Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: dinsdag 14 november

Tv-reclame hoeft niet meer in blokjes te worden uitgezonden. Zenders mogen de spotjes over het hele uur spreiden. Wel blijft er een maximum van twaalf minuten per uur. Ministers van de EU-landen hebben hierover maandag een compromis bereikt. Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken. Momenteel mag hooguit drie keer per uur reclame te zien zijn in programma’s. De EU-landen weigerden het maximum van twaalf minuten reclame per uur los te laten. ,,We willen geen Amerikaanse stijl van televisie, met permanente reclame”, zei Europees Commissaris Viviane Reding (Media).

Uitzonderingen op de beoogde reclamevrijheid zijn kinder- en nieuwsprogramma’s. Die mogen pas na een half uur worden onderbroken voor reclame, aldus het akkoord. Landen mogen strenger zijn dan de Europese richtlijn. Maar de verwachting is dat Nederland niet strenger zal zijn dan Luxemburg, waar de commerciële zender RTL is gevestigd. De betrokken ministers raakten het verder eens over strengere regels op productplacement. De reclame, waarbij acteurs bijvoorbeeld zichtbaar een bepaald yoghurtdrankje consumeren, wordt verboden in kinder- en nieuwsprogramma’s. Landen mogen de sluikreclame wel toestaan voor films, tv-series, sport- en ‘light-entertainment’. Volgens deskundigen wijkt dit plan niet veel af van de huidige Nederlandse regels. Lees verder

Gratis
Dat gratis kranten oppervlakkig moeten zijn berust op een misverstand. De nieuwe krant van PcM en de ondernemer Marcel Boekhoorn wordt heel anders. Het was een bijeenkomst zonder glamour of rumoer. Zonder televisiecamera’s. Low profile. In een workshop op het jubileumsymposium van de School voor Journalistiek in Utrecht presenteerden de hoofdredacteur en de uitgever van de nieuwe gratis krant van PcM Uitgevers en de vermogende ondernemer Marcel Boekhoorn vorige week hun plannen. Zij willen een gratis krant maken die in vrijwel niets lijkt op Metro en Sp!ts. Alleen de prijs is gelijk.
Uitgever Cornelis van den Berg kent de exploitatie van gratis kranten van binnenuit: hij werkte in jaren negentig voor Metro International. Hij weet ook van binnenuit hoe betaalde dagbladen steeds grotere delen van de bevolking niet bereiken: hij werkte namelijk ook bij Wegener. Volgens hem snappen uitgevers niet wat er in de krantenmarkt gaande is. Daardoor zijn allerlei nieuwe initiatieven gebaseerd op misvattingen. In een huisje in Frankrijk schreef hij vorig jaar een „rudimentair businessplan” voor een ander soort gratis krant, met kwaliteit, diepgang, en niet specifiek voor jongeren. Lees verder

Sex
Goed nieuws voor aanhangers van Sex and the City: na eerdere mislukte pogingen komt er waarschijnlijk toch een verfilming van de populaire televisieserie. Na het laatste seizoen in 2004 waren hoofdrolspeelsters Sarah Jessica Parker, Kristin Davis en Cynthia Nixon al snel bereid gevonden tot een bioscoopfilm, maar lag Kim Cattral dwars. De actrice was naar verluidt ontevreden over het geboden salaris. Maar nu is alles anders, zo melden diverse Amerikaanse showbizz-sites. Dat schijnt te danken te zijn aan het huidige succes van The Devil Wears Prada; een glamourkomedie die vooral gedijt bij Sex and the City-fans. Geldschieters vinden het nu gemakkelijker om een royaal gebaar naar de hoofdrolspeelsters te maken. Lees verder

Award
De Armeense journalist Hrant Dink heeft een Oxfam Novib PEN Award gewonnen. Dat maakte Oxfam Novib maandag bekend. De journalist ontvangt de prijs zaterdag uit handen van de Haagse burgemeester Wim Deetman tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. Lees verder

Laat
Het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant verschijnen maandag enkele uren later dan normaal door drukproblemen. Dat zei bladmanager Siebe Annema van de Leeuwarder Courant maandagmiddag. Lees verder

Politiek
Nee, de politieke gasten in het programma Recht door Zee hoeven niet te rappen of op de tafel te gaan staan. Maar een vrolijke noot tussen de hypotheekrenteaftrek en de WAO door kan geen kwaad. Sterker, in het KRO-programma is de lach zelfs zeer gewenst. Presentator Sven Kockelmann: ,,Het is echt geen gezellig theekransje, maar politiek kan ook gewoon heel leuk zijn. Maar dat betekent niet dat we niet scherp zijn. Er zijn veel programma’s over de verkiezingen. Of het is zware kost met inhoudelijke discussies over het verkiezingsprogramma, óf de lijsttrekkers onderwerpen zich aan het amusement.’’ Lees verder

Lachen
De Raad voor de Journalistiek heeft in zijn huidige vorm geen aanzien, vindt jurist Hans Mentink. Journalisten tegen wie een klacht is ingediend komen niet eens opdagen op een zitting. „Misschien moet de wetgever ingrijpen.” Lees verder

Drugs
Duncan Stutterheim wil dat de politiek met een eenduidig beleid komt voor de evenementenindustrie. Sinds een tijd controleert de politie heel streng op drugsgebruik, voornamelijk bij dancefeesten, en hanteert daarbij een zero tolerance lijn. Stutterheim is de eerste uit de dancewereld die de noodklok luidt. Na de politie-inval tijdens het laatste Awakeningsfeest in Amsterdam, waarbij meer dan honderd mensen werden gearresteerd, is de scene angstvallig stil. Niemand durft nog commentaar te geven uit vrees de aandacht te trekken en eigen ruiten in te gooien. Stutterheim doorbreekt die stilte nu. “Het is nu wel duidelijk: zero tolerance is de nieuwe lijn, bij alle feesten en het is een ramp. Erger dan dit kan het niet worden.” Lees verder

Gerelateerde berichten