Headlines uit de krant: donderdag 18 mei

De Hema gaat haar publiek ook online bedienen en wel met het geven van cursussen. Het gaat om taal-, kinder-, hobby- en computercursussen voor een prijs vanaf 14,95 euro. Deelnemers hebben dan een jaar lang toegang tot het cursusmateriaal.

De winkelketen wilde al langer haar publiek ook via internet nieuwe zaken aanbieden. „Maar dan wel op de bekende Hema-manier, laagdrempelig, eenvoudig en vooral leuk om te doen”, aldus een woordvoerster. De cursus zijn vanaf 21 mei beschikbaar. Lees verder

Veronica
Presentatrice Caroline Tensen zou in haar tijd bij Veronica behalve met Adam Curry, het bed ook met een andere man hebben gedeeld. Tenminste, dat beweert Arjan Snijders. Hij werkt aan een boek over de geschiedenis van Veronica van 1975 tot 2005. Het zou er heet aan toe zijn gegaan bij de omroep, waar knappe vrouwen naar verluidt veel gedaan kregen bij hoge piefen. Dat meldde RTL Boulevard dinsdagavond. Caroline ontkent de aantijgingen. Volgens presentator Albert Verlinde geeft ze toe iets gehad te hebben met Veronica-coryfee Adam Curry, maar noemt dat ‘geen geheim’. Lees verder

NOS
Het Nationaal Songfestival 2007 wordt definitief niet door de NOS georganiseerd. Een andere publieke omroep neemt het programma wel over, maar onduidelijk is nog welke. Dat zei NOS-directeur Gerard Dielessen woensdag in Athene, waar dit jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Lees verder

Athene
De Nederlandse deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in Athene hebben woensdagmiddag een slechte generale repetitie, een zogenoemde ‘dress rehearsal’, gehad. De headsets van de Limburgse meiden van Treble lieten het (deels) afweten, meldde een NOS-woordvoerder na afloop van het oefenen. Lees verder

Songfestival
Er moet van alles veranderen aan het songfestival en de manier waarop de NOS ermee omgaat. Stoppen met een voorronde waaraan iedereen maar mee kan doen. Stoppen met een ‘vakjury’ die geen verstand heeft van muziek en vooral stoppen met de hapsnap-organisatie. Succesproducer Eric van Tijn is duidelijk in zijn stelling. Maar ook open over zijn liefde voor het songfestival. “Natuurlijk wil ik weer meedoen!” Lees verder

TRT
De Turkse gemeenschap in Almelo komt alsnog in het geweer tegen het definitieve advies om de Turkse tv-zender TRT van de Cogas Kabel te halen. Maar, het protest is vrijwel zeker kansloos, omdat het te laat wordt ingediend en Turkse bezwaren uit Oldenzaal eerder door de programmaraad zijn afgewezen. Volgens het definitieve advies van de programmaraad moeten TRT en National Geographic Channel van de Cogaskabel verdwijnen om per 1 september plaats te maken voor TV Oranje en het Duitse RTL Television, het vroegere RTL-Plus. Uit een enquête bleek dat er weinig behoefte aan TRT is en dat het merendeel meent dat de zender kan verdwijnen. Lees verder

BIG
Big Brother gaat families ontvangen. John de Mol en Endemol-directeur Paul Römer hebben gisteren besloten tot het maken van een nieuwe serie van de moeder van de reallife soaps, aanstaande augustus. Johns andere veelbesproken programma De gouden kooi start dan iets later in het seizoen. Hummie van der Tonnekreek is ook dit zesde seizoen weer hoofdredacteur van het programma. Paul Römer: “Ze heeft wrede plannen.” Lees verder

PCM
PCM zwabberde, verzaakte verplichtingen en handelde niet ter goeder trouw. Met dergelijke constateringen heeft Multi Vastgoed dinsdag tijdens de behandeling van een kort geding omschreven hoe het uitgeefconcern is omgesprongen met de in 2003 gesloten raamovereenkomst. Multi Vastgoed zou voor PCM een nieuw pand laten neerzetten. Het uitgeefconcern zou na de verhuizing zijn huidige gebouwen aan de Amsterdamse Wibautstraat aan de projectontwikkelaar verkopen. Lees verder

Gemist
Nog dit jaar willen kabelaars Uitzending Gemist van de publieke omroep in een interactieve vorm via de tv-kabel verspreiden. De onderhandelingen zijn echter complex. Dat bleek gisteren uit de woorden van Michel Mol, internetcoördinator van de publiek omroep, bij de presentatie van een nieuwe versie van Uitzending Gemist in Hilversum. Het is de bedoeling dat de kabelaars nog in 2006 een vorm van Uitzending Gemist aan hun digitale kijkers gaan aanbieden. De interactieve mogelijkheden zijn echter nog beperkt, aldus Mol: “Het wachten is toch op settopboxen met meer mogelijkheden voor IP ofwel internet op de kabeltelevisie.” Lees verder

UitzendingGemist
Met versie 2.0 van Uitzendinggemist.nl zet de publieke omroep een belangrijke stap naar de fascinerende toekomst van video-on-demand. UitzendingGemist.nl in de 2.0 versie heeft aan de voorkant een aanzienlijke gedaanteverwisseling ondergaan met de komst van tips, beoordelingen door kijkers, en de nodige lijstjes. Bovenal is de navigatie helder en een stuk toegankelijker dan die van de vroegere versie. Die ging in 2002 online als onderdeel van Omroep.nl, en kreeg een eigen site en eigen karakter in 2004. De omroep begon in 1996 met streaming, radio via De Digitale Stad. Vanaf 1998 was er video via internet, onder meer via Chello en de Snelnet adsl-proef, beide in Amsterdam. Lees verder

Embargo
De embargoregeling rond Prinsjesdag kan worden opgeheven. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een debat met voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD). Het kabinet wil de regeling opheffen, omdat de afgelopen jaren stukken uit de miljoenennota al voor Prinsjesdag uitlekten naar de media. Weisglas vindt het kabinetsvoornemen onacceptabel en riep de Kamer op zich tegen het besluit van de regering te verzetten. Lees verder