Search
Close this search box.

Film over Mabelgate bij de VPRO

De VPRO zendt eind volgend jaar een tweedelige televisiefilm uit over de affaire rond Mabel Wisse Smit. Dat heeft producent Motel Films bevestigd. In het scenario reconstrueert Ger Beukenkamp de politieke problemen die in 2003 rezen rond haar voorgenomen huwelijk met prins Johan Friso.

Het paar besloot in 2003 het parlement geen toestemming te vragen voor het huwelijk, waarmee Friso’s recht op troonopvolging verviel. CDA-premier Jan Peter Balkenende wilde geen verantwoordelijkheid dragen, nadat bleek dat Mabel had gelogen over haar verleden. Ze zou intensieve contacten hebben gehad met de Amsterdamse topcrimineel Klaas Bruinsma, die in 1991 werd doodgeschoten. In 2004 zijn Mabel en Friso getrouwd.

Peter de Baan tekent voor de regie van ‘De prins en het meisje’, zoals de werktitel van het project luidt. De opnamen beginnen in maart of april.

Beukenkamp, de schrijver van het toneelstuk ‘Emily, of het geheim van Huis Ten Bosch’, gaat niet in op de vele complottheorieën die rond Mabel de ronde doen, zoals haar vermeende betrokkenheid bij wapenhandel in het voormalige Joegoslavië. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten