Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radiogroepen strijden om FM-frequenties in Manchester en Liverpool; Jack FM trekt naar Oxford

In Engeland strijden diverse radiogroepen momenteel om een FM-frequentie in Manchester en Liverpool. Deze twee frequenties zijn één van de laatste FM-frequenties die mediaregulator Ofcom ter beschikking stelt aan de commerciële radiowereld en zijn uitermate interessant, aangezien deze beiden een potentieel bereik hebben van ongeveer 1,5 miljoen luisteraars. Ondertussen is afgelopen donderdag bekend geworden dat Jack FM het nieuwe radiostation voor Oxford wordt.

Laatste kans
Begin 2004 maakte Ofcom bekend dat het nog ongeveer 35 FM-frequenties, verspreid over heel het Verenigd Koninkrijk, uit zou geven aan commerciële radiostations. Voor veel radiogroepen is dit de laatste kans om er nog een frequentie bij te bemachtigen, want na de uitgifte van deze frequenties, mag de FM-band in het Verenigd Koninkrijk als vol beschouwd worden.

Voor de meeste FM-frequenties is inmiddels de verdelingsprocedure al in gang gezet. Zo ook voor Manchester en Liverpool. Inmiddels is het inschrijftermijn voor deze frequenties gesloten.

Manchester
In juli van dit jaar kondigde Ofcom aan een FM-frequentie te gaan uitgeven in de stad Manchester. De tweede in twee jaar tijd, want vorig jaar werd hier ook al een FM-frequentie vergeven. Deze ging toen naar het alternatieve jongerenstation Xfm, van GCap Media.

De inschrijving voor de tweede frequentie sloot afgelopen week. Het gaat hier om de frequentie 106.1 FM (1kW) met een potentieel bereik van ongeveer 1,45 miljoen luisteraars. Het bereik is daarmee net iets kleiner dan dat van Galaxy 102, één van de 11 lokale/regionale radiostations die momenteel in Manchester actief zijn.

In totaal kwamen er bij Ofcom 11 inschrijvingen binnen voor de frequentie. Sommige radiogroepen schreven zelfs voor twee stations in, om zo meer kans te maken op de frequentie. Zo schreef Chrysalis in voor zowel een rockzender (The Arrow) als een nieuws en praatzender (GMBC).

Maar meerdere radiogroepen schreven in voor een zender met overwegend gesproken woord, al dan niet aangevuld met muziek in de daluren. Dit zijn onder meer Rock Talk van de Guardian Media Group (nu al eigenaar van Smooth FM in Manchester), maar ook Piccadilly Talk van Emap.

Andere kandidaten voor Manchester zijn onder meer Jack FM, Manchester Citylife en Original 106FM.

Liverpool
Ook in Liverpool, ten westen van Manchester, zal op termijn een nieuw radiostation in de ether van start gaan. In april van dit jaar kondigde Ofcom namelijk aan dat ook hier een FM-frequentie komt voor commerciële radio. Het gaat hierbij om de 105.9 FM, met een potentieel bereik van tussen de 1,4 en 1,4 miljoen luisteraars.

In totaal kreeg Ofcom 10 inschrijvingen binnen voor deze frequentie. Opvallend is dat ook hier weer veel kandidaten inschrijven voor een station met overwegend gesproken woord, waaronder All Talk FM en CityTalk van Emap. En vooral dat laatste is een opvallende inschrijving, aangezien Emap al eigenaar is van de lokale stations Radio City 96.7 en Magic 1548. Tot 1989 was Radio City zowel op FM als AM te ontvangen. Door een gewijzigde regelgevel werden radiostations eind jaren ’80 gedwongen om een einde aan de dubbele dekking te maken. Op de middengolf (AM 1548) verscheen toen als het station City Talk. Wegens tegenvallende luistercijfers werd toen na amper een jaar al de stekker uit het station getrokken, om plaats te maken voor het huidige Magic 1548.

Naast gesproken woord zetten diverse inschrijvers zich ook in op rockmuziek, zoals The Arrow en Planet Rock. Andere partijen zetten in op een mix van gesproken woord en rockmuziek, zoals Rock Talk en Liver FM. Op 9 november zal bekend worden gemaakt welke partij de frequentie krijgt.

Jack FM trekt naar Oxford
Een iets kleiner FM-kavel is vergeven in de stad Oxford. Via twee frequenties (106.8 en 106.4 FM) kunnen ongeveer 300.000 luisteraars bereikt worden. In totaal kreeg Ofcom 5 aanvragen binnen voor de frequenties. Afgelopen donderdag is besloten dat Jack FM, van Absolute Radio, de licentie krijgt toegewezen. Hiermee moet ook Engeland gaan geloven aan het ‘Jack FM virus’, dat vooral vorig jaar door de Verenigde Staten trok.

Voor Absolute Radio wordt Jack FM het tweede radiostation in Oxford. Momenteel bezit Absolute hier namelijk al het radiostation ‘Oxford’s FM 107.9’, voorheen beter bekend als Passion 107.9. Het is de bedoeling dat Jack binnen twee jaar start met uitzenden.

Kassa voor Ofcom
Voor mediaregulator Ofcom zijn het momenteel overigens lucratieve tijden. Wie zich inschrijft voor één van de frequenties dient namelijk inschrijfgeld te betalen. Voor de frequentie in Oxford bedroeg het inschrijfgeld ‘slechts’ £5.000, maar voor Manchester en Liverpool was dit £25.000. Deze drie frequenties bij elkaar hebben Ofcom dus al een slordige £550.000 op, wat overeenkomt met ongeveer 817.000 euro. [RS/Radio.NL]