Media mogen achternaam tbs’er niet altijd noemen

Media mogen de volledige namen van tbs’ers niet zonder meer gebruiken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek, een orgaan met vertegenwoordigers van de branche dat zich buigt over ethische vraagstukken. De advocaat van tbs’er Wilhelm S., Job Knoester, had erover geklaagd dat verschillende media onterecht de achternaam van zijn cliënt hebben genoemd.

De Raad voor de Journalistiek vindt dat zijn klacht over BNR Nieuwsradio en RTL Nieuws gegrond is. Klachten over het NOS Journaal en Nu.nl zijn ongegrond verklaard. Dat heeft de raad donderdag bekendgemaakt.

De naam en een foto van de in juni vorig jaar ontsnapte tbs’er werden door de politie openbaar gemaakt om hem snel te kunnen opsporen. Volgens Knoester was er geen noodzaak meer om deze gegevens opnieuw te gebruiken nadat de man was aangehouden. Er zou inbreuk zijn gemaakt op de privacy van zijn cliënt.

De raad oordeelde dat het noemen van de volledige naam van Wilhelm S. tijdens de uitzending van BNR Nieuwsradio geen enkele maatschappelijke relevantie had. “Het enkele feit dat het koddig zou zijn klager met initialen aan te duiden nu zijn gegevens al eerder waren gepubliceerd, zoals door de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio is gesteld, is in dit verband onvoldoende. Het geeft geen blijk van de ter zake vereiste belangenafweging.”

Ook voor een uitzending van RTL FM was het noemen van de naam van S. volgens de raad niet relevant. Het vermelden van de volledige naam door beide radiozenders vormde volgens de raad ‘een ongerechtvaardigde aantasting van zijn privé-leven’. Het noemen van de naam van S. in een uitzending van het NOS Journaal, over het opheffen van tbs-verloven, was volgens de raad wel verantwoord. De uitzending leverde een bijdrage aan het debat over tbs, stelde de Raad voor de Journalistiek. In dat debat vervulde S. volgens de raad een sleutelrol.

Een artikel op de website Nu.nl, over de verlenging van het voorarrest van de tbs’er, betreft volgens de raad serieuze berichtgeving. “De herhaalde vermelding van de persoonsgegevens was in het belang van een volledige berichtgeving en kan dus worden beschouwd als essentieel voor de waarde van het bericht.”

Knoester is ‘onvoldoende tevreden’ met de uitspraak van de raad. De advocaat van S. overweegt een civiele procedure. Hij wil dat volledige namen van tbs’ers niet meer worden genoemd in de pers, tenzij dat relevant is.

Wilhem S. zit momenteel vast in de Bijlmerbajes. Hij heeft in juli vorig jaar volgens het parket in Amsterdam bekend dat hij tijdens verlof een 73-jarige Amsterdammer heeft vermoord. [Novum/Radio.NL]