Zoek
Sluit dit zoekvak.

Flinke ruzie tussen Oostenrijkse radiozenders Kronehit en Energy

Wie denkt dat er alleen in Nederland flink juridisch getouwtrek plaats vindt over rechtsgeldigheid van toewijzing van etherkavels (RTL FM/100%NL) of om te hanteren formats (Slam!FM), heeft het goed mis. Ook in het populaire wintersportland Oostenrijk zijn dergelijke praktijken gebruikelijk. Zo is de commerciële hitzender ‘Energy 104,2’ van mening dat de landelijke zender ‘Kronehit’ onterecht gebruik maakt van een etherfrequentie in de stad Salzburg. Kronehit daarentegen heeft nu de tegenaanval ingezet door te beweren dat Energy zich niet aan haar format houdt, zo meldt de krant ‘Der Standard’.

Dubbele verzorging
Al een aantal jaren ruziën Energy 104,2, dat alleen in Wenen te ontvangen is, en de landelijke zender  Kronehit om het gebruik van een aantal frequenties. Zo ook om de etherfrequentie 94.0 FM in Salzburg. Volgens Energy zou deze frequentie compleet overbodig zijn voor Kronehit, omdat de stad Salzburg ook al door de nabij gelegen zender Hallein (104.2 FM) verzorgd zou worden en dus dubbele dekking zou hebben.

In eerste instantie werd in 2003 door mediaregulator KommAustria besloten dat Kronehit inderdaad dubbel te ontvangen was en dus haar stadsfrequentie in Salzburg moest inleveren. Uit een onafhankelijk onderzoek van de ‘Deutsche Telecom’ bleek echter dat de verzorging via de zender Hallein onvoldoende was in delen van de stad en van een dubbele verzorging geen sprake was. Hierop besloot de Bundeskommunikationssenat (BKS), in oktober 2003 dat Kronehit haar frequentie mag behouden. De BKS is namelijk een onafhankelijke partij dat gemachtigd is om besluiten van de mediaregulator KommAustria te herstellen.

Opnieuw
Nu, ruim drie jaar later probeert Energy het opnieuw. Volgens de lokale hitzender zou de uitspraak omtrent de frequentie in Salzburg niet meer gelden, omdat de situatie veranderd is. Destijds opereerde Kronehit nog als een netwerk van verschillende lokale radiostations. Enkele uren per dag werden toen nog lokale programma’s uitgezonden. Sinds januari 2005 is Kronehit echter geen netwerk van lokale radiostations meer, maar een landelijke radiozender. De lokale radiolicenties, die toen in handen waren van verschillende BV’s, zijn toen ingeruild voor een landelijke licentie. En omdat Kronehit nu overal hetzelfde programma uitzend, zou er volgens Energy nu wel sprake zijn van een dubbele verzorging.

Energy eist dan ook van KommAustria dat Kronehit haar stadsfrequentie in Salzburg moet afstaan aan een andere kandidaat die zich destijds bij de verdeling van de frequentie 94.0 FM had aangemeld. Het moge geen verassing zijn dat ook Energy hiertoe behoord.

De strijd om de frequentie in Salzburg is overigens niet de enige keer dat Energy en Kronehit elkaar het leven zuur maken. In 2004 diende Energy namelijk ook al bezwaar in tegen de toewijzing van een frequentie aan Kronehit in Graz. Ook hier was Energy één van de andere kanshebbers voor de frequentie. Uiteindelijk heeft zelfs de regering van Oostenrijk zich met de zaak bemoeid, waardoor Kronehit alsnog de frequentie toegewezen kreeg.

Wie kaatst…
Kronehit zelf is alle juridische aanvallen van Energy inmiddels helemaal beu en heeft besloten de tegenaanval in te zetten. Kronehit heeft namelijk het verzoek ingediend bij KommAustria om te controleren of het huidige format van Energy in Wenen nog voldoet aan de licentievoorwaarden. Begin dit jaar heeft Energy namelijk de dance en popmuziek grotendeels ingeruild voor hip-hop en R&B. Kronehit is dan ook van mening dat Energy zich niet aan haar licentie houdt. De zender zelf ontkent dit echter en zegt dat het muziekformat niet gewijzigd is, maar slechts de kleur. [RS/Radio.NL]