SLAM!FM staat vandaag in de rechtbank tegenover het Agentschap Telecom. Het commerciële dancestation heeft een kort geding aangespannen naar aanleiding van een boete die het AT het station op wil leggen. Het kort geding begint om 13 uur en heeft plaats in Rotterdam.
De boete die SLAM!FM volgens het AT moet betalen bedraagt in totaal 113.600 euro. Het AT baseerde zich bij haar besluit op een uitgebreid rapport van het Commissariaat van de Media. Het CvdM concludeerde onder meer de volgende dingen: 81,47 procent van de netto-uitzendtijd van SLAM!FM is er muziek te horen, terwijl dat 95 procent moet zijn. 46,80 procent van de muziek staat of heeft gestaan in de Top 40, terwijl dat 7,5 procent moet zijn. Als originele versie heeft het Commissariaat gekozen voor het eerste nummer dat op de CD-single of Maxi-single staat. De edit van SLAM!FM moet voldoende afwijken van het origineel om geen hit te zijn. In geen enkel geval is er een duidelijk hoorbaar verschil.
Het belangrijkste verweer van SLAM!FM is een document uit de vraag-en-antwoord-ronde. Alle radiozenders kregen namelijk voor de frequentieverdeling de kans om in een brief vragen te stellen. Die vragen zouden dan beantwoord worden door iemand onder toezicht van de minister. Het gaat om deze tekst die onderaan de pagina ook als PDF te bekijken of te downloaden is:
Vraag 284
Bij de bepaling van de muziekinhoud bij de geclausuleerde pakketten voor bijzondere muziek, zoals genoemd in MLB/JZ/2003/7.756 art. 5 lid 1c en art. 6 lid 1c, zouden andere versies van muziekstukken die in de gangbare hitlijsten staan (zoals radio-edit versie, dance-versie, anderstalige versie) mee moeten worden geteld bij de bepaling van de muziek die ten hoogste mag worden gespeeld. Dergelijke versies van een muziekstuk lijken vaak in grote mate op het originele muziekstuk dat in de hitlijsten staat. Wordt dit ook meegeteld?
Antwoord
Nee, alleen muziek die een notering in een van de gangbare hitlijsten heeft of heeft gehad telt dan mee. Indien dus een muziekstuk dat in de hitparade staat of heeft gestaan, in diverse uitvoeringen/versies wordt uitgebracht welke geen hitnotering hebben of hebben gehad, tellen deze niet mee als hitmuziek bij de bepaling van de hoeveelheid muziek die ten hoogste mag worden uitgezonden.
Een ander punt waar SLAM!FM mee wil komen is de vraag wat precies het origineel is. Soms gebruikt het Commissariaat de eerste track op de cd-single als origineel, maar uit het eerder genoemde dossier blijkt dat het CvdM ook muziek beluistert op de websites van de Free Record Shop en de grote concurrent Radio 538 om te bepalen welke uitvoering het origineel betreft.
Het lijkt zeker dat geen van de partijen genoegen neemt met welke uitslag van het kort geding dan ook. Als SLAM!FM gelijk krijgt, zal het AT in hoger beroep gaan, mede omdat in dat geval ongetwijfeld andere commerciële stations beginnen te klagen over hun jaarlijkse bijdrage. Als het AT gelijk krijgt, zal SLAM!FM in hoger beroep gaan, omdat het station graag de huidige koers wil blijven varen. [J.S./Radio.NL]