Headlines uit de krant: dinsdag 14 februari

Per 1 maart 2006 pretest BrandConnection, naar eigen zeggen als eerste mediabureau, standaard alle nieuwe radiocommercials van haar klanten op ‘luisterbereidheid’. Het Rotterdamse onderzoeksbureau MetrixLab heeft op verzoek van BrandConnection een testmethode ontwikkeld voor het pretesten van radiocommercials op de bereidheid tot het ontvangen en acceptatie van de boodschap door de beoogde ontvangers.

BrandConnection zegt hiermee een primeur te hebben; niet eerder werden radiocommercials via een gestandaardiseerde meting getest op luisterbereidheid voor uitzending. Lees verder

RTL4
SBS6-presentator Robert ten Brink stapt over naar RTL4. Dat heeft hij de zenderleiding van SBS maandagavond laten weten. Ten Brink had nog tot eind 2007 een contract met SBS6. Verleden week kreeg Ten Brink te horen dat zijn programma Weekend Miljonairs naar RTL4 verhuist en daar was hij zeer boos over. Omdat hij immers contractueel aan SBS6 is gebonden, zou hij niet mee kunnen. Lees verder

Zendamateurs
Het ultieme doel was om binnen 24 uur 3500 radioverbindingen over de hele wereld te leggen. Dat laatste lukte niet. Het werkelijk aantal verbindingen tijdens de contest reikte op de computerteller tot precies 2500. Daar waren de leden van de regionale Contestgroep PA6Z, die op hun beurt aangesloten zijn bij de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (VERON), gistermiddag iets over één uur toch uitermate tevreden over. Lees verder

Film
De meeste Nederlanders hebben geen bezwaren tegen het uitbrengen van het vervolg op de film Submission. Een ruime meerderheid van 56 procent verwacht dan wel een boycot op Nederlandse producten door de islamitische wereld. Dit blijkt maandag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws. Lees verder

NDP
De Nederlandse Dagbladpers (NDP) nodigt Google Benelux uit om te praten over ‘zakelijke afspraken’. Dat heeft de NDP bekendgemaakt. De dagbladuitgevers zijn het niet eens met de introductie van de Nederlandse Google News. Google News biedt een indexering van Nederlandse nieuwsartikelen naar onderwerp. Lees verder

ProSieben
De Amerikaans-Israëlische miljardair Haim Saban ziet van af de verkoop van de Duitse commerciële televisiezender ProSiebenSat.1. Verschillende partijen toonden de afgelopen tijd belangstelling voor de zender, nadat de voorgenomen verkoop aan uitgever Axel Springer niet doorging. Lees verder

Tita
De geestelijk vader van ‘Tita tovenaar’ was een vechtjas. Dat vertelt de auteur Lo Hartog van Banda in een postuum gepubliceerd interview op de website Frontaal Naakt. Hij had de naam er meteen op te slaan, zegt Hartog van Banda. “Op de Amsterdamse Herengracht werd ik eens lastiggevallen door drie nozems, waarvan ik er één een geweldige lel gaf. Hij vloog zowat de gracht in.” Lees verder

Muziek
De NVPI wil een verbod op ‘downloads uit illegale bron’. Ook wil de belangenbehartiger van de entertainmentindustrie een betere bestrijding. De sector werkt volgens de organisatie hard aan het herstel van de markt, met name door het verder ontwikkelen van de online distributie. De NVPI maakt melding van een aantal initiatieven, zoals een collectieve promotiecampagne voor muziekdownloads, een digitaal magazijn, een content managementsysteem voor kleine labels en artiesten en een gratis kennismakingssite voor nieuwe muziek. Lees verder

Talpa
Talpa’s nieuwsprogramma NSE voert vanaf 27 februari een aantal wijzigingen door en gaat vanaf dat moment ‘NSE Nieuws’ heten. Bridget Maasland gaat deel uitmaken van het presentatorenteam en de drie pijlers van het programma, Nieuws, Sport en Entertainment, worden deels losgelaten. NSE moet voortaan door het leven gaan als een algemeen nieuwsprogramma met in mindere mate dan voorheen aandacht voor sport en entertainment. ,,Het programma zal zich kenmerken door een vlotte toon en wordt brutaler. Ook wordt het jonger”, schetst de zegsman. Lees verder

Gordon
Het gaat weer een stuk beter met Gordon. De zanger-presentator en lolbroek kwam afgelopen weekend thuis van een heerlijke uitrustvakantie in Doebai en Kaapstad. “Ik voel me echt beter”, zegt hij. “Maar wat wil je ook. Ik heb zeven weken geen druppel alcohol gedronken. En ik ben weer met sporten begonnen. Ik neem mezelf veel meer in acht. Het was toch een boodschap die mijn lichaam me gaf: oppassen nu.” Lees verder

Linda
Nadat ze zich versprak in een Nederlands tv-programma over ‘dat stomme Duitse volkslied’, stond haar carrière in Duitsland op een laag pitje. Maar ‘Die Linda’, zoals onze oosterburen haar liefkozend noemden, gaat het weer proberen in Duitsland en wel als actrice! Linda de Mol krijgt een rol in de Duitse tv-film Der Liebeswunsch. Lees verder

Endemol
Televisiemaker Endemol gaat programma’s leveren voor tv-diensten van het Britse telecomconcern BT. Dat heeft een woordvoerster van Endemol maandag bevestigd. Lees verder

Henny
Henny Huisman is terug. Met zijn ‘Surpriseshow’, op Talpa. ‘Emotie-televisie zit nu eenmaal aan me vastgebakken’, zegt de presentator. Lees verder

SBS6
Naast het BNN-programma De Lama’s is ook het SBS6-programma ‘Groeten uit de Rimboe’ genomineerd voor de Gouden Roos van Luzern. Dat is een prestigieuze Europese televisieprijs die eind april in de Zwitserse plaats wordt uitgereikt. Lees verder

Tv
‘Zet de televisie ook eens uit en laat de kranten niet overal slingeren,” luidt het belangrijkste advies van de Deense krant Metro Expressen. Denemarken zet zich schrap tegen de woede die het in de islamitische wereld heeft opgeroepen met de Mohammed-cartoons in de krant Jylland-Posten. Lees verder

Turijn
Het is een gezellige drukte in Café Torino in hartje Turijn. De zaak zit vol en obers lopen af en aan met Italiaanse lekkernijen. Terwijl de bezoekers onophoudelijk eten en drinken, neemt Mart Smeets tegen elf uur ’s avonds midden in het café plaats achter een kleine tafel om met twee gasten terug te kijken de Olympische dag in het praatprogramma Studio Sportwinter. Lees verder

Lokaal
Radio Hoeksche Waard bestaat volgende week maandag precies twintig jaar. Reden voor de omroep om het hele jaar met de luisteraars feest te vieren. Maar wat ging eraan vooraf? Wat hadden koeien daarmee te maken en waarom kneep de Radio Controle Dienst een oogje dicht? Radiomaker André Lageweg was al voor de oprichting van de lokale omroep actief. In het illegale milieu. ,,We begonnen als piraat in een schuurtje in de polder aan de Zuiddijk in Maasdam. Onze studio, waaruit we in het begin elk weekeinde uitzonden, stond midden tussen de koeien. Dat geloei moet te horen zijn geweest tijdens de uitzendingen. Toen de toenmalige boer van zijn bedrijf een tuinderij maakte, dachten we van het geluid af te zijn. We kwamen echter tussen lawaaiige machines te zitten.’’ Lees verder