Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: maandag 23 mei

SBS heeft zijn recht op het merk TV 10 laten verlopen en een wanhopige reanimatie een maand geleden was te kwader trouw. Dat stelde de advocaat van Talpa, het bedrijf van John de Mol, vrijdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

Talpa, dat in april de nieuwe zendernaam Tien bekendmaakte, was door SBS voor de rechter gedaagd. SBS eist dat Talpa ieder gebruik van de naam Tien onmiddellijk stopt, omdat deze naam verwarring zou scheppen met zijn eigen TV 10. TV 10 was in 1989 het Sterrennet van Joop van den Ende en heeft tot 1999 televisieprogramma’s uitgezonden. SBS betaalde er drie jaar geleden 53 miljoen gulden voor. TV 10 is nu de licentiehouder van het kanaal waarop Veronica en Jetix uitzenden. Volgens de advocaat van SBS, J. van Manen, verzorgt TV 10 de nachtuitzendingen. Lees verder 

Platenmaatschappijen
Een Canadese beroepsrechter heeft bepaald dat platenmaatschappijen recht hebben op de gegevens van personen die illegale muziekbestanden aanbieden op internet. Om schending van privacy tot een minimum te beperken, is grote zorgvuldigheid echter een belangrijke voorwaarde, staat in het vonnis. Net als in Nederland weigerden Canadese internetaanbieders informatie over ‘verdachte’ klanten door te geven aan maatschappijen zoals EMI, BMG, Sony en Universal, die zeggen dat ze inkomsten mislopen door het illegale muziekaanbod. Omdat het bewijs in de zaak tegen 29 Canadese muziekruilers te oud was, verloren de platenmaatschappijen wel dit proces om hun persoonsgegevens. Lees verder 

Examenradio
Leerlingen kunnen vanaf maandag via internet programma’s beluisteren op Examenradio.nl die door leerlingen zelf zijn gemaakt. Bedenker O. Offringa vindt dat er te weinig aandacht is voor middelbare scholieren in examentijd. Examenradio maakt gebruik van podcasting, een moderne techniek die ervoor zorgt dat geluidsfragmenten te allen tijde te beluisteren zijn. Zodra scholieren hun opleidingen selecteren, worden alle relevante uitzendingen automatisch geladen. Lees verder

Glennis
John van Katwijk, de manager van Glennis Grace, zei het meteen na de uitschakeling in de halve finale. „We moeten maar niet meer meedoen met het Eurovisie Songfestival. Winnen kunnen we toch niet. West- en Oost-Europa blijken een omgekeerde smaak te hebben.“ Glennis stond naast hem en knikte instemmend. Slechte verliezers of hebben ze gelijk? Er is veel kritiek op het systeem van televoting. Mensen in Oost-Europa stemmen op hun voorkeursland, ongeacht de kwaliteit van het liedje, aldus de critici. En omdat West-Europa wel naar kwaliteit kijkt, is door het systeem de lol eraf. Het geluid is niet nieuw. Oud-deelneemster Sandra Reemer – ze deed drie keer mee: „De stemmers kijken op een heel andere manier naar dat festival. Ze zijn jong, hun gaat het erom of de deelnemers er lekker uitzien. Ik heb opgelet: alle vrouwen die hun tieten lieten zien, mochten door naar de finale. De artiest is nu niet meer dan een pion in het hele tv-verhaal waarin de balans veel te ver doorslaat naar Oost-Europa.“ Lees verder 

NEP
“Nooit meer meedoen!”, “Het Eurovisie Songfestival is een grote nepshow” en “Alles draait om vriendjespolitiek!” De mening van de Nederlandse bevolking na de uitschakeling van zangeres Glennis Grace in de halve finale van het songfestival in Kiev liegt er niet om. Op de redactie van De Telegraaf stroomden gisteren duizenden verontwaardigde reacties binnen. Velen lieten weten diep teleurgesteld te zijn in de Europese zangwedstrijd. Zij vinden het onbegrijpelijk dat een zangeres met ” zo’n geweldige stem” als Glennis Grace niet in de finale staat. “De mooiste stem moet zaterdag toekijken. Dit festival heet Politiek” , stelt Bert Klaassens. De talloze andere e-mails hebben een vergelijkbare strekking. Verbolgen over het feit dat een “travestiet” en ” een oma in een schommelstoel” wel de finale hebben gehaald “omdat ze uit Oost-Europa komen”, vinden zij dat Nederland voortaan niet meer moet deelnemen. Lees verder

Regiosoap
Voor de eerste regiosoap van regisseur Johan Nijenhuis hebben zich 350 kandidaten aangemeld. Zaterdag beginnen in de studio van RTV Oost de audities. Ongeveer 140 kandidaten hebben een uitnodiging ontvangen. Dat heeft RTV Oost, die de soap gaat uitzenden, vrijdag bekendgemaakt. Voor de 30-delige serie, waar ook Herman Finkers aan meewerkt, zoekt de regisseur zowel jong als oud acteertalent. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze de streektaal machtig zijn. Ook zoekt Nijenhuis allochtone acteurs. Lees verder 

Star
De nieuwste Star Wars-film Revenge Of The Sith heeft op één dag in de Verenigde Staten 50 miljoen dollar opgebracht. Amerikaanse media spreken over een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Het record stond op naam van de animatiefilm Shrek 2, die een jaar geleden op de best bezochte dag 44,8 miljoen dollar in het laatje bracht. Ook brak Star Wars III het record voor de openingsdag, dat Spiderman 2 vorig jaar juni met 40,4 miljoen dollar vestigde. De avonturen van Anakin Skywalker zijn donderdag op ruim 9000 schermen in 3661 theaters getoond. Uitsluitend de 2900 premièrevoorstellingen van Revenge Of The Sith leverden al 16,5 miljoen dollar op. Lees verder 

Film
Luttele uren na de première stond de nieuwe Star Wars-film The Revenge of Sith al op internet. Het laatste hoofdstuk van de filmserie was vanaf donderdag te downloaden met BitTorrent, een populair programma waarmee computergebruikers bestanden kunnen uitwisselen. De website Waxy.org beweert dat de film zelfs woensdag al verkrijgbaar was. Er kwam donderdag direct een waarschuwing vanuit Hollywood. In harde bewoording liet de president van de Motion Picture Association of America (MPAA) Dan Glickman zich uit over het incident. Volgens hem zullen de piraten die de film verspreiden opgespoord en gepakt worden. Lees verder

Korte film
De korte Nederlandse animatiefilm Jona/Tomberry is vrijdagavond op het Filmfestival van Cannes uitgeroepen tot beste korte film in de Semaine de la Critique, één van de vier belangrijke programma’s van het festival. Regisseur Rosto kreeg vrijdagavond in Cannes de Grand Prix uitgereikt. Zender Canal Plus, die de prijs sponsort, heeft de televisierechten van de film aangekocht. Bovendien krijgt Rosto een luxe verblijf in Frankrijk aangeboden om in alle rust een scenario te schrijven voor een volgende film. Lees verder 

Studio sport
Een recordaantal van bijna 4 miljoen mensen keek op 20 maart naar de zondagavonduitzending van Studio Sport met Ajax – PSV. Het is de vraag of Studio Sport dit record nog eens breekt op de zondagavond, nu het programma het de komende jaren zonder de samenvattingen van het eredivisievoetbal moet stellen. Voetballiefhebbers kunnen zondag nog een keer genieten van de nostalgische combinatie: Studio Sport-tune, voetbal en het bord op schoot. Bij Studio Sport zullen ze niet veel aandacht besteden aan het afscheid van het eredivisievoetbal. ‘Het heeft geen zin om stil te staan bij iets wat wij al sinds december weten’, zegt hoofdredacteur Maarten Nooter. Met een kort filmpje over de decennialange voetbalsamenvattingen bij de NOS sluit Studio Sport het tijdperk af. Lees verder

Opta
Ze willen zo graag van de Opta af, de kabelbedrijven. Reden: de concurrentie wordt steeds feller. Toch wil de toezichthouder nu hun tarieven onder de loep nemen. Want al neemt de dynamiek op de markt toe, de komende jaren blijven de kabelbedrijven nog dominant. Jens Arnbak, voorzitter van de Opta, is het natuurlijk ook niet ontgaan. De grenzen zijn aan het vervagen tussen telefonie, internet en televisie en radio. Hij vermeldde het gisteren, tijdens de presentatie van het jaarverslag van de telecom-toezichthouder, in ieder geval nadrukkelijk.

Steeds meer aanbieders op deze markten kondigen aan met een pakket te komen waarin al deze diensten worden gebundeld. Vooral de laatste maanden zijn de aankondigingen van ’triple play’, zoals de bundeling in jargon heet, niet van de lucht. En juist op dit moment, waarin KPN tv- en radioprogramma’s via eigen infrastructuur gaat verspreiden en Casema aankondigt zijn netten geschikt te hebben gemaakt voor telefonie, krijgen de kabelexploitanten te horen dat Opta toch van plan is de vijf grote kabelexploitanten UPC, Essent, Casema, Multikabel en Delta, te onderwerpen aan een onderzoek naar hun tarieven. Lees verder