Nieuwe rel om soap ONM

De AVRO en TROS dienen een officiële klacht in bij de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep tegen de aankoop van de soap Onderweg Naar Morgen (ONM) door netpartner BNN. TROS-voorzitter Van Doodewaerd noemt de van Yorin overgenomen ziekenhuisserie ‘een afgelikte boterham’.

Volgens AVRO en TROS is ‘een onevenredig groot deel’ uit de gemeenschappelijke pot van Nederland 2 gebruikt om BNN te helpen bij de aanschaf van ONM. De ziekenhuisserie kost rond de zeven miljoen euro per seizoen. Wie precies hoeveel betaald, blijft onduidelijk, maar volgens Van Doodewaerd is zowel TROS als AVRO, die zelf weigerden om mee te betalen aan ONM, elk voor twee miljoen euro benadeeld.

“Als we op Nederland 2 al besluiten om zo veel geld uit te geven aan een nieuw project, laten we dan in hemelsnaam zélf iets bedenken”, zo zegt de TROS-preses. “Dit is zo armoedig. Ik snap niet waar BNN mee bezig is. Eerst reanimeren ze Sterrenslag, dan komen ze met Dallas en nu kopen ze weer zo’n derdehands soap. Lekker origineel allemaal.” Ook de AVRO hekelt BNN voor het terugvallen op oude formules: “We vinden dit een gemiste kans. Laten we liever op een creatieve manier samen iets nieuws maken.”

In 1994 begon ONM bij de TROS en het toen nog publieke Veronica. Het programma werd vervolgens uitgezonden door het commerciële Veronica en Yorin. De laatste zender, waar ONM gemiddeld 500.000 kijkers per dag trekt, wil er na dit seizoen vanaf vanwege de hoge kosten. Nieuwe eigenaar BNN wil in de serie meer maatschappelijke thema’s  verweven en ziet in de reeks, die vanaf 15 augustus te zien is, een goed middel om jongeren te trekken. Van Doodewaerd snapt er niets van. “Hoe kun je nu zó’n serie kopen, terwijl de politiek maar blijft roepen dat we juist dingen moeten doen die commerciëlen niet doen. Ik snap niet dat de Raad van Bestuur zich hiervoor leent. Het zou buiten mijn waardigheid zijn.”

Het gebeurt niet vaak dat een omroep een officiële klacht indient bij de Publieke Omroep, gemiddeld slechts een of twee keer per jaar. Laatste voorbeeld is de recente klacht van de AVRO, die een beter uitzendttijdstip eiste voor haar Amerikaanse ziekenhuisserie ER. Na een klacht buigt een geschillencommissie zich over de kwestie. Die brengt een niet-bindend advies uit. Mocht de Raad van Bestuur dat advies negeren, zoals in het geval van de AVRO, dan staat het de omroep vrij om naar de bestuursrechter te gaan. De AVRO deed dat, maar trok de aanklacht in toen ER toch naar Nederland 2 bleek te kunnen verhuizen. [Algemeen Dagblad/J.S./Radio.NL]