Headlines uit de krant: vrijdag 27 mei

De publieke omroepen moeten zich richten op opinie, debat en achtergrondinformatie. Voor andere programma`s moeten ze de concurrentie aangaan met productiemaatschappijen en stichtingen die zich toeleggen op het maken van publieke televisie. Een publiek net moet zich helemaal richten op kinderen en jongeren. Dit staat in een uitwerking van het Paasakkoord van staatssecretaris Medy van der Laan (Media, D66). Haar partijgenoot Bert Bakker lichtte de plannen toe.

`Het gaat om drie functies: nieuws verzorgd door de NOS, opinie en debat door de omroepverenigingen en overig: kunst- en cultuurprogramma`s, sport, infotainment, educatie.` Het voorstel volgt voor een belangrijk deel het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De omroepen leveren zeker 50% van hun budget in. Van het geld dat ze overhouden, moeten ze de opinie- en debatprogramma`s maken. Lees verder

Theo
De Franse politie heeft op verzoek van de Nederlandse justitie een Tsjetsjeen gearresteerd, die “in relatie wordt gebracht” met de moord op filmmaker Theo van Gogh. Dat bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag. De 25-jarige Bislan I. kwam in beeld nadat zijn vingeradrukken waren gevonden op een document dat werd aangetroffen in het huis van Mohammed B., de man die heeft bekend de moord op Van Gogh te hebben gepleegd. Lees verder

Mol
Sinds februari zit de 35-jarige Matheus T. vast op verdenking van afpersing van mediamagnaat John de Mol. Hij zou vier miljoen euro hebben geëist, anders zou hij Talpa, het bedrijf van De Mol, en Versatel, waar De Mol grootaandeelhouder is, negatief in het nieuws brengen. De Mol deed in december aangifte. De 35-jarige man, die in februari werd opgepakt, zocht geregeld contact met de media. Hij noemt zich Rocky T. en kreeg landelijke bekendheid toen hij in januari 2001 een persconferentie organiseerde op Schiphol. Een grote Amerikaanse supermarktketen zou voetbalclub Vitesse voor honderd miljoen gulden (45miljoen euro) willen kopen. Vrijwel alle media kwamen op de aankondiging af, maar de Amerikanen verschenen niet. Lees verder

Tattoo
De VARA hoeft tattoo-kunstenaar Henk Schiffmacher geen geld te geven. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag tijdens een kort geding besloten. De kunstenaar eiste 80.000 euro van de omroep voor het gebruik van reproducties van zijn kunstwerken voor het decor van het programma Kopspijkers. Volgens de rechter kan niet worden aangetoond dat de auteursrechten bij Schiffmacher liggen. Lees verder

Rebeccca
De televisiezenders TV5 en RTL Television moeten verdwijnen van de kabel om plaats te maken voor Turner Classic Movies en de Music Factory. Daarnaast dient Radio Rebeccca vanaf 1 september een vaste plaats in het radiopakket te krijgen. Dit heeft de Programmaraad geadviseerd aan Cogas Kabel over het programmapakket vanaf 1 september dit jaar. Tegen het verdwijnen van TV5 was bezwaar gemaakt, omdat deze zender in het jongeren- en ouderenonderwijs een belangrijke functie heeft. Maar de Programmaraad was niet overtuigd van dit argument. Lees verder

Mediapark
De tijd begint te dringen voor de plannen voor een betere bereikbaarheid van het mediapark in Hilversum. Vóór 1 juli moeten de gemeente Hilversum en eigenaar TCN een (juridische) vorm hebben gevonden waarin de bijdrage van zes miljoen euro van de mediapark-eigenaar kan worden vastgelegd. Dat is niet eenvoudig, omdat een ‘private partij’ niet zomaar geld aan een gemeente kan geven. ,,Er zitten veel haken en ogen aan”, bevestigde verkeerswethouder Karen Heerschop gistermiddag. ,,Maar wij doen onze uiterste best.” Lees verder

NOS
De NOS stopt met het verzorgen van de clubpagina’s van de betaald voetbalorganisaties op teletekst. De reden voor het stopzetten van de servicepagina’s van de clubs uit de ere- en eerste divisie is de beëindiging van de samenwerking tussen de NOS en de eredivisieclubs. Lees verder

NoordzeeFM
Er is nog niks zeker over de toekomst van de Noordzee-dj’s. Erik de Zwart , directeur van John de Mols Talpa radio, vindt het belangrijk te melden dat de wegen voor alle jocks nog open liggen. “Voorlopig gaat er noch bij Noordzee FM, noch bij Radio 538 iets veranderen.” Erik wil benadrukken dat op dit moment dus ook nog niet vaststaat dat Gordon, Noordzees ochtend-diskjockey – ‘de beste vriend in de ochtend’ – naar 538 overgaat. Lees verder

MTV
Deze week presenteerde MTV de uitkomst van een onderzoek dat de muziekzender afgelopen maand in samenwerking met onderzoeksbureau Qrius heeft uitgevoerd. Jongeren zouden volgens het onderzoek een hoge maatschappelijke betrokkenheid tonen en kritisch zijn ten aanzien van maatschappelijke ontwikkelingen. Wellicht een opvallende uitkomst, maar minstens zo opvallend is dat MTV veel tijd in onderzoek steekt. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email