Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tot juli geen kopieerheffing mp3-spelers

Een kopieerheffing op mp3-spelers en dvd-recorders met een harde schijf wordt niet voor juli invoerd. Minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) wacht eerst het besluit van de Europese Commissie over de heffing af. Dat schrijft de minister woensdag aan de Tweede Kamer. De Brancheorganisatie Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (Sont) kondigde woensdag aan al vast een nulheffing in te voeren voor mp3-spelers en dvd-recorders met een harde schijf.

De minister heeft daar geen bezwaar tegen, omdat er feitelijk nog geen extra geld wordt gevraagd van de consument. De Consumentenbond eist dat de minister ingrijpt. “Om zand in de ogen te strooien, is de nieuwe heffing van Sont vooralsnog op nul euro gesteld. Maar de heffing is daarmee wel een feit. Dat betekent dat consumenten straks ongetwijfeld tot tientallen euro’s méér moeten betalen als zij een muziekspeler of harddiskrecorder kopen”, meent de bond.

Hirsch Ballin verwacht binnenkort de aanbeveling van de Europese Commissie en de eindrapportage van het College van Toezicht Auteursrechten. Aan de hand daarvan komt hij met een oordeel. Intussen bereidt hij al wel een lijst voor met voorwerpen waarop een thuiskopievergoeding rust, mocht het tot een heffing komen.

De heffing wordt gezien als een mogelijkheid om de schade te compenseren die de muziek- en enteraintmentindustrie ondervindt van het kopieren van games, films en muziek. Binnen de huidige regeling wordt alleen een heffing betaald over lege cd’s en dvd’s. Ook zijn er zogenoemde slotjes, die zorgen dat een gedownload liedje een beperkt aantal keren kan worden gekopieerd. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten