Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rokende Tom en Jerry worden gecensureerd

Tom en Jerry mogen niet langer roken. Een Britse zender verwijdert beelden van de rokende kat en muis uit het archief. Kinderkanaal Boomerang had een klacht ontvangen omdat roken in twee tekenfilms over de strijd tussen de twee dieren zou worden ‘verheerlijkt’; beide producties zijn meer dan een halve eeuw oud.

In ‘Texas Tom’ probeert de getekende kater indruk te maken op een kat door met één hand een sigaret te rollen en te roken. In ‘Tennis chumps’ rookt muis Jerry een sigaar.

Momenteel wordt het gehele archief van Boomerang gecontroleerd op andere beelden die het roken zouden ophemelen. Met dit doel worden ook oude afleveringen van The Flintstones, The Jetsons en Scooby Doo bekeken. Kinderprogramma’s in Groot-Brittannië mogen roken niet tonen, ‘behalve wanneer er een sterke redactionele onderbouwing’ voor is.

Forest, een belangengroep voor rokers, is kritisch en noemt het aanpassen van de tekenfilms ‘volledig absurd’. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten