Column: De blamage rondom RTL FM

Ik hoop dat Brinkhorst en Van der Laan zich de ogen uit hun kop schamen. RTL FM raakt haar etherfrequenties kwijt, ten gunste van 100%NL. Het intrekken van de licentie van RTL is de apotheose van een blunderfestijn dat zijn weerga niet kent en het hele frequentiedossier is het schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Het is ronduit schandalig hoe de verantwoordelijke minister en staatssecretaris hun ambtenaren hebben laten prutsen en verschillende bedrijven op deze manier hebben benadeeld. Dit is de definitie van wanbeleid. Het zal wel niet gaan gebeuren, maar het is hoognodig dat er bepaalde mensen een bindend carrière advies gaan krijgen.

Ja Jasper, dit is Michiel old skool style. Maar Michiel is dan ook lichtelijk over de zeik over de zoveelste poging van een bak ambtenaren om hun incompetentie te etaleren. Laat ik even tot rust komen en uitleggen waarom ik mij zo opwind.

In 2003, na een jarenlange strijd om de etherfrequenties besloot de Staat, niet gehinderd door enig verstand, om een enorm gedrocht in te zetten om de frequenties te verdelen. De Grote Frequentie Loterij bestond uit een vergelijkende toets en een veiling. Voor de duidelijkheid zal ik de procedure nog even kort uitleggen.

Voor de geclausuleerde kavels, dus de frequenties waar regels aanzitten wat er op uitgezonden mag worden, had de toets twee onderdelen: een programmatische toets en een beoordeling van het bedrijfsplan. De programmatische toets was het belangrijkste. Voor het Nederlandstalige kavel moesten de deelnemers opgeven hoeveel Nederlandstalige, Europese muziek en recente ze wilden draaien. Diegene met een significant beter bod dan de rest had het kavel in handen. Mocht dat geen winnaar aanwijzen, zou er naar het bedrijfsplan worden gekeken. Bot omschreven zou het beste bedrijfsplan dan winnen. Als dat geen winnaar opleverde, zou het financiële bod de doorslag geven. De pecunia’s dus. Overigens: wie voor het bedrijfsplan of het programmatische bod een min kreeg (onvoldoende) lag automatisch uit de verdere procedure.

In de regels stond dat het bod aan Nederlandstalige muziek uiteindelijk het belangrijkste zou zijn. RTL FM bood 35 procent Nederlandstalig, 100%NL bood 70 procent Nederlandstalig en de twee andere deelnemers, Arrow en Radio Nationaal, zaten rond de 35 a 40 procent. Vervolgens adviseerde de commissie Franken, die alles beoordeelde, dat er geen significant verschil zit tussen 35 en 70 procent. Een klein kind kan natuurlijk zien dat dit een compleet debiel oordeel is, helemaal omdat er op andere kavels op kleinere verschillen beslissingen zijn genomen. Daarnaast is het verschil statistisch gezien absoluut significant. Dit besluit was dus niet alleen inconsequent, het was ook inhoudelijk incorrect. Lees hier verder