Zoek
Sluit dit zoekvak.

Deel BBC personeel staakt vandaag

Een deel van het personeel van de Britse omroep BBC staakt vandaag tegen de plannen van de omroep om een flink aantal banen te schrappen. Als de plannen doorgaan zullen de komende jaren in totaal 3780 banen gaan verdwijnen bij de BBC. Het gaat hierbij voornamelijk om banen van journalisten en technici.

Een groot deel van de journalisten en technici hebben vandaag dan ook het werk neergelegd, wat tot gevolgd heeft dat een groot deel van de nieuwsprogramma’s van de BBC vandaag komen te vervallen. Vooral de nieuwszenders BBC Radio 4 en BBC Radio 5 Live zullen veel hinder ondervinden van de staking.

Luisteraars van Radio 4 zullen het vandaag zonder de programma’s The World at One, PM en The World Tonight moeten doen. Het enige nieuws wat Radio 4 zal uitzenden vandaag zijn de reguliere nieuwsbulletins op het hele uur. Ook op Radio 5 Live zullen een flink aantal programma’s komen te vervallen. Het station zal daarom waarschijnlijk een groot deel van de dag gaan vullen met opgenomen programma’s.

Op de tv zender BBC1 zullen de uitzendingen van het BBC News om 1, 6 en 10 uur ingekort worden van 30 tot 15 minuten. Daarbij zullen grafische afbeeldingen tijdens deze uitzendingen komen te vervallen, aangezien de technici die deze plaatjes verzorgen ook staken.

Niet alleen bij de BBC in Londen zal er gestaakt worden, ook bij de lokale redacties van de BBC zal het werk gedeeltelijk neergelegd worden. Waarschijnlijk zal het regionale nieuws van half 7 op BBC1 ingekort gaan worden van 30 tot 5 minuten.

De staking bij de BBC wordt gesteund door de Unions Amicus (vakbond voor journalisten) en de Bectu (vakbond voor technici). Deze organisaties zeggen dat het schrappen van de banen de slechtste beslissing is die ooit is gemaakt in de hele historie van de BBC. Verder maakten de organisaties bekend dat een vierde stakingsdag niet wordt uitgesloten. Het doel is om het bedrijf te ontwrichten.

De BBC hoopt miljoenen te besparen door een deel van de medewerkers te ontslaan. Maar volgens de omroep zal het daardoor vrijgekomen geld, ook weer worden geïnvesteerd.

Inmiddels heeft de commerciële talkzender LBC 97.3 vanochtend jus d’orange en croissants uitgedeeld aan het stakende personeel van de BBC. LBC wil hiermee de stakers een hart onder de riem steken.

Naast vandaag zal er ook op 31 mei en 1 juni gestaakt gaan worden bij de BBC. [Guardian/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten