Zoek
Sluit dit zoekvak.

20 Jaar Sky Radio (deel 1): De weg naar de top

Sky Radio bestaat vandaag (30 september) precies 20 jaar. Gestart als kabelstation in 1988 groeide de non-stop zender langzaam uit tot de populairste zender van Nederland. In de afgelopen 20 jaar heeft Sky Radio een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse radio. Het zorgde er mede voor dat de formattering van de Nederlandse radio op gang kwam. Tevens schreef het geschiedenis door als eerste zender de publieke popzender Radio 3FM van de troon te stoten, waarna het lange tijd marktleider was. Radio.NL blikt daarom terug op 20 jaar Sky Radio. Vandaag deel 1.

Pan-Europees
Sky Radio ging op 30 september 1988 van start als spin-off van het toenmalige tv-station ‘Sky Channel’, dat via vele Nederlandse kabelnetten te ontvangen was. Ton Lathouwers, Lex Harding, Rob Out en Peter de Jager waren de mannen achter de oprichting van het station, gesteund door NewsCorp van mediamogol Rupert Murdoch. Omdat commerciële radio in Nederland nog verboden was, zond Sky Radio uit middels een zogeheten U-bocht constructie. Vanuit een kleine studio in Naarden ging het signaal van Sky Radio dan ook eerst naar Engeland, waar het teruggestuurd werd met het satellietsignaal van Sky Channel. In eerste instantie profileerde Sky Radio zich dan ook als pan-Europees radiostation.

Het concept van Sky Radio mocht in die tijd revolutionair genoemd worden. Non-stop muziek, dus geen deejays, met een duidelijk muziekprofiel. Een hele verademing ten opzichte van de publieke radiostations met breed geprogrammeerde en onduidelijke formats en het oeverloze gelul van de vele deejays. Indertijd hadden de meeste omroepen nog een ‘eigen’ dag op ieder radiostation. Iedereen herinnert zich wel de Veronica woensdag op Radio 2 en de TROS donderdag op 3. Door het ontbreken van deejays kon Sky Radio zelfs 15 platen per uur draaien. Daarnaast bracht het station ‘cd-muziek’, een kwaliteit die nieuw was op de radio, want de Hilversumse stations draaiden destijds nog voornamelijk van plaat. Daarbij kwam ook nog dat er nog geen computers waren voor de muziekautomatisering.

Het jinglepakket dat Sky Radio gebruikte was van WENS, een station uit Indianapolis. Op ‘dabbeljoe iee en eeessss’ kon namelijk perfect ‘Sky Radioooo’ worden gezongen.

Populair op de kabel
Steeds meer kabelmaatschappijen besloten Sky Radio, samen met het ‘Italiaanse’ Radio 10, door te gaan geven. Het zorgde er niet alleen voor dat Sky Radio steeds populairder werd, ook het fenomeen kabelradio werd steeds populairder. Steeds meer radio’s werden thuis dan ook op de kabel aangesloten.

Doordat Sky Radio steeds populairder werd in Nederland, ging het station zich ook steeds meer richten op Nederland. Er kwamen zelfs Nederlandstalige nieuwsbulletins. In februari 1992 kreeg Sky Radio zijn allereerste en enige gepresenteerde programma: Candlelight met Jan van Veen, dat elke maandagavond werd uitgezonden.

Ether
Ondertussen had Sky Radio tijdelijk een etherfrequentie toegewezen: de 102.7 FM in de regio Rotterdam. Ondanks het beperkte vermogen had de zender toch een behoorlijk bereik. Dat kwam natuurlijk mede doordat de ether destijds nog niet zo vol was. Over het feit dat Sky Radio een etherfrequentie had gekregen was overigens nog enig ophef. Het was namelijk, net als Radio 10 en RTL Radio die ook in de ether mochten, nog officieel van buitenlandse afkomst. 

Het marktaandeel van Sky Radio bleef gestaag groeien en daarom kreeg het er in 1992 een broertje bij: Hitradio, dat na een half jaar werd voortgezet als Radio 538.

In 1994 werden de FM-frequenties opnieuw verdeeld. Tot grote verbijstering kreeg Sky Radio geen etherfrequentie toegewezen. Ook Radio 538 viel buiten de boot, terwijl Radio 10 werd afgescheept met een AM-frequentie. Sky Radio moest hierdoor noodgedwongen zijn uitzendingen via de ether stoppen.

Toch betekende dit slechte nieuws niet het einde voor Sky Radio. Binnenkort meer hierover in deel 2.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De podcast met veel fragmenten en jingles is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]