Vlaamse radio protesteert tegen steunzender Veronica

De Vlaamse radiozender Joe FM tekent bezwaar aan tegen de mogelijke steunfrequentie van Radio Veronica in Vianen. Het station is van mening dat deze steunzender voor storingstoename gaat zorgen op de frequenties van Joe FM. Daarnaast zijn er ook bezwaren tegen steunfrequenties voor Q-music en 538.

Radio Veronica Vianen 103.4 FM
Joe FM, het zusterstation van Q-music Vlaanderen, zendt vanuit Brussel, Antwerpen en Genk (ten noordwesten van Maastricht) uit op 103.4 FM. Deze drie zenders vormen een zogenaamd Single Frequency Network (SFN). Uit berekening van Joe FM blijkt echter dat een steunzender in Vianen op 103.4 FM, zoals onder meer is aangevraagd door Radio Veronica, voor storingstoename zorgt.

Naast Veronica diende ook Fresh FM een aanvraag in voor een steunzender op 103.4 FM in Vianen. Het Agentschap Telecom (AT) gaat zich nu beraden over het bezwaar van Joe FM.

Q-music Arnhem 100.9 FM
Tegen een steunfrequentie van Q-music in Arnhem op 100.9 FM is bezwaar aangetekend door Sky Radio. Volgens het non-stopstation zorgt deze steunzender voor zogenaamde pixelschade bij Apeldoorn op de frequentie 101.0 FM (Smilde). Hierdoor zou het signaal van Sky Radio gestoord kunnen worden. Daarnaast is het radiostation van mening dat de steunzender van Q-music het paarse gebied van de zender Nijmegen (101.1 FM) raakt.

538 Ugchelen 101.8 FM
Tegen een mogelijke steunfrequentie voor 538 in Ugchelen is eveneens protest aangetekend. Opvallend genoeg is dit gebeurd door een radiostation dat juist niet in de ether uitzendt: Loostad Radio. Dit is een lokale commerciële zender die graag in de ether uit wil zenden, maar steeds nul op het rekest krijgt.

Uit het bezwaar van Loostad blijkt duidelijk dat het radiostation niet blij is dat er geen frequentieruimte geboden aan kleine lokale commerciële radiostations en dat het AT de grote zittende marktpartijen de nog beschikbare FM ruimtelaat dichttimmeren zodat er helemaal geen ruimte meer is voor nieuwe lokale programma aanbieders.

Ook is Loostad verbolgen over het feit dat er niet wordt opgetreden tegen vergunninghouders die de voorschriften van hun vergunning,zoals het bieden van een lokaal/regionaal programma, niet naleven.

Of het AT ook daadwerkelijk iets gaat doen met dit bezwaar is nog onduidelijk.

Radio Veronica Zwolle 102.8 FM
Nadat het AT begin september een aanvraag voor een steunfrequentie voor Radio Veronica in Zwolle (102.8 FM) afwees, heeft het radiostation een nieuwe aanvraag ingediend. Ook deze aanvraag gaat over een steunfrequentie in Zwolle op 102.8 FM.

Maar nu met een onderzoek waaruit blijkt dat de dekking van de 103.0 FM (Lelystad) in de Hanzestad onvoldoende zou zijn en dat de 102.8 FM het groene en paarse gebied van 538 zender Tjerkgaast (102.5 FM) niet zou schaden. Het AT gaat de aanvraag nu opnieuw controleren. [RS/Radio.NL]