Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: donderdag 1 juni

Dagblad De Telegraaf spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat in de persoon van minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken. De Telegraaf verzoekt de rechtbank om de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) opdracht te geven direct te stoppen met het afluisteren van twee journalisten van de krant. De al van eerdere afluistermomenten verkregen informatie wil de krant vernietigd hebben, aldus een verklaring van de hoofdredactie woensdag.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren steunen de stap van het dagblad en hebben zich als belanghebbende gevoegd. De partijen menen dat de Staat met het afluisteren van de journalisten artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, dat de vrijheid van meningsuitig en in het verlengde daarvan van de persvrijheid, heeft geschonden. Lees verder

Antenne
Als het aan het kabinet ligt, kan vanaf eind oktober de oude hark-antenne van het dak gehaald worden. De stekker gaat dan uit de analoge zender die overbodig zou zijn. De CDA-fractie in Ten Boer trekt ten strijde tegen deze plannen. Woensdagavond dient CDA-fractievoorzitster Coby de Vreugd een motie in bij de raad van Ten Boer. Zij vindt het onterecht dat straks meer dan driehonderd mensen buiten de bebouwde kom, extra geld moeten betalen voor het ontvangen van de regionale omroep. Lees verder

RKK
De rooms-katholieke bisschoppen willen hun RKK-zendtijd „nadrukkelijker” inzetten voor evangelisatie en op radio, televisie en internet „mensen in contact brengen met Jezus Christus en Zijn kerk”. Dat schrijven ze in hun brief over missie in de 21e eeuw, die bisschop Tiny Muskens van Breda dinsdag in Utrecht presenteerde. Lees verder

BBC
De scène met zijn interview is al meer dan vier miljoen keer van internet gedownload. Hij is bijna elke dag gast in een Brits televisieprogramma, heeft zijn eigen websites (Verkeerde Guy en Vrienden van Guy) en maakte gisteren bekend zijn inmiddels fameuze blauwe overhemd te verkopen op een veiling voor een goed doel. Lees verder

TV
Een nieuw soort commercial doet 9 juni op televisie zijn intrede. Na de reclameboodschap van Centraal Beheer Achmea kunnen kijkers via internet de boodschap ‘Even Apeldoorn bellen’ zelf verder invullen, of in ieder geval de commercial via een game ‘beïnvloeden’. Hiermee introduceert Centraal Beheer Achmea de zogeheten gamecommercial, een nieuwe manier om het publiek te bereiken. De eerste commercial waar de kijker in een game mee verder kan is Getuige, waarin een man via een getuigenbeschermingsprogramma in Omerta Falls wordt gehuisvest. Als hij daar aankomt blijkt hij de honderdduizendste inwoner te zijn en staan er grote groepen cameramensen en fotografen voor de deur om hem te huldigen. Lees verder

NOS
NOS/NOB zal toch beelden van het Wereldkampioenschap voetbal in breedbeeld distribueren voor kabelaars. Dat maakt Essent bekend in een persbericht. Ook andere kabelaars maken er gebruik van, zo vertelt Casema tegen Planet Multimedia. Lees verder

Volkskrant
Lezers van de Volkskrant hoeven vanaf deze week niet meer te wachten op enkel de ochtendkrant. De dagbladmakers hebben op volkskrant.nl een digitale middageditie ontwikkeld: ‘de Volkskrant 16:00’. Lees verder

Lijn4
Nick Nielsen drukt de geruchten dat zijn programma Lijn 4 zou ophouden te bestaan, de kop in. De 21-jarige presentator zegt namelijk een nieuw contract te hebben getekend. Lees verder

Mis(s)
Roos Prommenschenckel (21) uit ’t Goy heeft woensdagavond de Mis(s)verkiezing gewonnen. Ze mag zichzelf daarmee de mooiste lichamelijk gehandicapte vrouw noemen. Een dolblije Roos werd gehuldigd door premier Balkenende. Lees verder

Boete
SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) is het niet gelukt om via een rechtszaak bij de Raad van State onder een boete van 153.000 euro uit te komen. Het Commissariaat legde die boete eind 2003 op omdat het concern zich niet had gehouden aan de reclameregels die gelden voor commerciële zenders in Nederland. Het tv-bedrijf ging daartegen in beroep bij de mediawaakhond zelf, bij de rechtbank en uiteindelijk bij de Raad van State, maar ook dat laatste protest was vruchteloos, bleek woensdag. Lees verder

CAIW
De kabelexploitant CAIW uit Naaldwijk neemt vanaf morgen de dienstverlening over van ONS CAI. De tarieven gaan omhoog van 10,55 euro naar 12,95 euro. Abonnees in Schiedam hebben daarover gisteren een gezamenlijke brief ontvangen van CAIW en ONS CAI. Met de overname groeit het Westlandse CAIW met ruim 30.000 Schiedamse abonnees naar 125.0000 radio- en televisieabonnees. De betrokken elf medewerkers van ONS CAI gaan over naar CAIW. Eén medewerker gaat met de VUT. Lees verder

NOS
Het Journaal van de NOS sluit onvoldoende aan bij de belevingswereld van jongeren. Met de experimentele  nieuwssite NOS Headlines probeert de omroep de band met deze doelgroep te versterken. Voorlopig resultaat: 5.000 bezoekers per dag. Lees verder