Headlines uit de krant: vrijdag 22 april

Beau van Erven Dorens krijgt mogelijk een dagelijks nieuwsprogramma op de nieuwe tv-zender Tien van John de Mol. Een Tien-woordvoerder meldde donderdag dat de plannen die richting uitgaan, maar dat nog niets definitief is.

Van Van Erven Dorens was al langer bekend dat hij één van de gezichten van Tien zou worden. Dat De Mol iets met nieuws wil gaan doen bracht hij al eerder naar buiten, maar in welke vorm hij dat wil gieten is nog ongewis. Duidelijk is dat hij geen kopie wil maken van het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Lees verder

MP3
Grote IT-bedrijven als Apple, Sony en Philips zijn in Nederland in het geweer gekomen tegen plannen om een kopieerheffing in te voeren voor mp3-spelers. Binnen twee maanden is een dergelijke heffing te verwachten, zo zei B. Taselaar van ICT Office, de brancheorganisatie die de bedrijven vertegenwoordigt.
Momenteel ligt er een voorstel op tafel voor een heffing van 3,28 euro per gigabyte aan opslagcapaciteit. Dit voorstel is volgens ICT Office gedaan door de Stichting Thuiskopie, die is belast met de inning en verdeling van vergoedingen aan auteursrechthebbenden voor het kopiëren van blanco geluidsdragers. Lees verder

Kabel
De rechter heeft opnieuw een kabelbedrijf verboden zijn tarieven te verhogen in een gemeente. Het zijn losse flodders, maar toezichthouder Opta kan de kabelbedrijven binnenkort een gevoelige klap toebrengen – mede dankzij versprekingen bij UPC. Verdienen kabelbedrijven gewoon goed op kabeltelevisie in Nederland, of misschien zelfs uitzonderlijk goed? Het laatste, afgaande op uitspraken van John Malone. Deze omstreden kabelmiljardair uit Denver trekt via zijn bedrijf Liberty Media aan de touwtjes bij UPC, met 2,3 miljoen tv-klanten de grootste in Nederland. Malone werd begin dit jaar geïnterviewd door de Financial Times. Zijn opmerkingen over Nederland haalden de papieren krant niet, maar de transcriptie van het gesprek stond korte tijd op de website van het Britse zakenblad. Lees verder

Het Vijfde Element
Veronica zet opnieuw de uitzending stil van een nieuwe, Nederlandse productie. Werd begin april al de filmtalentenjacht Be a Moviestar wegens tegenvallende kijkcijfers de nek omgedraaid, nu is het de beurt aan Het Vijfde Element. In die show bonden zes koppels via diverse opdrachten de strijd aan met de elementen. Al na twee afleveringen trekt Veronica de stekker uit het programma van presentator Charly Luske, terwijl er bij producent PalmPlus tien waren besteld. Naar de eerste aflevering keken namelijk net geen 100.000 mensen, naar de tweede 172.000. Niet alleen de slechte kijkcijfers brachten de Veronica-leiding tot de beslissing, ook de matige kwaliteit van de serie speelde mee. Lees verder

Tros
De TROS gaat een documentaireserie uitzenden over Rachel Hazes, de weduwe van de vorig jaar overleden zanger André Hazes. Dat heeft de omroep donderdag bevestigd. Details worden maandag bekendgemaakt. Lees verder

Voskotrofee
Erwin Blom van de VPRO wint de 10e Voskotrofee voor de beste netwerkstrijder in Nederland. Erwin Blom won in een spannende finaleronde van de Airgo Networks-oprichters Geert Awater en Richard van Nee, van Cees de Laat en Erik-Jan Bos van het Surfnet’s Netherlight project en de Stichting Spamvrij, onder leiding van Rejo Zenger. Lees verder

Podcast
De BBC gaat zeker twintig radioshows als podcast ter beschikking stellen, waaronder uitzendingen van Today, Sportweek, en In Business. Dit heeft Simon Nelson, een van de directeuren van BBC Interactive, bekend gemaakt op een radioconferentie. Podcasts zijn uitzendingen in Mp3 formaat die op een draagbare audiospeler kunnen worden gezet. De BBC was de eerste Engelse omroep die met podcasting aan de slag ging door de populaire geschiedenisserie Our Time in Mp3 formaat aan te bieden. Officieel gaat het volgens Nelson overigens nog steeds om een experiment. Ook Virgin Radio is met podcasting begonnen. Lees verder

Soap
Een Brits mediabedrijf zoekt deelnemers voor een nieuwe reality soap met maar liefst veertig deelnemers. Die komen te wonen in een speciaal gebouwde woonwijk in het oosten van Londen, waarin ze 24 uur per dag door camera’s worden gevolgd, berichtte dagblad The Times donderdag. Lees verder