Search
Close this search box.

Rechters beslissen over gijzeling journalisten

Rechters beslissen donderdagochtend of de gegijzelde Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas vast blijven zitten. Zij kunnen twaalf dagen worden vastgehouden. De twee werden maandag in gijzeling genomen omdat ze niet willen onthullen welke bron aan hun staatsgeheime dossiers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft verstrekt.

De journalisten schreven eerder dit jaar over het circuleren van geheime AIVD-documenten in de criminele wereld. Een oud-medewerker van de toenmalige BVD, de huidige AIVD, wordt verdacht van het doorspelen van vertrouwelijke stukken naar de vermeende topcrimineel Mink K. Volgens een van de advocaten van de journalisten, Victor Koppe, kunnen zijn cliënten daarover helemaal niets zeggen.

Koppe zegt goede hoop te hebben dat de journalisten worden vrijgelaten. Twee van de drie advocaten die om de gijzeling hadden gevraagd, hebben woensdag hun eis laten vallen. Volgens Koppe heeft de officier van justitie zich daarbij aangesloten.

Nederland gaat door het gijzelen van de twee Telegraaf-journalisten flink dalen op de lijst ‘Index Persvrijheid’ van Verslaggevers zonder Grenzen (VzG). Daarover schrijft De Telegraaf donderdag. Onderzoeker Jeff Julliard van VzG weet niet om hoeveel plaatsen het gaat, omdat dat afhangt van de duur van de gijzeling. “Als die langer dan twee weken is, kunnen dat best twintig plaatsen zijn.” Nederland staat nu bovenaan de lijst. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten