Zoek
Sluit dit zoekvak.

Consumentenbond moedigt illegaal downloaden aan

In de consumentengids van september wordt het illegaal downloaden van muziek aangemoedigd. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) dinsdag. De brancheorganisatie van de entertainmentindustrie zegt dat de consumentenbond op deze manier de ontwikkeling van een gezonde downloadmarkt bedreigt.

In het bewuste artikel wordt naast een korte verwijzing naar gratis downloaden op internet uitgebreider stilgestaan bij een vijftal sites waar muziek tegen betaling kan worden gedownload.

Volgens de NVPI is het niet zo dat het betaalde aanbod per definitie legaal is. De vereniging geeft een Russische site, Allofmp3, als voorbeeld van een site die muziek aanbiedt zonder toestemming van de artiesten en platenmaatschappijen.

De Consumentenbond heeft geen spijt van het artikel. “Wij vertellen onze lezer wat er te koop is en geven geen moreel oordeel. We zetten de voor- en nadelen naast elkaar”, zegt woordvoerder Ewald van Kouwen. “De NVPI ziet wellicht liever dat we het onderwerp doodzwijgen, maar dat doen we niet. Veel mensen gebruiken deze sites.”

De bond geeft aan geen onderzoek te hebben gedaan naar de legaliteit van de sites. Wel meldt de gids bij de site Allofmp3 dat de kans groot is dat artiesten niets van het geld terugzien. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten