Zoek
Sluit dit zoekvak.

SP wil alternatief voor analoge televisie

SP-woordvoerder mediabeleid Fenna Vergeer wil een betaalbaar alternatief en landelijke dekking voordat de antenne definitief onbruikbaar wordt gemaakt. Afgelopen woensdag is tot diep in de nacht gedebatteerd over de afschakeling van de analoge televisie per 30 oktober aanstaande. In de nacht van 29 op 30 oktober aanstaande gaat de knop om.

Het analoge ethersignaal wordt afgeschakeld en vanaf dat moment kunnen Nederlanders niet langer met behulp van de zogenaamde ‘hark’ op hun dak Nederland 1, 2, 3 en regionale omroepen ontvangen. Het kabinet bespaart met deze maatregel jaarlijks 11 miljoen euro.

Fenna Vergeer: “Op zich is deze bezuiniging niet onredelijk. Slechts een klein deel van de huishoudens kijkt nog op deze wijze televisie en dan is 11 miljoen euro behoorlijk veel geld. De alternatieven zijn echter niet overal voorhanden en zijn vaak duur. Zolang dat niet verandert kunnen we niet met de afschakeling instemmen.”

Volgens verschillende organisaties is er per eind oktober nog steeds geen optimale dekking van het digitale tv-signaal van de publieke omroep. Mensen in afgelegen gebieden, bijvoorbeeld in sommige delen van de noordelijke provincies, kunnen hiervan geen gebruik maken.

Groot bezwaar voor de SP is verder dat via een ander alternatief, de satelliet, de publieke regionale omroepen niet te ontvangen zijn. Dit kan met name bij rampen een probleem vormen, aangezien de regionale omroepen een belangrijke rol spelen bij de alarmering hierover. Ook de kabel komt niet overal.

Vergeer: “Aangezien de kabel juist voor mensen in de buitengebieden wonen zelden toegankelijk is, moet er een ander alternatief zijn – nog los van de bezwaren die wij als SP sowieso al hebben tegen de kabelaars. Van een grotere keuzevrijheid in de tv-markt, zoals dit kabinet beoogt, is geen sprake.”

Vergeer heeft samen met andere fracties het kabinet opgeroepen om de publieke omroepen ‘onversleuteld’ via de digitale ether uit te laten zenden. “De consument mag niet op kosten worden gejaagd door de aanschaf van allerlei apparatuur, zoals decoders en smartcards, al helemaal niet wanneer hiermee monopolisten worden gespekt.” [SP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten