Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Telegraaf-journalisten komen vrij [Update]

De twee gegijzelde Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos komen vrij. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft donderdag besloten dat de gijzeling niet mag worden verlengd. De hoofdredactie van De Telegraaf reageert opgelucht op de vrijlating. “Het recht is geschied. We zijn van de onzekerheden verlost”, zegt adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof. “Maar het blijft een grof schandaal dat ze waren gegijzeld.”

De twee Telegraaf-journalisten zaten sinds maandag in gijzeling. Zij weigeren prijs te geven wie binnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) staatsgeheime informatie naar hen heeft doorgespeeld. De krant schreef eerder dit jaar dat AIVD-stukken circuleren in het criminele milieu. Oud-medewerker van de veiligheidsdienst Paul H. wordt verdacht van het lekken van staatsgeheime stukken. Zijn verdediging had om de gijzeling van de journalisten gevraagd omdat hun verklaringen H. mogelijk kunnen vrijpleiten.

De Telegraaf, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren spraken schande van de gijzeling, die wordt gezien als een aanval op de persvrijheid. Een Kamermeerderheid is voorstander van een wet die duidelijk maakt in welke omstandigheden een journalist zijn bronnen mag beschermen.

“We zijn heel blij dat een ernstige fout gelukkig binnen korte periode is goedgemaakt. Laten we hopen dat het bij eens maar nooit weer blijft”, reageert algemeen-secretaris Thomas Bruning van de NVJ. Hij hoopt dat de bronbescherming van journalisten nu definitief op de politieke agenda is gezet.

“Laat de les ook duidelijk zijn voor de rechtbank maandag”, zegt Bruning. Maandag dreigt ook gijzeling voor journalist Simon Vuyk van de Nieuwe Revu. Hij schreef in augustus een artikel in het tijdschrift over de Haagse metselmoorden, waarbij hij gebruikmaakte van politiebronnen. Vuyk wil deze anoniem houden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten