Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: september

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. Van 20 tot en met 31 december plaatsen we elke dag één maand van ons maandoverzicht. Op 1 januari plaatsen we het gehele jaaroverzicht.

September
Het ministerie van Economische Zaken moet vijf commerciële radiostations geld terug gaan betalen, zo zegt de rechtbank in Rotterdam. Volgens Martin Banga, directeur van de Vereniging Commerciële Radio, heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald dat er bij de frequentieveiling in 2003 onterecht een eenmalig bedrag in rekening is gebracht. De radiostations moesten hun bod inleveren in een gesloten envelop. Bovenop het bod werd ook een extra geldsom geëist, het zogenaamde financiële instrument. Dat geld gaat nu terug naar Radio 538, RTL FM, Yorin FM, Q-music en BNR Nieuwsradio. De verwachting is dat de vier andere commerciële landelijke stations ook hun geld terug gaan krijgen.

3FM is dit jaar de grote winnaar van de Marconi Awards. De Serious Request actie voor Darfur van de zender is door de jury gekozen als beste radioprogramma. Sander Lantinga is verkozen tot het grootste radiotalent. Saillant detail is dat Lantinga sinds een maand gestopt is met zijn dagelijkse programma op 3FM. Tegenwoordig is hij alleen nog maar op de radio te horen op vrijdagavond. Giel Beelen is gekozen tot de beste dj. Radio 10 Gold werd het beste radiostation, terwijl Rob Stenders een prijs kreeg voor zijn gehele oeuvre.

De Persgroep heeft helemaal niets betaald om Noordzee FM over te nemen van Talpa. Dat zegt directeur Christian van Thillo in De Telegraaf. Volgens de topman wordt er wel degelijk veel geld gestoken in het station dat inmiddels door het leven gaat als Q-music, want De Persgroep moet jaarlijks 10 miljoen euro betalen aan de Nederlandse overheid om de frequenties te mogen gebruiken waar ze op uitzenden. Talpa verkocht Noordzee FM aan De Persgroep, omdat het zelf Radio 538 wilde kopen. Een mediabedrijf mag niet in het bezit zijn van twee ongeclausuleerde kavels.

3FM gaat de programmering aanpassen. Het weekend zal voor het eerst in de geschiedenis van het station horizontaal zijn. In de nieuwe programmering verdwijnt de onder vuur liggende Egbert-Jan ‘Eggie’ Weeber. Hij moet plaatsmaken voor Eddy Zoëy. Andere namen uit het  horizontale 3FM-weekend zijn Sander de Heer, Edwin Diergaarde en Corné Klijn. Ook de nachtprogrammering van 3FM gaat op de schop. Marisa Beelen vertrekt naar Yorin FM en maakt plaats voor Martijn Muijs. Twee jocks maken hun debuut op de nationale radio: Rudy Mackay en Alex van der Lugt. Eline la Croix gaat voor LLiNK het programma ‘MoveYourAss’ presenteren en verdwijnt ook uit de nachtprogrammering. Op de zondagavond gaat ook één en ander veranderen. Manuel Venderbos en Herman Wegter stoppen met het programma ‘Ronduit.nl’. Beiden hadden al een televisiecarrière. Het programma wordt overgenomen door Klaas van Kruistum.

Er is veel ophef over de plannen die staatssecretaris Medy van der Laan (Media) heeft met de Publieke Omroep. Ze wil plat amusement verbannen naar de commerciële zenders en de NPS moet opgeheven worden. Daarnaast wil ze veel macht voor de leden van de Raad van Bestuur. Vanuit Hilversum en de rest van het land komen vele felle reacties. Ook de oppositie in de Tweede Kamer is tegen de plannen.

Kort nieuws
De radiozenders van RTL Nederland (RTL FM en Yorin FM) hebben in de eerste periode van 2005 minder verlies geleden dan in de eerste periode van 2004. Vorig jaar werd er vijf miljoen euro verlies geleden, dit jaar ‘slechts’ drie miljoen. – Albert Verlinde maakt de overstap naar Radio 10 Gold. Hij blijft wel RTL Boulevard presenteren en theatershows produceren. – Gerard Ekdom tekent een nieuw contract bij de AVRO. Hij blijft nog zeker tot 2007 werken voor de omroep op 3FM. – Nog een contractverlenging, want ook Bart van Leeuwen heeft bijgetekend. Zijn nieuwe contract verbindt hem nog vier jaar aan Radio Veronica. – Yorin FM krijgt een nieuwe dj erbij: Peter van den Hurk. Hij komt over van Radio Decibel, een lokale zender in het midden en oosten van Brabant.

De luistercijfers
Radio 538 scoort slecht in de maanden juli en augustus. Het marktaandeel gaat met 0,8% naar beneden en komt uit op 10,7%. Radio 1 profiteert van de Tour de France, terwijl Sky Radio voor de zoveelste maand achtereen een daling laat zien. Ook 3FM, Noordzee FM en RTL FM gaan flink achteruit. De Top 3: Radio 538 (10,7%) – Radio 2 (9,4%) – Radio 1 (8,9%).

Opmerking
Door een fout is er gisteren geen jaaroverzicht verschenen. Daardoor verschijnen er morgen twee jaaroverzichten: één van de maand oktober en één van de maand november. De eerste zal in de loop van de ochtend verschijnen, de ander in de loop van de middag. [Js/Radio.NL]