ’25 Kroonjaren, Koningin Beatrix 1980-2005′ uit, waarin het ambt van staatshoofd en de wijze waarop koningin Beatrix haar functie de afgelopen 25 jaar heeft ingevuld centraal staat. Naast onder meer vier (oud)premiers komt ook koningin Beatrix zelf uitgebreid aan het woord in gesprekken met hoogleraar Dorien Pessers. De centrale presentatie van dit programma is in handen van Maartje van Weegen.

30 april 1980 – een dag om nooit te vergeten      
Deze NOS-documentaire gaat over de  inhuldigingsdag van Beatrix als koningin. De slogan ‘Geen woning, geen kroning’ is onlosmakelijk verbonden met deze inhuldigingsdag, n van de zwartste dagen uit de geschiedenis van Amsterdam. De documentaire ’30 april 1980 – een dag om nooit te vergeten’ is dan ook behalve een portret van deze dag tegelijkertijd een historische schets van veranderende tijdsgewrichten. BVN zendt de documentaire op vrijdag 29 april op 20.55 uur (NL tijd) uit.
     
30 april: Koninginnedag      
Nederlanders in het buitenland kunnen ook genieten van de rechtstreekse NOS-uitzending van de Koninginnedagviering in Nederland op 30 april, via BVN van 10.00 tot 17.00 uur (NL tijd).

Ochtendgedeelte
De uitzending begint met een korte terugblik  op de avond ervoor, 29 april, toen de viering van het zilveren regeringsjubileum officieel van start ging. Rond 10.20 uur wordt er overgeschakeld naar de Ridderzaal in Den Haag, waar de Eerste en Tweede Kamer in aanwezigheid van Koningin Beatrix in Verenigde Vergadering bij elkaar zijn. Behalve sprekers als Premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer spelen vijfentwintig-jarigen – vergezeld van Kamerleden –  een belangrijke rol in deze bijeenkomst. Na afloop van de zitting vindt op het Binnenhof een aubade plaats, waar onder andere de jeugd de vorstin toezingt. Tussen 12.25 en 13.55 uur wordt er teruggeblikt op de afgelopen 25-jarige regeerperiode van Koningin Beatrix tussen 1980-2005. Maartje van Weegen ontvangt historicus Jan Bank als gast.

Middaggedeelte
Rond 14.00 uur wordt overgeschakeld naar Scheveningen waar de koninklijke familie de traditionele Koninginnedag viert. Er wordt uitgebreid verslag gedaan van de activiteiten en feestelijkheden, die eindigen met een tramrit terug naar Den Haag. Rond 16.10 uur wordt de uitslag gepresenteerd van de jaarlijkse monarchie-enqute over de populariteit van ons koningshuis, uitgevoerd door Maurice de Hond i.o.v. de NOS. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau reageert op de uitkomsten.

Twee Vandaag      
In Twee Vandaag is op 30 april een samenvatting (NOS/AVRO) van ongeveer 30 minuten van de Koninginnedagviering te zien.  BVN zendt dit uit van 20.00-20.30 uur (NL tijd).

Dit is een land om lief te hebben
BVN zendt ook de rechtstreekse uitzending van de TROS van het volksfeest op het Malieveld uit; op 30 april van 20.55 tot 23.45 uur (NL tijd). Onder andere Frans Bauer, Marco Borsato, Karin Bloemen, Andr van Duin, Simone Kleinsma, Ben Cramer, Tony Neef, Stanley Burleson, Xander de Buisonj, Do, Re-Play, Birgit Schuurman treden op in aanwezigheid van koningin Beatrix. Verder wordt deze avond aandacht besteed aan momenten die Nederlanders zijn bijgebleven als hun hoogtepunt van de afgelopen 25 jaar. De fragmenten worden afgewisseld met optredens van diverse bekende sporters en artiesten. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten