Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: juni

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. “Van 20 tot en met 31 december is er elke dag één maand van ons maandoverzicht te lezen. Op 1 januari 2006 plaatsen we het gehele jaaroverzicht.”

Juni
De Vereniging Commerciële Radio (VCR) wil dat de Nederlandse overheid de licenties voor de FM-frequenties verlengt tot 2019. In ruil voor de verlenging zullen de commerciële zenders gaan investeren in DAB. Op dit moment wil die nieuwe techniek nog niet van de grond komen, omdat mensen er nieuwe ontvangers voor moeten kopen. Aangezien er nog geen enkel station uitzend op DAB, heeft DAB momenteel geen toegevoegde waarde. Als de overheid niet akkoord gaat met de eis, lopen de licenties af in 2011.

Ondanks dat Erik de Zwart Noordzee FM niet mislukt vindt, gaat het station toch Q-music heten vanaf september 2005. In het personeelsbestand van de zender zal flink gesneden worden. Presentatoren als Gordon, Winston Gerschtanowitz, Sjaak Bral, Albert Verlinde en Martijn Krabbé moeten het veld ruimen. Ook de specialisten zoals Fiona Hering en Peter R. de Vries zijn voortaan niet meer te horen op de zender. Q-music bestaat al in Vlaanderen en het format zal in Vlaanderen en Nederland hetzelfde zijn. Dat betekent weinig gepraat en veel muziek.

SLAM!FM verliest het kort geding tegen het Agentschap Telecom. Dit houdt in dat ze de eerder opgelegde boete door het AT gewoon moeten betalen. Het gaat om een bedrag van meer dan 100 duizend euro, omdat de zelfgemaakte ‘SLAM!FM radio-edits’ niet mogen. Radio-edits die door de platenmaatschappij zijn gemaakt, mogen daarentegen wel. Directeur Michel de Winter van SLAM!FM zegt dat de zender zich aan de uitspraak van de rechter zal gaan houden.

Kort nieuws
Robert Jensen krijgt een dagelijkse talkshow op het vernieuwde RTL 5. Jensen blijft zijn radioshow op Yorin FM presenteren, maar hij is het grootste deel van de tijd afwezig. – Ruud de Wild gaat Big Brother presenteren bij Talpa. Hij kan het combineren met zijn radiowerk. – Margreet van Gils verlaat het team van Rob Stenders om een jaar lang op wereldreis de gaan. Om haar afscheid nog een keer te beluisteren, klik hier. – Albert-Jan Sluis keert terug op de radio bij Yorin FM. Daarvoor was hij werkzaam bij Radio 10 Gold en momenteel is hij ook Music Director van MTV. – Arrow 90.7 FM wijzigt haar naam in Arrow Jazz FM. De naam moet de uitstraling van het station verbeteren.

De luistercijfers
In de maanden april en mei is er weinig verandert ten opzichte van de vorige meting. Het enige dat opvalt is dat 3FM een stijging van 0,4% doormaakt. De Top 3: Radio 538 (11,8%) – Radio 2 (10,2%) – Sky Radio (9,6%). [JS/Radio.NL]