Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Clear Channel accepteert bod van $18.7 miljard

Het Amerikaanse mediaconcern Clear Channel Communications gaat akkoord met een overnamebod van $18.7 miljard (ongeveer 14.6 miljard euro). Twee investeringsmaatschappijen, Bain Capital en Thomas H. Lee Partners, zullen $36.7 per aandeel betalen. Daar bovenop zal nog een slordige $8 miljard betaald gaan worden. Naar verwachting zal de overname eind volgend jaar afgerond zijn.

Drie weken geleden ontstonden de eerste geruchten dat Clear Channel, met 1150 radiostations en 42 televisiestations één van de grootste spelers in de Amerikaanse mediawereld, mogelijk overgenomen zou worden. Begin deze week sloot het termijn waarin geïnteresseerden een bod konden doen op het imperium. In totaal kwamen twee serieuze biedingen binnen.

Afgelopen donderdag maakte Clear Channel, in Nederland eigenaar van Mojo concerts, bekend dat de Raad van bestuur akkoord is gegaan met het bod van Bain Capital en Thomas H. Lee Partners. Zij boden $36.7 per aandeel, ruim $2 meer dan de werkelijke waarde van het aandeel.

Toch is er nog een kleine kans dat de overname niet doorgaat. Zo moeten de aandeelhouders van Clear Channel nog officieel akkoord gaan. Daarnaast mag de Raad van Bestuur nog tot 7 december eventuele biedingen van derden accepteren, waarmee tot begin januari mag worden onderhandelt. Mocht het zover komen, dan zal Clear Channel een bedrag tussen de $300 miljoen en $500 miljoen betalen aan Bain Capital en Thomas H. Lee Partners.

Door de verkoop zal de familie Mays, dat het concern in 1972 oprichtte, haar aandeel (ongeveer 7%) in Clear Channel kwijt raken. Desondanks zal de familie nog wel een belangrijke rol blijven vervullen bij Clear Channel. Vader Lowry Mays zal een stapje terug doen, maar zijn beide zonen Mark en Randall zullen hun huidige hoge functies blijven vervullen bij het concern.

Wel zal de overname van Clear Channel, één van de grootste overnames door investeringsmaatschappijen in de VS, voor wijzigingen zorgen in het medialandschap van de VS. Ten eerste zal Clear Channel al haar 42 televisiestations gaan verkopen. Ten tweede zullen ook nog 448 radiostations in de etalage gezet worden. Dit zijn overigens allen middelgrote tot kleine radiostation, die buiten de honderd grootste radiomarkten opereren. Deze televisie- en radiostations waren goed voor ‘slechts’ 10% van de omzet van Clear Channel.

Met de verkoop van Clear Channel hoopt het concern de waarde van het aandeel op te vijzelen. Toen eind jaren ’90 de regelgeving omtrent het bezitten van radio- en televisiestations werd versoepeld, steeg het aandeel van Clear Channel ‘sky high’. Dit kwam mede doordat in 1999 de radiogroep FMAM werd overgenomen, waardoor Clear Channel uitgroeide tot de grootste aanbieder van radio in de VS. Maar sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan en daalde de waarde van het aandeel met circa 60% naar $34. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten