Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Telegraaf-journalisten krijgen lichter regime

De twee Telegraaf-journalisten die maandag door de Haagse rechtbank zijn gegijzeld, worden overgeplaatst naar een afdeling met een lichter regime. Dat heeft een van hen dinsdag via de website van de krant laten weten. Bart Mos en Joost de Haas hadden zich beklaagd over de omstandigheden in het Scheveningse huis van bewaring.

Mos en De Haas zitten vast omdat ze hun bron weigerden prijs te geven aan de rechter-commissaris. Het ging daarbij om een bron bij de BVD, de voorganger van de veiligheidsdienst AIVD, die hen informatie heeft verschaft. Begin dit jaar schreven Mos en De Haas onder meer over het circuleren van geheime documenten in de onderwereld.

De twee kunnen in eerst instantie twaalf dagen in een gevangenis worden vastgehouden. Het verzoek tot gijzeling zou komen van een ex-BVD-agent, die zelf wordt vervolgd wegens het schenden van staatsgeheimen. De raadkamer buigt zich woensdag over de vraag of de twee langer in gijzeling gehouden mogen worden.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten start dinsdag een e-mailactie waarin mensen wordt gevraagd een petitie te tekenen tegen de gijzeling. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten