Het op internet bekijken van televisieprogramma’s via Uitzending Gemist van de Publieke Omroep wint zo snel aan populariteit, dat de dienst op piekmomenten dreigt vast te lopen. In de maand november steeg het aantal opgevraagde video’s verder tot 9 miljoen. In oktober was dat nog 7 miljoen en in september 5,5. De Publieke Omroep moet versneld een aantal technische uitbreidingen realiseren om de toenemende vraag te kunnen blijven verwerken, zo schrijft de PO.
“November is ieder jaar een topmaand als het gaat om on-demand video, maar deze maand was in alle opzichten een uitschieter”, aldus William Valkenburg, contentmanager van Omroep.nl. “De intocht van Sinterklaas (en alle sinterklaasjournaals) en de verkiezingen hebben tot meer extra verkeer geleid, dan waar we op rekenden. Op enkele dagen was het aantal aanvragen zo groot, dat de servers stukken trager werden, waardoor mensen soms tot enkele minuten moesten wachten voordat een video kon worden gestart. Dit willen we zo veel mogelijk voorkomen”.
Publieke Omroep praat al lange tijd met verschillende internetaanbieders over samenwerking bij de distributie van video’s over het internet. Voor live-streams werken omroepen en ISP’s al samen, maar voor on-demand nog niet. “Als de groei de komende periode in dit tempo doorgaat, is verdere samenwerking met ISP’s noodzakelijk. Komt die er niet, dan zijn drastischer maatregelen nodig”, aldus Valkenburg. Hij denkt ondermeer aan het verlagen van de bandbreedte voor providers met wie geen goede afspraken kunnen worden gemaakt of het toepassen van andere distributietechnieken, zoals P2P-software.
“P2P is lange tijd afgeschilderd als ‘evil technology’, maar is in feite een alternatieve manier van distributie die, mits zorgvuldig toegepast, ook voor legale doeleinden gebruikt kan worden. We starten komend jaar een experiment met de TU Delft om te onderzoeken of we met P2P-verspreiding onze servers kunnen ontlasten”.
Oorzaken
De oorzaak van de het probleem ligt bij Omroep.nl zelf. Omroep.nl beschermt haar content niet. De content is op diverse plaatsen op het internet terug te vinden. Eén van de zorgen van de online content aanbieders in Nederland is het vasthouden van hun kijkers op hun website en het beschermen van de rechten. De toename van de kijkers aantallen is mogelijk ook toe te kennen aan het feit dat er een versnippering van content distributie ontstaat door derden. De meeste kijkers komen naar alle waarschijnlijkheid niet via omroep.nl maar via andere websites.
Eén van de voorbeelden daarin is dit fragment op Omroep.nl. Dit filmpje staat bijvoorbeeld ook op Clipjes.nl. Er is momenteel een grote wildgroei van dit soort websites welke content misbruiken van derden. Partijen als MTV, SBS, Talpa en Veronica zetten altijd direct juridische stappen om deze content te laten verwijderen, maar Omroep.nl doet dit nog steeds niet. [Radiowereld.NL]