Nieuwe steunzender Radio Gelderland in Arnhem zit pal naast “WDR5-Langenberg”

De steunzender van Radio Gelderland in Arnhem verhuist op 1 maart van frequentie. De 102.0 MHz wordt ingewisseld voor 88.9 MHz. Het vermogen van de zender blijft ongewijzigd. De frequentie 88.9 MHz zou minder gevoelig zijn voor storingen dan de huidige frequentie maar of dat in de praktijk ook altijd zo is moet nog blijken.

Vanaf de sterke en hooggelegen zender Langenberg in Duitsland zendt de zender WDR5 met 100 Kilowatt op 88.8 MHz. uit voor bijna geheel Noordrijn-Westfalen. Dit is één van de sterkste FM-zenders die er zijn in Duitsland en het officiële dekkingsgebied dat WDR aangeeft loopt zelfs tot aan Duiven (wat vlakbij Arnhem ligt). Weliswaar is de WDR Horizontaal gepolariseerd maar Radio Gelderland mag slechts 100 Watt gebruiken op de (verticaal gepolariseerde) frequentie in Arnhem en het verschil in frequentie is slechts 0,1MHz.

Radio Gelderland laat weten de minst kwade van twee oplossingen te hebben gekozen en het uitgebreid te hebben getest. Op de 102.0 MHz. was er volgens Radio Gelderland storing van Radio 538 en een Duitse zender (WDR 4 uit Kleve op 101.7 MHz.). De dichtstbijzijnde zender van Radio 538 in de buurt van de bewuste 102.0 MHz. zit ook in Arnhem op 102.4 MHz. Deze is veel sterker met 1,2 Kilowatt en gaf ondanks de gehanteerde afstand op de FM-band toch problemen.

Radio Gelderland heeft dus naar eigen zeggen een betere frequentie gevonden maar het risico bestaat op interferentie van zender van WDR5 zodra er atmosferische condities voordoen, waarbij het bereik van die zender toeneemt. WDR 5 is op 88.8 MHz. onder normale omstandigheden namelijk al tot in de provincie Utrecht te ontvangen. [JHV/Radio.NL]