Headlines uit de krant: woensdag 16 mei

Miljardair John de Mol (52) roept graag dat hij sterk is in het bedenken van televisieprogramma’s. In de praktijk heeft hij vooral een fijne neus voor het kopen en verkopen van bedrijven. Dat bewijst hij maar weer eens met het terugkopen van Endemol. Zeven jaar geleden, verpatst hij het bedrijf dat hij samen met Joop van den Ende opbouwde voor 5,5 miljard euro aan het Spaanse Telefonica. En nu koopt hij samen met twee partners een sterker Endemol terug voor ongeveer 3,5 miljard.

De Mol keert niet terug om leiding te geven aan Endemol. De aanschaf is in eerste instantie vooral een investering door zijn beleggingsbedrijf Cyrte, wat staat voor vaste waarde. Bovendien krijgt De Mol ‘maar’ eenderde van het bedrijf in handen. De rest gaat naar Mediaset en Goldman Sachs Capital Partners. Wel ziet hij ‘strategische mogelijkheden’. Wat zoveel inhoudt dat hij zelfbedachte tv-programma’s kan verkopen aan Endemol en waarschijnlijk eerste keus krijgt uit de nieuwe ideeën die Endemol ontwikkelt voor televisie, internet en mobiel. Lees verder

Krant
De oplage van de Limburgse kranten is het afgelopen jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het oplage-instituut HOI. Het Limburgs Dagblad zag zijn betaalde oplage met bijna 9 procent dalen, tot 49.000 exemplaren. Ook Dagblad De Limburger moest fors inleveren. Hier was de daling ruim 6 procent, waarmee deze krant uitkwam op een oplage van 135.000. De terugloop bij de Limburgse kranten is opvallend veel groter dan het gemiddelde van alle Nederlandse dagbladen. Dat ligt op nog geen 2,5 procent. De Belgisch-Limburgse krant Het Belang van Limburg zag zijn oplage vorig jaar juist stijgen, met circa anderhalf procent. Lees verder

Boer
Het KRO-televisieprogramma ‘Boer zoekt vrouw’ heeft de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB om hulp gevraagd bij het zoeken naar boeren die aan het programma willen meewerken. De KRO vermoedt dat er onder de LLTB-leden alleenstaande boeren zijn die een partner zoeken. ‘Boer zoekt vrouw’ wil hen bij die zoektocht helpen. Lees verder

Oase
De geplande commerciële kwaliteitszender TVOase kan door geldgebrek niet van start gaan. Na twee jaar proberen komt het project nog steeds 20 miljoen euro tekort. Dit liet mediaondernemer Harry de Winter dinsdag weten in een open brief aan de Volkskrant. Lees verder

UPC
Kabelaar UPC is naar eigen zeggen bepaald niet meer het bedrijf van enkele jaren geleden dat bekendstond om slechte dienstverlening en lange wachttijden bij zijn callcenters. „UPC is niet meer wat het geweest is, en dat is volgens onze klanten maar goed ook”, zegt directeur Diederik Karsten. Volgens Karsten is de afgelopen jaren bij UPC hard gewerkt aan het verbeteren van de dienstverlening, wat tot een stevige stijging van de klanttevredenheid heef geleid. „Het kan natuurlijk altijd nog beter. Klanten moeten soms nog een paar minuten aan de telefoon wachten. Maar we lossen hun probleem wel in minstens zeven van de tien gevallen tijdens het eerste telefoontje op.” Lees verder

Reuters
De Canadese uitgever Thomson heeft een akkoord bereikt met Reuters over de overname van de Britse leverancier van financiële data en nieuws. Thomson neemt Reuters over voor 8,7 miljard pond (12,7 miljard euro). Lees verder

Plagiaat
Marija Serifovic, de winnares van het Eurovisiesongfestival, wordt op de site van The Sun beschuldigd van plagiaat. Het liedje zou gestolen zijn van een Albanees nummer. De man beweert dat het nummer in Albanië erg bekend is omdat het tijdens een jaarlijkse liedjeswedstrijd met de hoofdprijs ging lopen. “Ik ken het nummer al lang. Het won ‘Top Fest’, een bekende liedjeswedstrijd. Toen ik het Servische liedje op het songfestival hoorde, wist ik meteen dat het plagiaat was. Lees verder

EU
Europarlementslid Toine Manders (VVD) is in overleg met een grote Europese omroep om een eigen EU-songfestival uit te zenden. Het festival moet alleen liedjes uit de 27 EU-landen tonen, steeds vanaf een podium in het Europees Parlement in Brussel. Manders, die dit maandag heeft gezegd, werkt aan het plan met Henk Krol van de Gaykrant en Sandra Reemer, die driemaal aan het Eurovisiesongfestival deelnam. De drie werkten al aan het plan voor het Eurovisiesongfestival van afgelopen weekeinde, waar vooral landen buiten de EU scoorden. Lees verder

TV Oranje
TV Oranje biedt bekende en onbekende Nederlandse artiesten een platform. In Steenwijk zijn nu ook plannen voor een zender met Duitse schlagers. Op het dak van Villa Fiori, het kantoor van de Nederlandse muziekzender TV Oranje, prijkt een kleine oranje schotelantenne. Op het nieuwe industrieterrein aan de rand van Steenwijk ligt nog geen kabelaansluiting, waardoor de eigen zender per satelliet ontvangen moet worden. Op de meeste plaatsen in Nederland is dat niet meer nodig. Eind vorige week werd bekend dat ook UPC TV Oranje opneemt in zijn digitale televisiepakket. Zo is de zender vanaf juni via alle kabelexploitanten te ontvangen. Lees verder

Bouwmanboulevard
Hilversum krijgt een Mies Bouwmanboulevard, een Joost denDraaijerrotonde en een Willem Duijsvijver rond het Media Park in Hilversum. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Hilversum dinsdag besloten. Het initiatief voor het vernoemen van de straten en de vijver op het Media Park komt van een comité van prominente Hilversummers. Het college vond net als het comité dat de drie oud-presentatoren deze eer nu zij nog in leven zijn verdienen. Lees verder

Vuurwerkramp
De Twentsche Courant Tubantia wil via een kort geding openbaarmaking van een rijksrechercherapport over de vuurwerkramp afdwingen. In het rapport is onderzocht of het rechercheteam dat de ramp van 13 mei 2000 onderzocht, zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Twee voormalige rechercheurs van de politie Twente, die stellen dat er fouten zijn gemaakt, en de Twentsche Courant Tubantia hadden om openbaarmaking gevraagd. Lees verder

Avro
AVRO-regisseur en -producer Theo Ordeman is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijdje ongeneeslijk ziek. Dit heeft een woordvoerder van de AVRO bekendgemaakt. Ordeman werd onder meer bekend als regisseur van het legendarische inzamelingsprogramma Open het Dorp. Mies Bouwman tekende voor de presentatie, maar Ordeman was de man die 24 uur onafgebroken, in z’n eentje de regie verzorgde vanachter vier tv-monitoren in een weinig comfortabele regiewagen. Lees verder

FD
Volgend jaar zullen de redacties van de verschillende onderdelen van de FD Mediagroep – onder meer BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad – volledig in elkaar zijn opgegaan. Dat zegt de nieuwe multimediabaas van de FD Mediagroep, Mark Fuller, in een kort interview met Emerce. Vanaf volgende week maandag is Mark Fuller officieel adjunct-hoofdredacteur bij de FD Mediagroep. Hij gaat zich in die functie uitsluitend bezighouden met multimedia. Eerder was Fuller (51) onder meer correspondent van het Britse Dagblad The Times en hoofdredacteur van de Engelse editie van Het Financieele Dagblad. Vanaf 2003 was hij adjunct-hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email