Headlines uit de krant: dinsdag 5 juli

Er is één groot voordeel aan de plannen van Medy van der Laan waarmee ze de publieke omroep wil hervormen: als het allemaal doorgaat, heb ik helemaal geen reden meer om nog televisie te kijken. Ik keek al niet veel meer. Wat valt er te kijken? Goede programma’s verschijnen op tijdstippen dat ik niet kén kijken: na elven ’s avonds of op zondagochtend, als de kinderen de woonkamer onveilig maken.

Soms keek ik nog wel eens naar NOVA van de NPS, maar die onafhankelijke omroep verdwijnt dus. Actua- liteitenprogramma’s worden voortaan gemaakt door de omroepverenigingen. De EO kijkt natuurlijk heel anders tegen de wereld aan dan BNN en de TROS bericht weer over heel andere zaken dan de VARA. Om daar een mening uit te filteren, zou ik vele uren meer moeten kijken. Dat ga ik echt niet doen. Ik hou niet van tv-kijken. Het heeft een versuffend effect, omdat je passief geestelijk consumeert. Dat heeft weer een onmiskenbaar verslavende werking en daar heb ik op allerlei manieren tegen gestreden. Lees verder

Live8
Naar schatting twee miljard mensen keken wereldwijd naar de live televisieuitzendingen. Maar voor het eerst wordt ook goed duidelijk hoe een niet-commerciële boodschap zich via de nieuwe media verspreidt. Ruim 26 miljoen sms’jes werden verstuurd om de Live8-actie te ondersteunen. Via de mobiele tekstberichtjes informeerden de ‘actievoerders’ vrienden en kennissen over Live8 en diens charitatieve boodschap. De meeste sms’jes werden verstuurd in Europa. Behalve op televisie was Live8 ook het best bekeken concert ooit via internet. De Amerikaanse provider AOL verzorgde de technische kant van de videostreams. Volgens AOL keken er in totaal vijf miljoen internetters naar de streams. Tijdens piekuren keken er simultaan zo’n 175.000 internetters via hun monitor naar de concerten in de tien wereldsteden. Anders dan gebruikelijk waren de AOL-streams niet enkel te bekijken door AOL-abonnees, maar door iedereen. De videostreams zijn de komende twee weken nog gratis on demand te bekijken via AOL’s muzieksite. Lees verder

Fons
Het plan voor publieke omroep is een compromis. Dus een gedrocht, aldus Carel Kuyl van NOVA. Onzalig, zegt Paul Rutten. Er blijft heus wel genoeg geld over, weet Fons van Westerloo. De kabinetsplannen voor de omroep zijn ‘onzalig’, vindt hoogleraar Paul Rutten die twee jaar geleden secretaris was van de visitatiecommissie Publieke Omroep. Maar Hilversum heeft de ‘ellende voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten’.
Rutten, die zich de laatste maanden intensief heeft bemoeid met de toekomst van de publieke omroep, plaatste zijn interventie in het Volkskrantdebat over ‘het wankelende omroepbestel en de schaduw van John de Mol’, zondag in De Rode Hoed in Amsterdam. Daar debatteerden RTL-directeur Fons van Westerloo met Carel Kuyl, de zo geplaagde hoofdredacteur van NOVA. Lees verder

Talpa
NOS Studio Sport zoekt nieuwe presentatoren na het vertrek van Humberto Tan en Jan Joost van Gangelen naar Talpa. Ondanks het verlies van de tv-rechten van de Eredivisie gaat de sportrubriek er in de toekomst niet op achteruit in aantal uitzendingen, meldde een NOS-woordvoerder. Lees verder

Live8
Verschillende kranten in de wereld roemden vandaag de Live 8-concerten. Van de Britse krant The Sun mag organisator Bob Geldof de Nobelprijs voor de Vrede krijgen. Veel media besloten dat het muziekspektakel wel degelijk van enige invloed zal zijn op het beleid van de wereldleiders. ,,De staats- en regeringsleiders van de zeven rijkste landen en Rusland weten nu dat ze onder meer druk en meer toezicht staan, deze week op de top in Gleneagles”, schrijft het Spaanse El País. Lees verder

Bn/DeStem
De Brabantse krant BN/DeStem komt weer terug van de beslissing om delen van het nieuws alleen tegen betaling toegankelijk te maken. De krant startte tien maanden geleden met een proef waarbij het ‘snelle’ nieuws alleen toegankelijk was voor betalende gebruikers. Omdat het aantal bezoekers en het aantal pageviews sterk terugliep, is de krant hier weer op teruggekomen. De krant had wel gerekend op een verlies van het aantal bezoekers en als gevolg hiervan het verlies van een aantal adverteerders. Maar het weglopen van adverteerders werd niet gecompenseerd door een stijging in de verkoop van digitale abonnementen, aldus de krant. Lees verder

Omroep
De Publieke Omroep gaat op de schop. Je zult ons niet horen zeggen dat zaken in Hilversum niet anders moeten of kunnen, maar het huidige plan van de regering toont maar weer eens aan dat anders niet altijd beter is. De gevolgen kunnen voor 3VOOR12 groot zijn: minder geld, minder innovatie en de VPRO beslist straks niet meer zelf over de toekomst van 3VOOR12. De roep om verandering van de Publieke Omroep was in politiek Den Haag zo groot, dat men onlangs tot een compromis is gekomen waar vrijwel niemand wat in ziet. Het voert te ver om in dit 3VOOR12-verband het hele plan van staatssecretaris Medy van der Laan te bespreken, maar omdat de gevolgen ook voor 3VOOR12 groot kunnen zijn, een samenvatting van wat de huidige regering met de Publieke Omroep voor heeft. Lees verder

Digitenne
Sinds vandaag is KPN in samenwerking met Digitenne, Nozema Services en TNO een proef begonnen om in digitale kwaliteit onder andere Juize.FM aan te bieden op de mobiele telefoon. Het gaat om de eerste proeven van interactieve digitale televisie via de mobiele telefoon volgens de DVB-H standaard (Digital Video Broadcast-Handheld, een portable variant van Digitenne digitale ethertelevisie). KPN biedt als digitaal radiostation Juize.FM aan. Tijdens deze proeven test KPN de interactieve mogelijkheden voor digitale TV op een mobiel toestel. Lees verder

Piraat
Een poging van de lokale omroep Delta FM een legale piratenzender in de lucht te krijgen is vooralsnog mislukt. Het Commissariaat van de Media wil niet aan zo’n zender meewerken, onder meer omdat piratenmuziek niet als cultuur wordt beschouwd. Delta FM is vanwege de afwijzing naar de rechter gestapt. Woordvoerder Marcus Elzinga van Delta FM is teleurgesteld. ‘Veel mensen houden van piratenmuziek. Uit een luisteronderzoek van anderhalf jaar geleden kwam naar voren dat bijna een kwart van de luisteraars in de gemeente Twenterand alleen maar piratenmuziek wil horen. Daar wilden wij wat voor doen.’ Delta FM draait nu gemiddeld twee tot drie piratennummers per uur. Verder is er een vier uur durend piratenprogramma op de vrijdagavond. ‘Meer mag niet’, zegt Elzinga. ‘De Mediawet schrijft voor dat alle muziekstromen aan bod moeten komen. Anders raak je de vergunning kwijt.’ Om meer piratenmuziek te kunnen draaien diende de lokale omroep eind vorig jaar een aanvraag in voor een ‘themakanaal.’ Burgemeester H. Koetje wees Delta FM op die mogelijkheid. Koetje was tot hij burgemeester werd van de gemeente Twenterand voorzitter van het Commissariaat van de Media en als zodanig bekend met het fenomeen themakanaal. Lees verder