Search
Close this search box.

Radiobudgetten BBC voor 2006

De BBC zal dit jaar ruim £358 miljoen, ruim 517 miljoen euro, besteden aan haar radiostations in het Verenigd Koninkrijk. Dit blijkt uit het jaarverslag dat afgelopen vrijdag door de raad van bestuur werd gepresenteerd. Daarmee daalt het budget met £4 miljoen ten opzichte van 2005. Toen werd namelijk nog ruim £362 miljoen uitgegeven aan de radiostations van de BBC in het Verenigd Koninkrijk.

De BBC bezit in het Verenigd Koninkrijk een flink aantal radiostations, waaronder vijf landelijke stations die zowel digitaal (DAB) als analoog (FM/AM) te ontvangen zijn, alsmede een vijftal digitale stations die in de ether alleen via DAB te ontvangen zijn. Daarnaast is de BBC ook op lokaal niveau actief met 46 lokale/regionale radiostations.

Van de landelijke stations heeft BBC Radio 4 verreweg het grootste budget te besteden, namelijk £71,4 miljoen (ruim 103 miljoen euro). Een fors bedrag, maar dat is te verklaren doordat het maken van programma’s met overwegend gesproken woord kostbaar is.

Het andere station van de BBC waarop veel gesproken wordt, Radio Five Live, volgt namelijk met £48,9 miljoen.

Van de muziekstations in het klassieke Radio 3 het kostbaarst met £31,3 miljoen. En dat is een behoorlijk bedrag als gekeken wordt naar het aantal luisteraars dat het station trekt. Dit zijn er per week namelijk slechts 2 miljoen. Voor de populairste radiozender in het Verenigd Koninkrijk, Radio 2 met ruim 12 miljoen luisteraars per week, is een bedrag van £24,1 miljoen (ruim 24 miljoen euro) beschikbaar. De popzender Radio 1 moet het doen met een bedrag van £17,7 miljoen.

Bij de digitale DAB stations krijgt het Asian Network dit jaar het meeste geld, namelijk £7,6 miljoen. Het station krijgt momenteel een flinke financiële injectie en daarom 2 miljoen meer dan in 2005. Uit onderzoek van de Engelse regering bleek namelijk dat het Asian Network van de BBC nauwelijks aan de behoefte van de doelgroep voldoet. Ook de luistercijfers blijven nog relatief laag ondanks dat het station in sommige regio’s ook via de middengolf te ontvangen is. Met een extra investering van 2 miljoen wil de BBC het station beter laten aansluiten bij de wensen van de doelgroep.

Radio Five Live Sports Extra is momenteel het goedkoopste digitale station van de BBC, maar dit komt doordat deze zender slechts enkele uren per week uitzend. Het is als het ware een aanvulling op het reguliere Radio Five Live en is alleen in de lucht voor sportverslaggeving indien deze niet op Five Live zelf wordt uitgezonden.

Wie overigens denkt dat de BBC alleen veel besteed aan radio in eigen land heeft het goed mis. De radiotak van de World Service heeft dit jaar namelijk ruim £178 miljoen ter beschikking. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten