Headlines uit de krant: woensdag 4 januari

Talpa komt vanaf 6 februari met een vernieuwde vooravond met twee nieuwe eigen programma’s. Om 18.00 uur begint de zender van John de Mol iedere werkdag met Entertainment Live. Een programma waarin Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds verslag doet van feestjes en premières en nieuwtjes brengt over nationale en internationale sterren.

Om 18.30 uur is het de beurt aan Jan Joost van Gangelen. De sportpresentator mag zich op iets anders storten, namelijk De 80’s & 90’s Kwis. Daarin spelen zeven deelnemers vijf dagenlang om een geldbedrag. Iedere dag valt een speler af. Volgens Talpa is het typisch een quiz om in de huiskamer mee te spelen. Lees verder

KRO
Gerard Klaasen sprak met KRO-voorzitter Frans Slangen over de toekomst van de KRO en de relatie met de katholieke kerk. Een gesprek over onder meer misplaatste marktwerking, de toekomst van het bestel, de relatie van de KRO met de Nederlandse  bisschoppen en de positie van Kruispunt TV in het uitzendschema. Lees verder

Verkocht
RTL Nederland gaat zijn radiozender Yorin FM voor een onbekend bedrag verkopen aan concurrent SBS. Naar verwachting wordt de overeenkomst morgen getekend. Dat bevestigen bronnen binnen RTL Nederland (RTL 4, 5 en 7). Een woordvoerder van SBS (SBS6, Net5 en Veronica) wilde vanmorgen „nog niet” reageren. „Ik hoop snel meer te kunnen vertellen. Het is bekend dat wij al jaren een radiozender willen.” RTL heeft in 2003 ongeveer 33 miljoen euro betaald voor de frequentie. Maar het concern vindt dat het marktaandeel sindsdien onvoldoende is gegroeid. Dat is nu 2,8 procent. Ter vergelijking: marktleider Radio 538 heeft een marktaandeel van bijna 12 procent. Lees verder

iRadio
Mobieltjesfabrikant Motorola heeft plannen voor het opzetten van een eigen betaalde radiodienst voor de gsm: iRadio. De Rokr E2 is het eerste toestel dat geschikt is voor de nieuwe service. Lees verder

Tony
De Britse premier Tony Blair heeft een eenmalige videoclip op internet gezet waarin hij laat zien hoe zwaar zijn baan is. In de clip, met de titel ‘een dag uit het leven’, vertelt Blair onder meer over zijn ontmoetingen en besprekingen met andere regeringsleiders zoals Jacques Chirac en Vladimir Poetin. De film duurt in totaal drieënhalve minuut. Lees verder

NightLiveXS
In 2005 zond NightLiveXS, een samenwerking tussen Kink FM en Live XS, twee keer live vanaf een locatie uit. Die uitzendingen, één vanuit Simplon en één vanuit Doornroosje, bevielen zo goed dat er dit jaar een vervolg komt. Iedere eerste donderdag van de maand zendt het programma live vanuit een ander poppodium in Nederland. En zo kun je de ploegen van Kink en Live XS op donderdag 2 februari al tegenkomen in de Rotterdamse Waterfront. Lees verder

Abonneeaantallen
Terwijl de abonneeaantallen van de papieren kranten dalen, neemt de belangstelling voor de digitale versies van de kranten toe. In het derde kwartaal van 2005 had de Volkskrant bijna tienduizend abonnees voor zijn e-paper, zo heeft uitgever PCM vandaag bekendgemaakt. Lezers van de Volkskrant hebben de mogelijkheid om voor ruim 150 euro per jaar een abonnement te nemen op de digitale versie van de krant in combinatie met de papieren zaterdageditie. Lees verder

Reclamespotje
Burgemeester Ab Meijerman van Veendam ergert zich groen en geel aan het populaire reclamespotje van verzekeraar Ohra, waarin een paarse krokodil figureert. De burgervader vindt dat deze reclame het vooroordeel bevestigt dat ambtenaren lui en klantonvriendelijk zijn. Lees verder

Journaal
Het NOS Journaal en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zijn nauw met elkaar verweven. Dat is een van de conclusies die documentairemaker Pieter Fleury trekt in zijn film ‘Het Schitterende Scherm’ ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan dit jaar van het NOS Journaal. De NOS zendt de film donderdag uit (Ned. 1, 20.35-21.55 uur). Die 5e januari geldt als de officiële vijftigste verjaardag van de nieuwsrubriek. Fleury mocht de afgelopen twee jaar met zijn camera achter de schermen kijken van het programma en hij vlooide ook meer dan vijftig uur archiefmateriaal door. Verder interviewde hij sleutelfiguren uit het verleden. Dat alles resulteerde in een tachtig minuten durende film, waarin de historie van het nieuwsinstituut wordt gekoppeld aan de huidige situatie. Lees verder

Moordlijst
Volgens ‘station manager’ Arjen Grolleman van Kink FM is de Moordlijst te taai geworden, waardoor is besloten de lijst per heden niet meer uit te zenden op maandagavond. “Voor een geschreven medium als Oor werkt de lijst wel, maar radio is toch een wat sneller medium. Er stonden weken achtereen bijna dezelfde platen in.” Lees verder

Stijl
GeenStijl heeft als eerste weblog een abonnement genomen op actueel nieuws en foto’s van het ANP. Dat heeft GeenStijl bekendgemaakt op Staatsgeheim.com, de site van een van haar redacteuren. De keuze van het weblog voor de traditionele en conformistische nieuwsstroom van het grootste vaderlandse persbureau is opvallend, want het weblog is vooral bekend als tegenstroom van het officiële nieuws. Heel veel sites op internet bedienen zich al van hetzelfde ANP-nieuws, een relatief goedkope en risicoloze vulling. Zelf nieuws maken is duurder. Lees verder

Dagbladen
De oplagen van de meeste dagbladen zijn opnieuw fors gedaald. Alleen Het Parool en Trouw groeien. Dit blijkt uit de jongste oplagecijfers van september 2005, die Het Oplage Instituut (HOI) vandaag heeft gepubliceerd. De betaalde oplage van Het Parool steeg in twaalf maanden tot 67.700 exemplaren. Daarmee is de krant een van de weinige groeiers op de krimpende dagbladenmarkt. Er kwamen ruim 2500 vaste abonnees bij. Lees verder

Televisie
Nog nooit zaten we zoveel voor de televisie als afgelopen jaar: gemiddeld drie uur en een kwartier per dag. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt onder anderen Arie Slob, maar kijkgedrag is moeilijk te veranderen. Lees verder

Sint
De ploeg van omroeporganisatie NPS die de landelijke intocht van Sinterklaas én Sneek zo fraai in beeld bracht, heeft de jaarlijkse publiciteitsprijs van de Waterpoortstad gewonnen. Lees verder