Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Al-Jazeera English gestart met uitzendingen

Tien jaar na de eerste uitzendingen, die zowel onder Arabische als Amerikaanse leiders opschudding veroorzaakten, heeft Al-Jazeera woensdag een Engelstalige nieuwszender gelanceerd, die in meer dan 80 miljoen huishoudens te zien zal zijn, maar niet zal worden verspreid door de belangrijkste Amerikaanse kabelexploitanten. Vanuit het hoofdkantoor in Doha, hoofdstad van de golfstaat Qatar, ging Al-Jazeera English om 13.00 uur Nederlandse tijd de lucht.

Een beeldscherm met daarop een klok die de minuten aftelde tot het in de lucht gaan maakte plaats voor een fotomontage van de belangrijkste nieuwsberichten van de afgelopen 10 jaar en een omroeper die zei dat de nieuwe zender de nieuwsagenda zou gaan bepalen. ,,Het is 15 november, een nieuw tijdperk in het televisienieuws”, zei een presentator. Daarna schakelde het station over op live beelden vanuit verschillende gebieden – eerst Gaza, daarna de regio Dafur in Soedan en vervolgens Iran en Zimbabwe.

Al-Jazeera, dat financieel wordt ondersteund door de koninklijke familie in Qatar, liet weten dat het signaal van de Engelstalige zender voornamelijk kabel- en satelliet-tv-kijkers in Europa en het Midden-Oosten zal bereiken. Al-Jazeera English zal beschikbaar zijn op de belangrijkste kabelzenders van Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en zelfs Israël.

Door de 1 miljard Engelstalige kijkers voor het eerst de kans te bieden om het nieuws te bekijken vanuit een niet-westers perspectief hoopt de zender kijkers weg te trekken bij de nieuwszenders CNN en BBC. Al-Jazeera English heeft meer dan 500 medewerkers en heeft sommige van ’s werelds meest bekende journalisten van Amerikaanse en Britse maatschappijen ‘ingepikt’, onder wie oud-CNN zwaargewicht Riz Khan, BBC’s David Frost en voormalig ABC-correspondent Dave Marash. Er zal worden uitgezonden in high-defenition tv-kwaliteit vanuit vier uitzendstudio’s in Doha, Londen, Washington en Kuala Lumpur. Daarnaast zullen de uitzendingen ook live te zien zijn op de internetsite english.aljazeera.net.

Al-Jazeera’s pittige Arabischtalige nieuwszender kan rekenen op soms woedende reacties van westerse en Arabische leiders. Het station heeft in 18 landen op diverse momenten al eens een uitzendverbod gekregen. Nog steeds weigeren vier Arabische landen om verslaggevers van Al-Jazeera toe te laten.

Het televisiestation heeft nieuwe gebieden ontgonnen door verslag te doen over als taboe geldende onderwerpen op politiek, religieus en sociaal gebied, en door interviews uit te zenden met oppositievoerders en Israëlische functionarissen, die vroeger op andere Arabische zenders niet aan bod kwamen.

Leden van de Amerikaanse regering van George Bush hebben Al-Jazeera ervan beticht met het uitzenden van de boodschappen van Osama Bin Laden het terrorisme aan te moedigen. Ook heeft Washington Al-Jazeera verweten het bloedvergieten in Irak vaak te gedetailleerd in beeld te brengen.

Al-Jazeera beweert dat zijn boodschap en beeld actueel zijn. Het heeft zijn tv-kanalen bij Amerikaanse functionarissen aangeboden als het ideale podium om zich te richten tot de moslimwereld. Toch lijdt het station onder zijn anti-Amerikaanse reputatie onder Amerikanen, een beeld dat Al-Jazeerah stellig van de hand wijst. Medewerkers benadrukken dat het station, ookal opereert het vanuit een Arabisch gezichtspunt, evenwichtige nieuwsverslaggeving verzorgt.

Vooralsnog zullen de meeste Amerikanen niet de kans krijgen dat zelf te beoordelen, nu geen van Amerika’s belangrijkste kabelexploitanten, waaronder Time Warner, en sateliet-tv-aanbieders het signaal zullen verspreiden. Sommige kabelexploitanten kijken eerst de kat uit de boom. Zij wachten af wat voor weerstanden het station eventueel oproept, voordat ze tot uitzending willen overgaan, aldus pr-woordvoerder Michael Holzman van een kabelnetwerk.

De lancering van de zender stond oorspronkelijk gepland voor begin 2006, maar werd herhaaldelijk uitgesteld vanwege technische problemen en vergunningsperikelen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten