Headlines uit de krant: vrijdag 18 mei

Professionele tv-makers van Veronica leren amateurs de kunst van het filmen. De Filmschool denkt ook aan tv voor wijken en kerken. Het klinkt als een simpele opdracht: film de medecursist terwijl hij de deur opendoet en naar buiten loopt. Maar de deelnemers aan de eerste cursus ‘Camera 1’ van de nieuwe Veronica Filmschool weten na een ochtend theorieles wel beter. Er moeten veel beslissingen worden genomen. Welk camerastandpunt neem je in? Ga je dichtbij staan, of juist veraf? Inzoomen of close- up?

De chique Hilversumse villa van de Veronica Holding – onderdeel van de gelijknamige vereniging – vormt deze zaterdagmiddag het decor van drie minispeelfilmpjes. Als professionele filmploegen hebben drie groepjes van vier cursisten zich verspreid over het terrein. „Actie!”, klinkt het. „Cut!” Deelnemer Marcel Rijpstra (48) staat zichtbaar te genieten van zijn kersverse rol als filmproducent. „Ik dacht dat ik vrij veel wist als fervent filmamateur, maar ik heb nu al zo veel bijgeleerd.” Lees verder

Kopieerbeveiliging
Amazon begint een online muziekwinkel, waar consumenten tegen betaling nummers kunnen downloaden zonder kopieerbeveiliging. Ze kunnen de muziek vrij verspreiden en op alle mp3-spelers afspelen. Dat heeft het Amerikaanse internetwarenhuis woensdag bekendgemaakt. Amazon verwacht met meer dan 12.000 muziekmaatschappijen samen te werken om miljoenen liedjes aan te kunnen bieden. De Britse platenmaatschappij EMI heeft als eerste een contract gesloten met Amazon. Artiesten als Coldplay, Norah Jones en Joss Stone werken voor EMI. De winkel gaat later dit jaar open. Lees verder

Mol
De overname van Endemol lijkt in Nederland een beklonken zaak, maar in Italië leidde de aankondiging tot een storm van protesten. Of de deal op deze manier door kan gaan is de vraag. Maandag kondigden Endemol, Telefónica, Goldman Sachs, Mediaset en Cyrte Fund II aan dat de toekomst van Endemol niet langer in Spaanse handen ligt. Het driekwart aandeel van Telefónica komt terecht bij een consortium, waarin uiteindelijk Mediaset voor een derde belang heeft. Mediaset is het mediabedrijf dat door de huidige Italiaanse oppositieleider en ex-premier Silvio Berlusconi en diens familie wordt gecontroleerd. Mediaset doet de overname voor driekwart via de Mediaset-gecontroleerde Spaanse zendergroep Telecinco. Lees verder

Tv-prediker
De Amerikaanse tv-prediker Jerry Falwell (73) is dood. Dat heeft zijn medewerker Duke Westover laten weten. Falwell was dinsdag eerder op de dag in een ziekenhuis opgenomen, nadat hij buiten bewustzijn was aangetroffen. De tv-predikant had eerder problemen met zijn hart. Falwell was de oprichter van de Moral Majority, een beweging van fundamentalistische christenen die streefden naar een conservatieve regering in Washington. De beweging speelde een belangrijke rol bij de verkiezing van de Republikein Ronald Reagan tot president in 1980. Falwell stond bekend om zijn scherpe afwijzing van abortus, homoseksualiteit en het feminisme. Lees verder

Oranje
TV Oranje biedt bekende en onbekende Nederlandse artiesten een platform. In Steenwijk zijn nu ook plannen voor een zender met Duitse schlagers. Op het dak van Villa Fiori, het kantoor van de Nederlandse muziekzender TV Oranje, prijkt een kleine oranje schotelantenne. Op het nieuwe industrieterrein aan de rand van Steenwijk ligt nog geen kabelaansluiting, waardoor de eigen zender per satelliet ontvangen moet worden. Op de meeste plaatsen in Nederland is dat niet meer nodig. Eind vorige week werd bekend dat ook UPC TV Oranje opneemt in zijn digitale televisiepakket. Zo is de zender vanaf juni via alle kabelexploitanten te ontvangen. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email