Headlines uit de krant: woensdag 22 juni

Een net vol prachtige programma’s maar te weinig kijkers. Netbaas Lennart van der Meulen neemt maatregelen op Nederland 3: ,,Michael Zeeman drie kwartier statisch over boeken laten praten, zo moet het dus niét.” Ze zijn overal, de niet-kijkers. Tweederde van de Nederlanders leest ’s avonds een boek, gaat uit eten of doet iets anders. ,,Die weten niet”, zegt Lennart van der Meulen, ,,dat ’s avonds op Nederland 3 die geweldige serie of documentaire wordt uitgezonden.”

De matig bekeken vooravond, überhaupt het gestaag dalende aantal kijkers naar het derde net, brengt de netcoördinator niet in paniek. Of Nederland 3 het goed doet (gemiddeld 440.000 kijkers) of slecht (360.000) hangt af van slechts 80.000 kijkers. ,,Met een nieuw pakket programma’s en betere promotie moeten die voor de tv zijn te krijgen”, meent Van der Meulen. Lees verder

NPS
De publieke omroepen raken de helft van hun budget kwijt. Voor programma’s over cultuur en educatie moeten ze met andere tv-producenten gaan concurreren. De NPS houdt als zelfstandige omroep op te bestaan. Die beslissingen maken deel uit van het akkoord tussen de coalitiepartijen D66, VVD en CDA over de toekomst van de publieke omroep. Puur amusement verdwijnt van de publieke netten. Wat puur amusement is, is nog onduidelijk. Maar, zei D66-mediawoordvoerder Bakker gisteren, een programma als ’Lingo’ komt niet meer op de publieke tv. De omroepen richten zich met hun gehalveerde budget op opinievorming en maatschappelijk debat. Ook mogen ze ’identiteitsgevoelige’ programma’s (zoals kerkdiensten) blijven maken. De NOS wordt verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening. Lees verder

Omroepen
In twee stappen zijn de omroepverenigingen uit het centrum van de macht in Hilversum gestoten. Nadere beschouwing van het coalitieakkoord van gisteren toont dat het CDA minder van zijn principe is gevallen dan op het eerste gezicht lijkt. De omroepverenigingen dienden hun centrale plaats in het omroepbestel te houden, was altijd het uitgangspunt van het CDA. Sterker, een rapport, vorig jaar, van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA pleitte juist voor versterking van hun rol. Zo moest de Raad van Bestuur van de publieke omroep van het WI weer gaan bestaan uit de voorzitters van de omroepverenigingen. Dat het CDA op dat punt met een niet te winnen achterhoedegevecht bezig was, was bij publicatie van dat rapport al wel duidelijk. Het rapport kwam vlak na het advies van de commissie-Rinnooy Kan, die op verzoek van het kabinet de publieke omroep doorlichtte. De conclusie in dat rapport was, dat Hilversum wel in staat was een publieke omroep te vullen met goede programma’s, maar de zwakte was de samenhang. Lees verder

Krant
Europees commissaris Kroes (concurrentiebeleid) heeft haar besluit over de fusie van het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten met tien werkdagen uitgesteld. Dat heeft haar woordvoerder maandagmiddag meegedeeld. Het besluit zal vallen op 7 juli. Volgens de woordvoerder is het besluit uitgesteld omdat ,,de betrokken partijen bepaalde garanties hebben gedaan”. Over de aard daarvan wilde hij geen mededelingen doen. Lees verder

MTV
MTV neemt de Amerikaanse kindergemeenschapssite Neopets.com over voor 160 miljoen dollar. Met Neopets.com krijgt MTV een volgende site in huis waarmee ze zich specifiek op een jongerendoelgroep richt. Kinderzender Nickelodeon maakt ook deel uit van MTV’s bedrijvennetwerk. Neopets is een site waar kinderen virtuele spelkarakters aanmaken. Deze karakters, futuristisch ogende wezentjes, wonen in Neopia, een even virtueel land. Sinds de oprichting van Neopets in 1999 maakten internetters 141 miljoen virtuele wezentjes aan. De site genereert maandelijks 5 miljard pageviews en het spel is te spelen in tien talen, waaronder Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans. Lees verder

MTV 1
Op 14 juli gaat op MTV het programma Coolpolitics in première. De samenwerkende partners organiseren 12 politieke debatten op grote popfestivals. Mediapartner is Nieuwe Revu. Achter Coolpolitics zitten oprichters Jaap Spreeuwenberg en Rindert de Groot (zie Tijdschrift voor Marketing 7/8, 2004). Zij proberen politiek op een ‘coole’ manier onder de aandacht te brengen bij jongeren, zodat het onderwerp meer gaat leven. Sinds twee jaar organiseren ze al politieke debatten op het Lowlands festival, maar dat wordt nu uitgebreid in samenwerking met MTV. Onder leiding van cabaretier Jan Jaap van der Wal en 3 FM-DJ Sander Lantinga gaan op diverse grote popfestivals in Nederland, politici in discussie met kunstenaars en popartieste. Het eerste debat wordt ‘Killing in the name of…’ en vindt plaats tijdens Rockin’Park op 26 juni. Daar verschijnen Femke Halsema (Groen Links), Hans van Baalen (VVD), tattoo keizer Henk Schiffmacher en DJ 100% Isis. Lees verder

PCM
De Europese Commissie (EC) verlengt de beoordelingsperiode van de dagbladen-joint venture van PCM Uitgevers en Wegener. De EC geeft geen reden voor het uitstel. Het uitstel wordt vaak gegund om bedrijven de kans te geven te voldoen aan de wensen van de marktregulator. Lees verder

Jackson
Na de vrijspraak van Michael Jackson wegens kindermisbruik, laten Amerikaanse radiozenders weer meer muziek van de zanger horen. Het aantal liedjes van de Amerikaanse ster verdrievoudigde ten opzichte van de dagen voor de uitspraak op 13 juni, blijkt uit een peiling van Mediabase 24/7. Lees verder

Publieke omroepen
De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn dicht bij harde afspraken over de toekomst van de publieke omroep. Volgens ingewijden vloeit uit de plannen voort dat de Nederlandse Programma Stichting (NPS), net als de NOS, een werkmaatschappij wordt die onder de Raad van Bestuur Publieke Omroep (PO) gaat functioneren. Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil de ledenloze omroepen direct onder toezicht van PO plaatsen, omdat de ‘lijnen in Hilversum’ zo korter worden en het aantal omroepbestuurders wordt teruggebracht. De educatieve omroepen, zoals Teleac, worden eveneens ondergebracht in de werkmaatschappij van de NPS. Het budget voor de programma’s die deze omroepen maken, zoals Klokhuis, Sesamstraat en Raymann is Laat, blijft in principe gelijk. Wel is voor te stellen dat de huidige 72 miljoen euro iets omlaag kan, omdat efficiency-voordeel wordt behaald. Lees verder