Search
Close this search box.

Giel Beelen springt in de bres voor Darfur

Giel Beelen spant zich weer in voor Darfur. Hij heeft donderdagmiddag een rood spandoek met de tekst ‘Darfur needs serious support’ onthuld bij het Science Centre Nemo in Amsterdam. Met het doek wil de radio-deejay aandacht vragen voor de massamoord in de provincie in het Afrikaanse land Sudan. Hij hoopt dat mensen die het spandoek zien naar de website serioussupport.nl gaan om hun steentje bij te dragen.

Op de website kunnen bezoekers aangeven op welke manier zij zich willen inzetten voor de bevolking van Darfur. Ze kunnen bijvoorbeeld geld doneren, maar ook een aan de Sudanese regering gerichte petitie ondertekenen. Op de site zijn ook filmpjes te zien waarin mensen vertellen over hun grootste dagelijkse ergernissen. Volgens de deejay vallen al deze ergernissen in het niet bij wat hij ‘de grootste humanitaire ramp ooit’ noemt. “Het wordt tijd dat we ons dáár druk om gaan maken.”

In 2003 kwamen rebellen in opstand tegen de door Arabieren geleide Sudanese regering. Sindsdien in Darfur meer dan tweehonderdduizend mensen om het leven gekomen en twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Beelen sloot zich in 2004 met zijn 3FM-collega’s Claudia de Breij en Wouter van Der Goes op bij een actie voor Darfur. Vanuit een glazen huis op het Utrechtse Neude maakten zij vijf dagen lang radio, waarmee zij aandacht vroegen voor de genocide. Via de actie ‘serious support’ wil Giel nu met de Stichting Vluchteling, Mensen in Nood/Cordaid en Amnesty International om aandacht vragen.

“Doordat ik toch een bekend gezicht heb, kan ik op deze manier hopelijk de aandacht trekken”, zei Giel. “Het enige wat ik kan doen is een podium bieden.” De deejay laat het hierbij, hij is niet van plan zelf naar de regio te gaan om daar te helpen. “Ik ben een laffe hond, bij een willekeurige soap op televisie schiet ik al vol. Ik durf er niet naartoe.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten